Skocz do zawartości

Dojrzale akwarium nagły problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To ci się kranówa bardzo popsuła, w tym roku jakoś wielu kolegów to zauważa.

Warto samemu sprawdzić bo może być zaskoczenie.

Tak czy siak kombinuj jak upchać ten biopolimer w odpowiednich dawkach bo albo czekają cię podmianki po 50% wody co tydzień albo blok na Purolite.

Opublikowano
Pewnie zostanie blok, inaczej okrzemki mnie zjedzą. Dla pewności kupie nowy test na NO3

Z tego co napisałeś to rozumiem że wszystkie te zabiegi są w celu usunięcia okrzemek a wybuchu zielonych glonów.

Podmiany wody cię nie drażnią a zaniechałeś ich bo okrzemki znikały.

Myślę że nie kupuj nowego testu NO3 a raczej kup testy JBL SiO2 oraz PO4.

Moim zdaniem okrzemki mają głęboko w d... wszystkie bloki i polimery.

Boją się tylko dwu rzeczy - całkowitej ciemności i braku krzemianów w wodzie.

Pierwszego nie zrobisz bo jakby przeciw istocie akwarystyki , ale z drugim możesz powalczyć.

Zamiast tych cudów na kiju kup Microbe Lift Phosphate Remover - morski "atrament" i po pomiarach PO4 i SiO2 zastosuj w niższej dawce.

Proste , łatwe, bez kombinowania z ustrojstwami , sinicom zapobiega i jeszcze wodę klaruje jak Purolite.

Atrament wytrąca z wody fosforany ( nie usuwa jak np Sera Marin Silica) do podłoża więc rośliny i glony wybuchają - anubiasa trzeba przesadzić by korzenie miał w piachu bo zdechnie . Atrament wytrąca z wody też krzemiany więc okrzemki znikają a pojawiają się zielone - masz o tym temat Gubana88.

By było ciekawiej to większość koleżeństwa olała taki wpis młodzianka:D który jednak kupił wszystkie możliwe testy i wykazał to co pisałem wielokrotnie.

Przeczy to teorii że krzemiany to piasek i nie rozpuszczają się w wodzie.

akwarium SiO2: 3-6 mg/l !!!! woda z kranu SiO2: 1-2 mg/l

By na stałe nie było okrzemek wynik pomiaru w akwarium powinien być tak jak zalecają naukowcy dla akwarystyki słodkiej - 0,2 mg/l SiO2. Wtedy baniak może stać w słońcu a okrzemka nie uwidzisz. Możesz też świecić ile wlezie watów w twoje światełko.:D

Zazwyczaj SiO2 w kranie mamy od 30 do 60 mg/l a kolega Rashline ma tylko 1-2 mg/l w kranówie więc wpływ piasku widać jak na dłoni.

Może ktoś wyjaśni mnie skąd w baniaku tak dużo wyższy poziom niż w kranie tych krzemianów jeśli nie z piasku.?

A ile ty masz Grzegorzu???:bo przewiduję koniec skali testu a nawet :shock: :shock: :shock:

Opublikowano

Test na PO4 mam, co prawda sery. Wyniki w krainę zawsze były daleko poza skala wód koloru atramentu.

W testu na krzemień musze się zaopatrzyć bo pewnie i tu kolorowo nie jest :)

Fakt nie sprawdzałem terminu ważności testu na NO3