Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wczoraj w zoologicznym zakupiłem 6 Saulosi niestety nie mieli więcej, a czort wie ile będzie tam samic a ile samców, dziś podjadę do innego zoologicznego może tam coś wyłowie. Przy okazji podejrzałem pyszczaki, o których rozmawialiśmy: rdzawego oraz maingano, rdzawy wygląda lepiej na żywo niż na zdjęciach ale nadal nie jestem przekonany co dobierać...

Witam ponownie ;) ....Mam nadzieję że zakupiłeś Pseudotropheus saulosi odmianę zwykłą gdzie samice są koloru żółtego???Choć przy maluchach tego od razu nie poznasz czy masz zwykłą czy sztuczną odmianę saulosi zwaną ''coral'' wszystkie będą koloru żółtego,dopiero z czasem się przekonasz...Dla pewności zapytaj w zoologu co masz za odmianę...lepiej żeby to była zwykła odmiana...ale zapewne sami nie będą wiedzieć co sprzedają :P jak to w większości przypadków bywa w zoologach,dlatego lepiej zakupić ryby u renomowanego hodowcy i przynajmniej wiesz co masz....Tak jak pozner i MatiK wspomniał nie wiadomo co kupiłeś i co z tych ryb wyrośnie... Co do drugiego gatunku to na twoim miejscu wybrałbym rdzawego który nie jest aż tak terytorialny i dostosuje się do saulosi...Według mnie nie masz się co martwić jeśli chodzi o dodanie rdzawego do saulosi

Opublikowano
Choć przy maluchach tego od razu nie poznasz czy masz zwykłą czy sztuczną odmianę saulosi zwaną ''coral'' wszystkie będą koloru żółtego,dopiero z czasem się przekonasz...

Oj Andrzeju, jasne że zobaczysz różnicę ;) Coral od maleńkości jest koloru, nazwijmy to, perłowo-pomarańczowego :P Saulosi naturalny jest za to mocno żółty ;)

Dla pewności zapytaj w zoologu co masz za odmianę...lepiej żeby to była zwykła odmiana...ale zapewne sami nie będą wiedzieć co sprzedają :P

Obawiam się właśnie, że nie będą mieli pojęcia o czym mowa ;)

Opublikowano
Oj Andrzeju, jasne że zobaczysz różnicę ;) Coral od maleńkości jest koloru, nazwijmy to, perłowo-pomarańczowego :P Saulosi naturalny jest za to mocno żółty ;)

Przypomnę tobie Mateuszu że sam posiadam tą sztuczną odmianę Saulosi''Coral'' i niestety ale nie zgodzę się z tobą ;) ...Jak są małe to są żółtego koloru jak zwykła odmiana potem z czasem jak dorastają to przechodzą na pomarańczowy kolor :) Ps.Dodam że u mnie maluchy dopiero miedzy 2,5-3 cm zaczęły nabierać pomarańczowej barwy tak to były żółte jak słoneczko :P EDIT;również przepraszam za OT

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Przepraszam za absencje ale praca mnie pochłonęła. Przepraszam za literówki ale piszę z telefonu... Wracając do tematu l, dziś wpuścił pyszczaki rdzawe a więc aktualnie mam 6 saulosi oraz 6 rdzawych, dorobilem parę kryjówek. Postaram się w weekend zamieścić zdjęcia i napisać coś więcej.

Pozdrawiam

Opublikowano
...Jak są małe to są żółtego koloru jak zwykła odmiana potem z czasem jak dorastają to przechodzą na pomarańczowy kolor

A moje od maleńkości były pomarańczowe :) nawet młode własnego chowu czyli kolejne pokolenie.

Możliwe że osoba od której kupowałeś ryby karmiła je słabą karmą.

galeria-10330.JPG