Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

znajomy z innego forum opisał dość ciekawy przypadek poniżej wkleję jego treść:

Mam akwarium 180 litrowe gdzie pielegnice sie rozmnazyly i mialy 20 mlodych Acei Niagara

Problem powstal kiedy kupilem akwarium Marina 35 z wystawy specjalnie dla mlodego narybku wraz z brazowy zwirem. Dzisiaj zalozylem je o godzinie 12 a o godzinie 18 prawie wszystkie bo 15 z 20 zmarło uratowalem 5 ktore sa obecnie w duzym akwarium. Przy zakaladaniu zbiornika uzylem 20 litrow wody kranowej i 15 litrow wody z zbiornika duzego by stworzyc takie same warunki jak mialy do tej pory . Oczywiscie uzylem sierodka do usuwania chloru itp itd .

W mojej ocenie powodem smierci rybek byl zwir ktory byl brazowy metnil wode na zolto przy jego plukaniu , a w samym akwarium woda pachnie (wapiennie ) tak to okresle .

Według mnie zatrucie ale czym może chloraminą? może piasek coś puścił?

Na moje pytanie czy uzdatnił wodę napisał ,że ta fluvalem

post-16079-14695724381796_thumb.jpg

Opublikowano
Przy zakaladaniu zbiornika uzylem 20 litrow wody kranowej i 15 litrow wody z zbiornika duzego by stworzyc takie same warunki jak mialy do tej pory

..trochę mało informacji na temat parametrów wody. Pierwsze co nasuwa się namyśl to złe parametry wody. Ale to bym raczej wykluczył jako przyczynę ( mimo,że 20 litrów kranówy w 35l akwa gdzie 15 jest ze starego i nowy żwir parametrów dobrych nie uczyni.) Parametry były raczej złe ( a nic nie wiemy o filtrze) ale myślę ,że w tak szybkim tempie nawet w złych parametrach ryby by nie padły. Pozostaje żwir...Być może było coś w nim co spowodowało szybkie zgony i to mnie bardziej przekonuje. Z drugiej strony są kolorowe żwiry czy piaski i wszystko jest ok. Jeszcze jedna ewentualność mi przychodzi do głowy to nałożenie się tych dwóch czynników. Ale tak naprawdę to możemy tylko mniej lub bardziej przekonywująco teoretyzować