Skocz do zawartości

Soda akwarium 126l


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie jest moim celem straszenie a jedynie uzmysłowienie niebezpieczeństw bo każdy ma inną wodę, inny proces technologiczny w swoich wodociągach no i inną teściową - moja była super:D .

Że azotany to trucizna dla ryb łatwo się przekonać doprowadzając ich poziom w baniaku tak pod 200 mg/l ale autor uzupełnił dane i możemy wrócić do meritum tematu.


Oczywiście nie każda woda butelkowana musi mieć tak wysoki poziom azotanów - ta z Lidla ma bo sprawdzałem - między 10-15 mg/l gdy w Grudziądzkiej kranówie jest 6 mg/l NO3 to fakty i chyba nie trzeba nikogo przekonywać którą lepiej lać do baniaka.

Lektura strony wodociągów wyjaśnia więcej - do dezynfekcji wody stosują lampy UV więc nie ma potrzeby ani odstawać wody ani stosować uzdatniaczy kranówy tylko lać prosto w baniak.


Pozostaje pytanie jak odkażają wodę po awarii tylko odcinka sieci ? i tu tkwi niebezpieczeństwo:evil:

Więc posłuchałbym Andrzeja który poleca odstawanie wody ale sam stosuje jednak węgiel przy podmiance:D i słusznie.


Wracając do tej kranówy grudziądzkiej to jest bardzo twarda czyli zmineralizowana na maxa bo GH -22,5 gdy woda wzorcowa dla Malawi czyli ta w jeziorze ma GH - od 3,3 do 4,7 i jest bardzo miękka. Oczywiście nie oznacza że taka woda Barstafa zabije teściową i ryby:D a jedynie może wskazywać kierunek twoich działań jak zechcesz ten parametr wody zbliżyć do ideału choć nie musisz. Na pewno nie musisz a nawet nie powinieneś dawać żadnego grysu koralowego w system filtracji. Jeśli cokolwiek w przyszłości stosować to preparaty typu pHPlus lub buffer i to w znikomych ilościach bo pH kranówy masz 7,4 a po zakończeniu dojrzewania powinno samo wzrosnąć do 7,6 - 7,8 i będzie OK bez tej sody.

Czym bardziej różnicujemy parametry kranówa-baniak tym więcej chemii musimy stosować .

Zrobisz kolego jak zechcesz ale radzę przesunąć te działania aż do ustabilizowania się obsady i baniaka.

Reasumując rób podmianki kranówą przez węgiel aktywny po 20% co tydzień utrzymując NO3 w przedziale 10-20 mg/l .

  • Dziękuję 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.