Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli chodzi fajną obsadę do 240L to godną propozycją do polecenia jest - Metriaclima Callainos + Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano + Labidochromis Caeruleus Yellow. Ładnie kolorowo Callainos jest alternatywą wobec Reda za dużego do 240l. Yellow jest w miarę spokojnym garunkiem a Maingano jest przepiekne :)

Opublikowano

Witaj.

Nie wiem co planujesz, ale z tym co masz możesz w/g mnie zrobić jedynie to; pozbyć się zebry i acei (za duże), zostawić socolofi i yellowa do 222l. i kupić saulosi do 120l.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
słyszałem że saulosi są bardzo agresywne i terytorialne

Każda ryba z mbuny jest w jakimś stopniu agresywna i terytorialna,sam posiadam saulosi w 200l i nie zauważyłem aż takiej agresji u nich no może w czasie tarła się nasila ;) ale tak to spokój...

Opublikowano

dopiszę tak chcę tylko mieś jeden zbiornik czyli ten 222 l i w nim trzy gatunki pyszczków chciałbym mieć kolorowo jestem w stanie coś sprzedać i coś innego dokupić posiadam w tym momecie w zbiorniku 120l red red 5 szt 1 samiec i 4 samice prawdopodobnie, socolofi 4 szt, yellow 5 szt oraz acey 4 szt wiem o tym że jest ich za wiele tak jak w/w coś chcę sprzedać lub oddać a potem nawet dokupić saulosi lub demasoni

ja bym chciał mieć tak

red red 4szt

saulosi lub domosoni i tu wielka rada potrzebna 6 szt oczywiście jeden gatunek saulosi lub domosoni

yellow 5 szt

-- dołączony post:

a z jakim innymi rybami posiadasz socolofi

Opublikowano
dopiszę tak chcę tylko mieś jeden zbiornik czyli ten 222 l i w nim trzy gatunki pyszczków chciałbym mieć kolorowo jestem w stanie coś sprzedać i coś innego dokupić

Powiem tobie tak ja bym proponował dać do twojego 222l dwa gatunki np saulosi w układzie 2 samce+6/7 samic +Iodotropheus sprengerae(pyszczak rdzawy) w układzie 1 samiec+5 samic...I już miałbyś trzy kolorki rybek dopasowanych do temperamentu i żywienia...Trzy gatunki według mnie do takiego zbiornika to za dużo to moje zdanie...ale decyzja i tak należy do ciebie ;)

Opublikowano

Proponuję wydzielić od postu 20 temat dla kolegi Kacpra żeby nie zaśmiecać tematu koleżance Kasi... Jeśli rozchodzi się o kolegę Kacpra to posłuchałbym rad egona albo poznera i oddał jak najszybciej wszystkie inne ryby bo to o czym piszesz to jakiś horror... i dEmasoni, nie domosoni ;) polecam lekturę faq i nie tylko, z której na pewno dowiesz się jakie gatunki możesz trzymać razem i w jakich zbiornikach.