Skocz do zawartości

Filtracja 350 litrów - czy kubeł Fluval 306 jest wystarczający ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. szukam rzetelnych opinii na temat filtra kubełkowego JBL e1901.

planuje go kupić w najbliższym czasie. ma to być filtr tylko i wyłącznie biologiczny.

proszę o podanie również jakie media filtracyjne są najlepsze do typowego biologa. posiadam pre filtr wypełniony gąbkami i dodatkowo mechanik aquael turbo 2000.

aktualnie posiadam biologa fluval 306 w całości wypełniony jest mieszanka grysu koralowego, aquael BioCeraMax Ultra Pro 1600 oraz standardowe krążki ceramiczne fluval i aquael.

Opublikowano

Nie mam tego filtra ale mniejszy mianowicie JBL e1501 i jestem bardzo zadowolony, chodzi bez żadnego problemu rok, dobrze dmucha i jest prawie niesłyszalny. Kosze wypełnione od dołu, kulki z zestawu, matrix dwa następne a na górze gąbki z zestawu. Akwarium 450 l.

Opublikowano

Raczej nikt tutaj nie powie Ci, jakie "media filtracyjne są najlepsze do typowego biologa" bo nie ma czegoś takiego jak "typowy biolog". ;)

Po prostu: zależy jaką masz wodę, co chcesz z nią zrobić, ile chcesz wydać na to pieniędzy, jaką masz obsadę... i pewnie jeszcze kilka spraw.

Mam JBL e1901 od miesiąca. To co do tej pory mogę powiedzieć: w standardzie same gąbki oprócz jednego niepełnego kosza z Micromec - ceramiką JBL. U mnie też robi za biologa, więc dosypałem litr Micromec + zeolit + ceramika + purigen + gąbka na samej górze. Przepływ uważam za zadowalający /tym bardziej, że mam założony prefiltr na wlocie z drobną gąbką/. Aha - dużo cichszy od Tetry 700 zasypanej ceramiką.

Opublikowano

Może trochę nie na temat, ale tak z czystej ciekawości zapytam, czy Fluval 306 nie spełnia Twoich oczekiwań ? Napisz coś więcej o zbiorniku bo rozumiem, że to coś większego niż 125 l, o którym mowa w Twoim profilu.

Opublikowano
zbiornik wymieniony na 350L. obsada trochę ponad stan, czekam aż się po wybarwiają żeby zredukować.

Sorry ale podobnie jak Post Mortem mam wątpliwości więc też wyjdzie małe OT

Oczywiście to twoja decyzja o wymianie kubła Fluvala na JBLa ale czy czymś uzasadniona?

Podam ci kilka faktów o twojej kranówie i baniaku 350l

1/ Jak zawsze staram się dowiedzieć max dużo o miejscowej kranówie .

http://www.pwik-konin.com.pl/pl/43/61/systemy-zarzadzania

Twoje wodociągi podają pomiary z przed roku ( potrzeba dać im kopa społecznego by zaktualizowali:D ) - masz wodę nie do Malawi ale do Tanganiki.

Wszystkiego poza pH za dużo i to o wiele w tym chloru !!!!.

pH - 7,56 to OK bo biologia jeszcze ciut dołoży i nie ma żadnego uzasadninego powodu by podnosić te pH.

twardość GH - 16 czyli 2x za dużo wszystkiego mineralnego. wapnia nie podają a szkoda ale po tym GH oceniam tak na 2-3x za dużo.

To pytam -po co ten grys w kuble.? Nic nie robi - nic nie podnosi bo nie trzeba tylko hamuje wodę.

2/ Fluval 306 ma koszyki na 3l złoża i jest to u ciebie mieszanka kilku bardzo wydajnych złóż.

Czy wiesz że 0,5l takiego złoża wystarcza na baniak 200l ?:?:

Masz więc zbędnie napchane tam złoże dla baniaka 1200l :shock: zlituj się nad tym Fluvalem i go odetkaj a wtedy może sam zauważysz że wymiana jest zbędna ,bo Fluval odzyskał wigor nawet z tym prefiltrem. Masz tam jeszcze i RW i AqC2000 czyli cyrkulacja też dla baniaka 1200l .

Mam dla ciebie propozycję - wymień szkiełko na 1200l i nic w filtracji nie zmieniaj:D na pewno sam podziękujesz a koledzy potwierdzą słuszność kierunku:D

3/ To że damy 5-10x za duże złoże nie spowoduje że będziemy mieli 5x więcej bakterii nitryfikacyjnych. Będzie ich tylko tyle ile amoniaku dostarczą ryby.

Proponuję ci najpierw kilku etapowe ( nie na raz) np co 1-2 tygodnie zredukowanie tego złoża w kuble eliminując grys i najsłabszą ceramikę tak do 1l a wtedy podejmiesz decyzję.

W międzyczasie na pewno wielu kolegów da swoje opinie o tym JBLu.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Czy potrzebny Ci taki duży kubeł do 350 l ? Chyba że już myślisz o czymś większym. Teraz doczytałem wzasadzie deccorativo wszystko wyjaśnił.

