Skocz do zawartości

Jakie moduły led wybrać?

egon44

Rekomendowane odpowiedzi

Plan do zrobienia pokrywy jest prosty. Mam plik exel jak chcesz w który wklepujesz wymiary pokrywy i wylicza Ci poszczególne elementy jakie wyciąć.

Super że chcesz pomóc ;),ale ten program chyba wylicza tylko elementy do akwariów prostych,a ja mam problem bo mam akwarium z szybą profilowaną...

Super że chcesz pomóc ;),ale ten program chyba wylicza tylko elementy do akwariów prostych,a ja mam problem bo mam akwarium z szybą profilowaną...

No to bierz "metr" krawiecki albo taśmę mierniczą elastyczną i zmierz długość łuku. Z tektury zrób szablon łuku i po temacie.

• 3 tygodnie później...
Ja widzę to tak:

wszystkie moduły ciasno kleisz na kwadratowej alu blasze 2-3mm i śrubkami nierdzewnymi przykręcasz z przodu po środku do pokrywy zasłaniając częściowo otwory do karmienia.

Tak miałem kiedyś w profilowanej 112 z jedną diodą RGB COB 10W i wszelkie kleje, silikony, taśmy w tym tropiku po czasie puszczały. U mnie diodę RGB nic nie psuło bo hermetycznie pod szalką Petriego była zabezpieczona.

Witam ponownie po dłuższej przerwie ;) ...Z racji tego że w końcu ufff :P powoli już jestem na ukończeniu składania do kupy oświetlenia z modułów Led to postanowiłem za radą deccorativo przykleić te moduły do blachy z stali nierdzewnej(jako że nie posiadałem w domu aluminiowej blachy jak napisał mi deccorativo postanowiłem użyć tej z nierdzewki,bo akurat taką blachę posiadam) którą następnie z tymi modułami przykręcę do pokrywy.....I tu mam pytanko do posiadaczy modułów,czy klejąc je do powierzchni tej blachy(oczywiście odtłuszczonej) z biegiem czasu pod wpływem wilgoci która jest pod pokrywą nie odkleją się one?Wolałbym jakoś się zabezpieczyć przed tym,no chyba że mocno trzyma klej na tych modułach?.....A co do samych modułów to próby jak świecą nad baniakiem były i powiem szczerze że jestem bardzo zaskoczony efektem jakim świecą ;).Dodatkowo w połączeniu ze sterownikiem Romka dają niesamowity efekt....

to postanowiłem za radą deccorativo przykleić te moduły do blachy z stali nierdzewnej którą przykręcę do pokrywy.....I tu mam pytanko do posiadaczy modułów,czy klejąc je do powierzchni tej blachy(oczywiście odtłuszczonej) z biegiem czasu pod wpływem wilgoci która jest pod pokrywą nie odkleją się one?

Ja nigdy bym takiej rady ci nie polecił -blachy stalowej nierdzewnej jako radiator.:rolleyes:

Radziłem jedynie śrubki nierdzewne.:D

Nierdzewka w porównaniu do aluminium ma słabieńką przewodność cieplną - a o to tu najbardziej biega.

Po drugie niepotrzebnie ciężkie takie rozwiązanie bo by spełniło rolę radiatora to blacha powinna mieć minimum 3mm a lepiej z 5mm grubości.

Jeszcze nikt nie napisał że mu pod pokrywą taśma 3M się z modułem odkleiła.

Mam także takie z 3M bezpośrednio klejone moduły do pokrywy i trzyma ale na pewno inni mają to dłużej.

Hmm, a od kiedy to do modułów led w ogóle jest potrzebny jakikolwiek radiator ?

Też mnie to dziwi bo jak sam zauważyłem moduły nie grzeją aż tak jakoś mocno żeby musiały mieć radiator który by to ciepło odprowadzał...Więc przy modułach to raczej obojętne do czego są przymocowane.

Ja nigdy bym takiej rady ci nie polecił -blachy stalowej nierdzewnej jako radiator.:rolleyes:

Radziłem jedynie śrubki nierdzewne.:D

Nierdzewka w porównaniu do aluminium ma słabieńką przewodność cieplną - a o to tu najbardziej biega.

Jeszcze nikt nie napisał że mu pod pokrywą taśma 3M się z modułem odkleiła.

Mam także takie z 3M bezpośrednio klejone moduły do pokrywy i trzyma ale na pewno inni mają to dłużej.

Ja nic takiego nie napisałem żeby ta blacha służyła jako radiator a jedynie jako materiał do przyklejenia modułów ;) ....Tak czy siak wyszło dobrze,opis z postu poniżej poprawiłem żeby nie wprowadzać w błąd ;) .... Co do modułów to super że nic się nie odkleja,nie będę musiał już kombinować i martwić się nad tym szczegółem :P.................Stan woda nie powinna bryzgać na te moduły bo blachę przymocowaną będę miał pośrodku pokrywy bliżej przedniej szyby...Jedynie o czego mogą te moduły być pochlapane to od ryb przy karmieniu,sam wiesz jak to z nimi jest...Woda wrze :P