Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc wszystkim. Póki co na spokojnie sobie dobieram obsadę. Tzn, ma być kolorowo czyli coś z żółtego - Yellow, coś z niebieskiego - Saulosi i może odrobinę czerwonego np. Labidochromis Hongi Sweden ?

Nie wiem czy nie za dużo ale podobają mi się też :

Pseudotropheus Elongatus Mphanga

Cynotilapia Afra Red Top Likoma

Pseudotropheus FLAVUS

Wiele osób mówi, że wszystkie pyszczaki są agresywne i nie ma znaczenia gatunek bo to loteria. Czyli selekcja naturalna.

Zawsze podobały mi pyszczaki co rozkopywały dno czy któryś z wyżej wymienionych szczególnie lubi kopać w piachu? Troche ulotniło mi się wiedzy przez 8 lat przerwy.

Oczywiscie wiem ze wszysfkich gatunków nie moge miec ale ma byc kolorowo.

Filtracja to filtr Astro 2212 jako biologiczny oraz aquael 2000 jako mechaniczny. Jest troche kryjowek i dość sporo plaży. Nie chciałem zawalać całego baniaka kamieniami.

Opublikowano

Moim zdaniem wybierając saulosi masz już coś z żółtego(samice)i niebieskiego-samce więc yellowka bym sobie już darował a w jego miejsce brałbym coś innego tym bardzie że żywieniowo do Hongi nie pasuje.

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A ja bym Ci do tych Saulosi proponował Iodotropheus Sprengerae, idealne ryby do tego litrażu i wymiarów zbiornika, przy dymorfizmie płciowym Saulosi masz trzy, bardzo fajne kolory (nawet 4 bo rdzawe, poza swoją rudością opalizują na fioletowo), przy takim zestawieniu możesz spokojnie spróbować wielosamcowo, np. Saulosi 2+6 i Sprengerae 2+5. Jakby Ci było jednak za mało różnorodności to Flavus pasuje do tych ryb, ale wtedy w grę wchodzą układy jednosamcowe ze względu na ograniczony litraż.

Opublikowano

Witaj

Jeśli twoim priorytetem jest kolorowo, to zapomnij o L. hongi, P. elongatus, C.afra i P. flavus. U wszystkich tych gatunków samice są niezbyt kolorowe. W/g mnie najbardziej kolorowo będziesz miał z obsadą; P. saulosi, I. sprengerae i C. hara Gallireya Reef.

Opublikowano
Witaj

Jeśli twoim priorytetem jest kolorowo, to zapomnij o L. hongi, P. elongatus, C.afra i P. flavus. U wszystkich tych gatunków samice są niezbyt kolorowe. W/g mnie najbardziej kolorowo będziesz miał z obsadą; P. saulosi, I. sprengerae i C. hara Gallireya Reef.

To akwarium ma tylko 100 cm długości dna.

Nie wiem czy C. hara tu i w tym towarzystwie będzie się dobrze czuła.

Opublikowano
Może ciekawsze propozycje ? Nie musza byc oklepane yellow saulosii red redy itp.

Witam.Też byłbym za propozycją Matika ale Saulosi 2 samce+6/7 samic i Sprengerae 1 samiec+4 samic i naprawdę miałbyś super obsadę ;)