Skocz do zawartości

Akwarium 240x60x55 + sump 120x50x50

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to nie tak ze sump jest ble i juz nie chce . na tym etapie chce wybrac cos najlepszego dla siebie i rozważam wszystkie opcje . sump daje cos naprawde fajnego ale w moim przekonaniu jest dos kłopotliwy ,trzeba wygospodarować dos duzo miejsca i cała procedura jest dosc skomplikowana mowie tu o planowaniu i wykonaniu . Kaseciak to juz inna sprawa co prawda zajmuje miejsce w akwa ale mozna spokojnie wykorzystac go jako element dekoracji i bedzie ok tylko wyczytałem ze z kasetowymi filtrami woda nie jest zbyt klarowna. Co do kubła hmm mam unimaxa 700 i zdaje egzamin i dlatego podchwyciłem temat kubła do oczka wodnego o ... "to co znane nie straszy" Patrzac na dane techniczne takiego kubła no to wydaje sie ze spokojnie podoła 800l akwarium . Natomiast faktycznie jak bedzie problem ze szczelnoscia to bedzie "koTastrofa".Niestety temat narurowców jest mi tez kompletnie nieznany wiec wróćmy na chwile jeszcze do kubła z oczka ... wasze zdanie ze gdyby wyeliminować problem ze szczelnością ..... to jak bedzie ?????

Opublikowano

Moim zdaniem, jak już opierać filtrację w takim baniaku na kuble, to niech to będzie fluval fx6, ten na pewno ogarnie Twoje akwarium, a i problemu braku szczelności raczej nie trzeba rozwiązywać ;)

Opublikowano

ale po co taka przesadna pojemność złoża biologicznego ? ja na 600l mam 2L Matrixu, poza tym biologia to również piach itd. Unimaxa zasyp biologią i zrób narurowca jako mechanika lub kaseciak z 2L biologią i będzie dobrze.

Opublikowano

ok nastąpiła zmiana i ostatecznie ląduje u mnie akwarium 200x60x50h ( zaduze zmiany musiałbym wprowadzic w domu zeby zmiesciło sie wieksze).

Jezeli chodzi o swiatło.hmm do tej pory stosowałem swietlówki i było ok ale rachunki juz nie ok wiec chciałem teraz przejsc na naświetlacze led chciałem zastosować 2 szt po bokach o mocy 10w i jeden w środku 20w .zobaczymy czy zastosuje poprostu białe zimne swiatło czy cos z RGB .Mam nadzieje ze dzieki temu osiągnę lekki półmrok dodatkowo tylna ściana będzie oklejona czarna folią ,duze kamienie ułozone w gruzowisko i biały piasek kwarcowy.Filtracja hmmm napewno unimax 700 i teraz zastanawiam sie czy ładowac kase w drugi taki sam czy lepiej isc w strone kaseciaka . W przypadku dwóch unimaxów wiem ze bedzie dobrze z filtrowana woda ale te rurki 4 wlotu i 4 wyloty masakra ,dosc ze bedzie od groma wiercenia w mojej nowej slicznej obudowie z aluminium ( i tu ukłon dla stana)to jeszcze jak wyprowadzi te rurki zeby nie straszyły w akwa( no chyba ze połocze je szeregowo jakie macie zdanie na to ??) . Kaseciak to znowu całosc w akwarium no i kosz pompy koło 500 zł no i koszt zrobienie i mat.Wiec w obu przypadkach dosc sporo tym bardzie ze inwestycja w akwa + pokrywa to 1500 zł .no mam duzy dylemat

Opublikowano
200x60x50h

Dawaj 60 cm wysoko na nic to nie wpływu w domu ( zajmowanie powierzchni) ale już na wygląd samego akwarium już bardzo. Daje to więcej wody i miejsca do pływania dla ryb jak i zmiany obsady na większą non-mbunę. Zrób to raz, a porządnie , uwierz mi a nie będziesz żałował że dałeś te 60cm wysoko.

Otworami w pokrywie nie przejmuj się ponieważ i tak dajesz je z tyłu akwarium więc nie będzie ich widać.