Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czepiasz się...

to zależy czy to forum akwarystyczne czy elektroda...;]

-- dołączony post:

aha nie malanochromis tylko pseudotropheus i nie maingano tylko cyaneorhabdos

• Dziękuję 1
Opublikowano
i lipa !!! muszą być dwie ! nie działa jak odejmę jedną!!!:mad:

Amigo, jak nie chce Ci się kombinować to owiń tą drugą świetlówkę folią aluminiową prawie w całości, uzyskasz zamierzony efekt prawie za darmo ;)

Opublikowano
czepiasz się...

to zależy czy to forum akwarystyczne czy elektroda...;]

-- dołączony post:

aha nie malanochromis tylko pseudotropheus i nie maingano tylko cyaneorhabdos

Hehehe. Wiedziałem, że będzie taki odzew.

Tyle, że wiesz, o prądzie, napięciu i mocy to na fizyce w liceum było ;)

Przepraszam za off-top.

Wysłane z telefonu

Opublikowano

tak się złożyło że znam się na tym dobrze bo sam montuje sterowania urządzeń transportu bliskiego czytaj windy, ale co to ma za znaczenie skoro i tak wiedziałeś o co chodzi chłopką... co innego jak by takie pytanie zadali na wspomnianym elektroda.pl, ale tutaj ?

• Dziękuję 1
Opublikowano
Tyle, że wiesz, o prądzie, napięciu i mocy to na fizyce w liceum było

Ta i co z tego jak potocznie pytasz byle kogo - ,,Ile to żre Ci prądu ta pralka" , a odpowiedź - np. ,,300wató" i co ktoś kogoś poprawia ?! Nie bo każdy wie o co kaman ;-)

Opublikowano

Jak już coś to P=U*I to wzór na moc pozorną i wyraża się tę jednostkę w Warach :P Ale to już czepianie :)

A najlepsze światełko? Oczywiście HQI+ T5 bajka i żadne ledy nawet firmowe za grube tysiące tego nie przebiją.

Wszyscy powtarzają, że w Malawi światło ma drugorzędne znaczenie, że może być ciemno, ponuro, że rybom to i tak zwisa.

Od dłuższego czasu obserwuję, że jednak nie. Dotyczy to zwłaszcza ryb dzikich. Te im mają jaśniej tym są żywsze, łatwiej i częściej podchodzą do tarła oraz są bardziej ciekawskie. Wydaje mi się, że jest to związane z naturalnym rytmem pory suchej i deszczowej w jeziorze. Przeca w tej pierwszej przejrzystość wody dochodzi do 21m, więc nie może to być bez wpływu na zachowania ryb.

• Dziękuję 2
Opublikowano

Ja znowu zauważyłem że jak mam za jasno w akwarium to kolory ryb sa bardziej bledsze (predatory) , a gdy przyciemniam to ryby mają ciemniejsze kolory, może nie jest to wielka różnica ale jednak jest.

A najbardziej nasycone kolory maja ryby zaraz po nocy do mniej więcej godziny od zapalenia światła ryby mają takie kolry jak by podchodziły do tarła - szok

Opublikowano

u mnie ze światłem jest rożnie...momentami świece 2 x 24w t5 i ryby bajkowo wyglądają, ale też momentami świece 4x80 t5 i tez uwielbiam ryby pod tym światłem...