Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zależy jak dI że ryby będziesz kupował. 8-9 cm dadzą prawie pewność a 6-7 cm możesz zobaczyć samce ale to co ma być samica nie koniecznie musi nią być. 4-5 cm to genrealnie ryby optycznie bezpłciowe. Nie wiem jakie są w ofercie sklepów.

Opublikowano

No właśnie widziałem 3-5 cm na sklepie ale to może lepiej. Będzie wszystko widoczne w akwa jak się wybarwia itp. Na razie jednogatunkowe i na takie stawiam same red - cap'y z 10 sztuk ale to na razie bo z czegoś ta obsada musi się zrobić ;) W sumie na moją obsadę już mam chętnego więc po niedzieli zacznę działać z tym , później akwa i filtry wyczyścić na maksa no i będę robił moduły. Zabawię się w dojrzewanie od nowa bo chciałbym na spokojnie moduły zrobić malować itp.

[300] Malawi

Opublikowano

Świetnym pomysłem jest pielęgnacja ryb od dzieciaka. To największa frajda. IMHO of kors.

-- dołączony post:

Mdoka

Lethrinops sp."red cap" mdoka - YouTube

Itungi

Lethrinops sp. "red cap" Itungi - YouTube

Chirwa

Lethrinops sp. "Red Cap" Chirwa - YouTube

Wybór należy do Ciebie ;)

• Dziękuję 2
Opublikowano

:D

Post techniczny:

Obecna postać listy rybek non-mbuna, dla których pielęgnacja haremu w jednogatunkowym akwa 120cm:

A/ jest możliwa:

1/ Lethrinops sp.”red cap” (nawet stadko), (nawet małe stadko + mały harem A2)

2/ Copadichromis sp.”Virginalis gold”

3/ Aulonocara baenschi (nawet stadko), (nawet małe stadko + mały harem A2)

4/ Aulonocara maylandi (nawet stadko), (nawet małe stadko + mały harem A2)

5/ Aulonocara sp.”Lwanda” (nawet stadko), (nawet małe stadko + mały harem A2)

6/ Aulonocara hueseri (nawet stadko), (nawet małe stadko + mały harem A2)

7/ Aulonocara Usisya

B/ daje szanse , ale wymaga weryfikacji:

1/ Copadichromis mbenji

2/ Mchenga thinos

3/ Aulonocara sp. “Stuartgranti maleri” maleri

4/ Lethrinops albus (?)

5/ Lethrinops sp.”Mbasi” (?)

6/ Copadichromis parvus (?)

Powyższa lista stara się oddać przebieg dotychczasowej dyskusji ( z minimalną dozą subiektywizmu toma77)

Aktualizacja z 29.10.2015r na żółto.

Ryba zaproponowana przez poznera. Nie wiem czy parvus nadaje się do 120cm, ale zachęcam czytelników wątku do wyszukania zdjęć jjacka (nie tylko na naszym forum) z zakopującymi się parvusami. Gdyby nie jego trudna dostępność, już dawno byłby w Artykule o wyborze obsady non-mbuna w akwa 150cm.

Aktualizacja z 6.11.2015r na pomarańczowo.

Pod wpływem MekkaB (post nr 45), zastanawiam się nad dodaniem tych treści w przypadku małych Aulonocar.

Aktualizacja z 11.11.2015r na ciemno pomarańczowo.

Pod wpływem LECHPL (post nr 70): "do takiego akwarium, 120cm poleciłbym właśnie Usisye bo choć nie jest najmniejsza to bardzo spokojna powiedział bym wręcz tchórzliwa"

zwłaszcza, że wątku http://forum.klub-malawi.pl/aulonocary-t24798.html została uznana (przez forumowiczów mających z nią do czynienia) za spokojną. Dotyczy to też innych aulonek z naszej listy.

• Dziękuję 2
Opublikowano

Do gatunków wymagających zweryfikowania dodałbym jeszcze Copadichromis parvus. Abstrahując od jej dostępności, warto ją zauważyć i zaznaczyć tu. Może któregoś dnia będzie dostępna. Rozmiar odpowiedni, temperament również...przynajmniej z opisów ;)