Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Właśnie wystarowałem ze swoim zbiornikiem 180L w którym docelowo będzie 10-12 pyszczakow.

Półki co mam tylko kubełek Fluval 205 z trzema/czterema koszami w którym jest wg instrukcji:

- gąbka

- węgiel aktywny

- żwirek amonowy

za 2 tygodnie będę miał AQUAEL TURBO FILTER 1000 filtr wewnętrzny w którym będzie wkład do filtracji biologicznej BioCeraMAX Pro 600.

W kubełku chciałbym stopniowo powymieniać i zostawić to następująco:

- gąbka

- BIO ceramika

- Fluval żwirek amonowy

- JBL Cleramec Plus

Co o tym sądzicie?

W akwarium mam praktycznie same białe wapienne skały i troche boje się o glony dlatego dałem takie wkłady.

Opublikowano
Witam,

Właśnie wystarowałem ze swoim zbiornikiem 180L w którym docelowo będzie 10-12 pyszczakow.

Co o tym sądzicie?

W akwarium mam praktycznie same białe wapienne skały i troche boje się o glony dlatego dałem takie wkłady.

Sądzimy że wlałeś wodę do baniaka i nie wystartowałeś a jedynie mielesz wodę:D

Co do glonów to się nie bój wilka - na pewno będziesz je miał.:D

Jesteś przed startem i kołujesz po płycie lotniska.

Przed startem wyjmij z kubła węgiel i zeolit czyli ten żwirek amonowy - bardzo zakłócają start:D

Koniecznie wsadz w ich miejsce jakieś złoże biologiczne może być ta bioeramika, zwykła lawa wulkaniczna albo full wypas czyli Matrix.

Przeczytaj Szablon startu biologii

http://forum.klub-malawi.pl/szablon-startu-biologii-wode-amoniakalna-wa-t26014.html

i wtedy startuj w górę kolego.

Opublikowano

Dokładnie, mam baniak bez ryb i miele wodę półki co (prawie 2 tyg) a i teraz jade na urlop na 2 tygodnie wiec zakładam że wszystkie parametry wody będą odpowiednie. Chodzi o to że nie mam za bardzo możliwości kupować wkładów w sklepie, więc teraz na urlopie chcę kupić większość osprzętu w tym wkłady do filtra. Co byście polecali do Fluval 205 zakładając że dodatkowo będzie filter wewnętrzny? tylko gąbka i ceramika, czy jeszcze coś extra? W końcu są tam 4 kieszenie. W sumie od razu powinienem tak postawić tak pytanie...

-- dołączony post:

czy może wszystko zasypać Matrixem?

Opublikowano

Na początku poczytaj forum, żeby mieć w ogóle pojęcie o wystartowaniu akwarium w kontekście cyklu azotowego bo samo "mielenie" wody od 2 tygodni nic nie daje.

Odnośnie filtracji to we Fluvalu 205 masz ramkę na gąbkę + 3 kosze.

Ramkę uzupełniasz gąbką (nic innego tam nie wejdzie ;-) - jest to pierwsze medium przez które przepływa woda, która została wpompowana do filtra. Odnośnie uzupełnienia koszy - odpowiedź nie jest taka prosta bo wszystko zależy od tego jakie masz parametry wody wodociągowej (stężenie NO3, pH, twardość wody itp.) bo to głównie powinno decydować o tym jakie media filtracyjne będą przydatne w Twoim przypadku.

Kubełek będzie służył Ci wprawdzie przede wszystkim do filtracji biologicznej, ale na pewno nie zasypywałbym go całego Matrixem.

Opublikowano

Ok, pogooglowalem, podzwonilem i znalazlem takie cos:

Czy to sa wystarczajace informacje odnosnie wody zeby wiedziec czym zasypac kubel?

Sorry za ortografie ale pisze z pracy a tam nie mam ustawionej polskiej klawiatury :/

post-16453-14695724595341_thumb.jpg

Opublikowano
Ok, pogooglowalem, podzwonilem i znalazlem takie cos:

Czy to sa wystarczajace informacje odnosnie wody zeby wiedziec czym zasypac kubel?

Sorry za ortografie ale pisze z pracy a tam nie mam ustawionej polskiej klawiatury :/

Tak czułem że nie piszesz z kraju, podejrzewałem UK:D a wyszło jeszcze dalej.

Tak na marginesie proponuję jednak obowiązek wpisania w danych osobowych miejscowości - to wiele upraszcza a nie narusza ustawy o danych osobowych.

To co podałeś moim zdaniem zmienia zupełnie koncepcję wkładów i całego osprzętu do twojej 180l.

Twoje wodociągi powinny na stronie internetowej podać takie parametry wody - przykładowo

http://www.pwikwegrow.pl/stacja-uzdatniania-wody/wyniki-badan

chodzi o wyniki badań fizykochemiczne.

Jak podasz link na pw to ci skompletuję twoją filtrację.

Z tego co wyrywkowo podałeś to dwie ważne sprawy wyszły

1/wysoki poziom skażenia biologicznego - co skutkuje zapewne ciągłym odkażaniem wody - nie wiemy jaką metodą to robią.

2/graniczny dla ludzi poziom azotanów NO3 -40 mg/l - co skutkuje że odpada w twoim przypadku utrzymanie akwarium Malawi tylko na systemie podmianek wody , coś jak kolega dejwis tu

http://forum.klub-malawi.pl/showpost.php?p=331476&postcount=74

jak podasz jeszcze pH, GH, irlandzkiej kranówy to coś wymyślimy wspólnie z chłopakami dla ciebie.