Opublikowano

dziękuję bardzo za podpowiedzi. zwłaszcza deccorativo wszystko wyjaśnił. dobrze wiedzieć ze zawsze można tu liczyć na pomoc prawdziwych fachowców. temat uznaje za zamknięty.

pozdrawiam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• @poznerPamiętam o plaży, mam 3 metry kwadratowe dna, a tylko niespełna 700 kg kamieni. Nie muszę wykorzystać wszystkich. Mam świadomość jakie wybrałem gatunki i jak niewiele z nich potrzebuje do szczęścia kamienie. @Jetstormwychodzi na to, że w Holandii jest taniej niż u nas... może kolejne szkło będzie trzeba importować 😉
    • Czy te kamienie na trawie to jest plan na aranżację? Jeśli tak, to powinieneś pamiętać o plaży dla non mbuny. Szczególnie rostratusy i mdoki potrzebują takiej otwartej, piaszczystej przestrzeni. 
    • Najprawdopodobniej będę zamawiał te: https://pvc4u.nl/product/pvc-hd-kogelkraan-dil-32-x-32-blauw-vdl/ Dlatego że cenowo wychodzi to tak samo a mam to na miejscu i w razie jakby coś było nie tak to odeśle im   Ogólnie miałem zamawiać wszystko w Polsce ale jak widzę że ceny są takie same albo o nie wiele wyższe (czyt. 1 zł w przypadku zaworu) to szkoda zamawiać z Polski i płacić za wysyłki.  A prawda jest taka że Holendrzy mają dosyć dobre jakościowo rzeczy.
    • Jak będziesz budował narurowca w oparciu o zawory kulkowe takie jak ten https://allegro.pl/produkt/zawor-kulowy-fip-1-1-4-02994-d898e8b9-2738-4b95-bb70-6c7d56367ac1?offerId=14757231912, to sugeruję, abyś zamówił sobie uszczelki cięte na miarę (grubość - 2/3 mm, średnica zewnętrzna - 55 mm, średnica wewnętrzna - 24 mm) takie jak na zdjęciu poniżej.  Ja moje zamawiałem w firmie wycinanieuszczelnien.pl i od tego momentu nie mam problemu z cieknącymi zaworami.  
    • Dobra sugestia  W tym przypadku da się dołożyć bez problemu myślę  
    • W ostatnim projekcie zmniejszyłeś ilość korpusów na filtrację chemiczną. Nie wiem czy nie wrócił bym do 3.  Osobiście sam rozważam jak przerobić w moim narurowcu sekcję chemiczną aby mieć więcej materiału filtrującego.
    • W Holandii mam możliwość zamówienia do 350 cm 19mm z tym że Ja myślę o podwójnie klejonej 12mm. Czyli nie może być inaczej jak 24mm. Wole dmuchać na zimne. Jak narazie musze się zadowolic 756 litrów ktore aktualnie zaczynam zakladac malymi kroczkami Powodzenia z projektem  Będę śledził temat   P.S. Koszt szkła 19mm o wymiarach 350 x 100 1600 euro na chwile obecną
    • Akwaria.pro 🙂 Jestem zadowolony, wszystko dokładnie tak jak się umówiliśmy. Dodatkowo mega pomoc przy wnoszeniu, można powiedzieć że dostawa do miejsca w którym stoi 😉 Nie bardzo jest taka możliwość, bo tafla szkła ogranicza większość szklarzy na długość 321 cm, stąd mój pomysł żeby pozostałe miejsce wykorzystać na filtr. 100 wysokości ło panie to szykuj portfel na szkło 19 mm 😆 Okno spokojnie, jak skończę hydraulike to wcisnę pod ścianę i okno się otworzy normalnie 🙂 kusiło szersze, ale wtedy właśnie bym już nie otworzył, a nie chciałem kolejnej sprzeczki o taką pierdołę, 100 musi wystarczyć 😉 W zasadzie najtrudniej było wdostac szkło przez okno do środka, później jak już stało nad stelażem to tylko wyciąganie warstw styropianu spod dna i dopchnięcie kawałek w stronę tylnej ściany, łatwizna 😆 Panel mógł mieć co najmniej 50 cm szerokości, stwierdziłem że na tą obsadę biologii nigdy za wiele, tym bardziej że jeszcze musi tam wejść komora pompy. Ja jestem zwolennikiem prostej filtracji opartej na maksymalnej ilości prostych mediów nasypanych pod korek 😉  Kamienie wybierałem w taki sposób że jak mogłem swobodnie podnieść na wysokość klatki piersiowej to trafiał na paletę, a jak miałem z tym problem to odrzucałem na bok. Na upartego zbuduje podest obok akwarium, np z europalet i sam sobie je włożę nawet bez pomocy. Całość ma tylko 120 cm wysokości, bo to projekt do oglądania z kanapy.
    • Wydaje mi się, że całość pójdzie jeszcze do tyłu i okno się otworzy.
    • Wow, mega 👍  Włożenie tych kamlotów do środka, to będzie  dopiero wyzwanie. Z tym panelem z boku, dobry pomysł ale chyba trochę za duży. Ale w sumie filtracji nigdy za wiele 😉 Trzymam kciuki 👌
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.