Skocz do zawartości

Pysie się chowają.....

bajron1984

Rekomendowane odpowiedzi

Qrcze, co widzę temat to czytam "ptysie".

Stary, ja podziwiam cierpliwość kolegów w pomaganiu. Znów wszystko robisz na hurra, na już. Aby szybciej. Co w akwarystyce nie przekłada się na lepiej. Egon sensownie Ci napisał jaka mniej więcej powinna być kolejność. A teraz masz kupę wody, ciężko włożyć podkład, kamieniami niewygodnie operować bo wszystko mokre i łapy trzeba moczyć. Mam nadzieję, że chociaż pamiętasz aby kamienie leżały na podkładzie a nie na piasku. Ech...

Wysłane z telefonu

• Dziękuję 2

....lepiej poukładaj jak już kamienie na tym styropianie a potem syp piasek. Ale widzisz...gdybyś był chwilę bardziej cierpliwy to byś zrobił to wszystko wg jakiejś chronologii.. czyli podkład , kamienie , woda..A tak znowu przez pośpiech trochę komplikujesz to co proste.

Piasek będę miał dopiero w wtorek i zalałem go dlatego by woda w tym czasie już zaczęła dojrzewać.....wiem że utrudniłem sobie życie.

Piasek będę miał dopiero w wtorek i zalałem go dlatego by woda w tym czasie już zaczęła dojrzewać.....wiem że utrudniłem sobie życie.

Woda sama tobie nie dojrzeje kolego...tylko baterie które dopiero się osadzą na piasku kamieniach,i w złożach w filtrach ;)

• Dziękuję 1

Woda sama tobie nie dojrzeje kolego...tylko baterie które dopiero się osadzą na piasku kamieniach,i w złożach w filtrach ;)

Kurde Panowie i Panie taki stary jestem a taki głupi.....moje dziwne myślenie że woda dojrzeje tylko z bakteriami.....a zapomniałem ze do tego potrzebny jest jeszcze piasek kamienie...utrudniłem sobie życie teraz i to bardzo......

Kurde Panowie i Panie taki stary jestem a taki głupi.....moje dziwne myślenie że woda dojrzeje tylko z bakteriami.....utrudniłem sobie życie teraz i to bardzo......

...Bajron...Moja rada jest taka: wylej tę wodę , odłącz filtr , wylej z niego wodę po uprzednim przepłukaniu wkładów , wyczyść szkło , poczekaj na piasek ( nie zapomnij go naprawdę dobrze wypłukać) i zacznij wszystko od początku. Na forum masz krok po kroku opisany. Unikasz napisania o tym czy wypoziomowałeś akwa.. Jak zrobisz to co napisałem wyżej to będziesz miał okazję je teraz wypoziomować..nie ignoruj tego bo nawet nie masz pojęcia jakie mogą wtedy czekać Cię kłopoty. Usiądź teraz spokojnie i przemyśl to a naprawdę unikniesz problemów.

Jak jeszcze nie masz tam ryb i wlałeś bakterie , to nie zapomnij dac im coś do żarcia , bo ci padną ,nawet te w kuble który dał ci facet razem z akwa. :)

Takie coś znalazłem:

"

Jedna ze szkół mówi, że do nowego akwarium można wpuścić 1-2 rybki, które będą źródłem amoniaku, a tym samym zapoczątkują i przyspieszą proces dojrzewania. Inna zaleca pozostawienie akwarium bez obsady i spokojne oczekiwanie na zakończenie procesu dojrzewania. W jednym i drugim przypadku można zastosować preparaty akwarystyczne zawierające bakterie nitryfikacyjne, które przyspieszą dojrzewania akwarium.

Jednak najprostszym sposobem przyspieszania dojrzewania nowego akwarium jest przeniesienie części osadów z funkcjonującego akwarium, pod warunkiem jednak, że ryby w tym zbiorniku są zdrowe. W tym celu należy wypłukać materiał filtracyjny w pojemniku wypełnionym wodą z akwarium, a następnie część tej wody wlać do nowo założonego zbiornika lub bezpośrednio do filtra."

Baniak jest na równi jak coś.Mam pod nim mate położoną.

No rybek nie zaryzykuje bym tam wpuścić....

Jednak najprostszym sposobem przyspieszania dojrzewania nowego akwarium jest przeniesienie części osadów z funkcjonującego akwarium, pod warunkiem jednak, że ryby w tym zbiorniku są zdrowe. W tym celu należy wypłukać materiał filtracyjny w pojemniku wypełnionym wodą z akwarium, a następnie część tej wody wlać do nowo założonego zbiornika lub bezpośrednio do filtra."

Można i tak ale według mnie to nie wiem czy aż tak szybko przyspieszysz dojrzewanie no może o tydzień i nic więcej....Ja np tak startowałem nowy baniak gdzie gąbki z filtrów z innych moich baniaków po prostu wypłukałem w wodzie z nowo zalanego baniaka,na wszelki wypadek dodałem jeszcze bakterii+ trochę pokarmu jako pożywkę dla nich,podłączyłem filtr kubełkowy i mechanika i po prostu czekałem cierpliwie bez jakiegoś pospiechu aż biologia się ustabilizuje oczywiście badając parametry wody testami,jak wszystko było ok to po około 3-4 tygodniach dopiero wpuszczałem rybki......Cierpliwości i jeszcze raz cierpliwości tobie życzę a wszystko będzie ok.....Nie kombinuj już nic więcej tylko zrób jak tobie poniżej pisałem w tym poście http://forum.klub-malawi.pl/showpost.php?p=334118&postcount=145 a będzie dobrze, 3 czy 4 tygodnie nie zbawią ciebie żeby mieć wszystko jak należy i na święta zamiast patrzeć w telewizor na ''Kevin Sam w Domu'' :P będziesz cieszył się z żonką widokiem rybek ;)

• Dziękuję 1

Jedna ze szkół mówi, że do nowego akwarium można wpuścić 1-2 rybki, które będą źródłem amoniaku, a tym samym zapoczątkują i przyspieszą proces dojrzewania.
W twoim przypadku jest to bardzo prosta i bezpieczna metoda. Gdy nowe akwa będzie już zaaranżowane filtry podłączone a woda będzie mieć odpowiednią temperaturę i ph, wlewasz bakterie a na drugi dzień przenosisz dwie ryby ze starego akwa. kolejne dwie sztuki dodajesz co dwa dni (sprawdzając uprzednio parametry amoniak i azotyny). W ten sposób nie będziesz musiał czekać patrząc na puste akwa, dodawać pożywek a akwa ustabilizuje się w łagodny sposób.

Oczywiście (biorąc pod uwagę twoje dotychczasowe nerwowe poczynania ;)), koniecznie sprawdzaj parametry przed dodaniem kolejnych ryb, gdy zaczną rosnąć wstrzymaj się kilka dni i NIE PRZEKARMIAJ :D.

• Dziękuję 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.