Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No nareszcie nitryfikacja domknięta.

Bajron wyjmujemy wszystkie test jakie kazałem pochować i robimy komplet pomiarów tylko nie na pałę ale z odczytem żony no poza KH i GH bo to sam zobaczysz.

podaj wyniki.

Jak radzi Mateusz po pomiarach robisz podmiankę 50% wody jeśli najpierw żona powie że na prawdę jest NO3 =40 i zaczynasz karmić ryby.

Karmisz dwa razy dziennie dziś tylko po szczypcie pokarmu bo one by jadły aż pękną .

Stopniowo zwiększasz porcję karmienia ale tylko tyle by w minutę było zjedzone do czysta.

Lepiej mniej niż za dużo. Znając ciebie nie przesadz z karmieniem.

Co żona już się zgodziła na większy baniak?:D rybki poznają osoby które je karmią więc i żona niech daje im jeść. Załóż nowy temat o djecie lub odszukaj dla podobnej obsady. Dobrze jak jest kilka różnych pokarmów a nie jeden.

Teraz pilnujesz tylko pomiarów NO2 i NO3 i podmianki robisz raz na tydzień tyle wody by utrzymywać NO3 w granicach ok 20-30 mg/l.

Po dwu tygodniach możesz zamienić te baniaki przenosząc piach i cała filtrację do nowego.

Nie powinno być żadnych problemów.

Pomyśl nad rozwiązaniem problemu wysokiego NO3 czyli albo biopolimery albo Blok absorbera na Purolite A520E - poczytaj bo wygląda że co tydzień będziesz musiał robić podmianki po 40-50% a to dla ryb nie jest zdrowo no i wody się natargasz. Pomyśl nad instalacją do podmianek na korpusie z węglem.

Myślę że to koniec tematu.

Opublikowano

Co żona już się zgodziła na większy baniak?:D rybki poznają osoby które je karmią więc i żona niech daje im jeść.

Przychodzę do domu i mówię słoneczko wiesz że cie kocham......a ona do mnie to jakie duże akwarium będzie tym razem?:D:D:Dma nawet swoją ulubioną rybkę;-)

Opublikowano
Przychodzę do domu i mówię słoneczko wiesz że cie kocham......a ona do mnie to jakie duże akwarium będzie tym razem?:D:D:Dma nawet swoją ulubioną rybkę;-)

To stawiaj jak największe akwarium na jakie możesz sobie pozwolić ;) ....Póki żona się nie rozmyśli :P

Opublikowano
To stawiaj jak największe akwarium na jakie możesz sobie pozwolić ;) ....Póki żona się nie rozmyśli :P

Uwierzę jak jutro(bo dla mnie to jak sen) o 18 jadę odebrać:D dogadałem się z kolesiem i kupuje akwarium 450L 150x60x50 najlepsze jest to ze ten baniak wystartuje wg.waszych zasad czyli zaleje i będzie dojrzewać a moje pyszczaki będą do tego czasu w tym 160L baniaku:)który jest w miarę już dojrzały.Mam pytanko czy jak codziennie bym z baniaka 160L przelewał tak 50% wody do tego 450L to biologia była by w tym nowym ok???

Opublikowano

...samo przelewanie wody to mało aby biologia momentalnie wystartowała. Najwięcej bakterii siedzi w złożu i wkładach filtracyjnych. Jeżeli te drugie akwarium kupisz razem z filtrem biologicznym to po prostu wystartuje je zgodnie z zasadami opisanymi na naszym forum( możesz skorzystać z tzw.startu przyspieszonego co opisał Decco..). A jeżeli nie chcesz kombinować a masz ten drugi filtr to spokojnie wystartuj a ryby po prostu przełożysz jak już te nowe akwa dojrzeje.

Niedawno Ci pisałem ,że Twoja żona jeszcze ( wtedy) nie wie ,że będzie miała nowe i większe akwa:) . Na moje wyszlo;)

Opublikowano

Powiem tak ten Pan od którego kupuje baniak ma te akwarium cały czas aktywne włącznie z biologiem fluval 405,jutro przed moim przyjazdem je opróżni.Najlepsze jest to że żona nie wie że będzie miała w domu dwa baniaki hahahah:Djest przekonana że będę wymieniał je:D

Opublikowano

Nie, nie będzie ok.

Biologia nie znajduję się w wodzie, tylko w ceramice, gąbkach czy piachu. Więc dowiedz się lepiej czy w tym kupowanym akwarium nie działa przypadkiem jakaś filtracja.

.......................

Więc, jak ma likwidować to akwarium, to może odda ci również złoża z tego fluvala. Taka biologia u ciebie wystartuje momentalnie.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Nie, nie będzie ok.

Biologia nie znajduję się w wodzie, tylko w ceramice, gąbkach czy piachu. Więc dowiedz się lepiej czy w tym kupowanym akwarium nie działa przypadkiem jakaś filtracja.

.......................

Więc, jak ma likwidować to akwarium, to może odda ci również złoża z tego fluvala. Taka biologia u ciebie wystartuje momentalnie.

Dostaje filtr z wszystkim co jest w środku:D+podłoże jakie miał niestety to jest żwirek+ dostane też mechanika którego używa.Te akwarium ma tło strukturalne.

Opublikowano

No to kolego inna sprawa.

Po pierwsze wymień podłoże na drobny piasek np. dekoracyjny Kreisel z castoramy lub jakis inny. Powkładaj kamienie, nie zapominając o podkładzie na dno. Zresztą to chyba wiesz. Dowiedz się dokładnie czym jest zasypany ten fluval. Jak zalejesz nowe akwa wodą, podłączysz filtr, to po wyklarowaniu wody, podgrzaniu możesz przenosić ryby.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dawno się nic nie działo w tym temacie, a to z powodu mojej choroby. Która mnie dopadła w czerwcu zaczęło się, od przeziębienia potem zapalenie płuc i tak mnie trzymało praktycznie do końca sierpnia. Nie ruszałem się właściwie z łóżka i schudłem ponad 20 KG do tej pory nie wiem co mnie tak uczuliło. Więc moje prace ograniczyły się tylko do karmienia, ale ryby przetrwały moją nie dyspozycje bez problemu. Teraz od kilku dni obserwuje mnóstwo młodzików za równo żółtych jak i pomarańczowych. 
    • Obsada: Aulonocara fire fish + Aulonocara ob marmalade Polecicie dietę? Hodowca (z Żor) polecił mi Discus red booster granules dla lepszego wybarawnienia.
    • Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.