Skocz do zawartości

microbe lift special blend

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś startował zbiornik na tych bakteriach?

Zostało mi tego jakieś 1,5 litra z morskiego, szkoda żeby sie zmarnowało. W instrukcji piszą, że do słodkowodnych się nadaje, a w morskim robił z pewnością dobra robotę co mogę potwierdzić

Opublikowano

Jak podał Piotr temat był opisany przez kolegę makoka tu

http://forum.klub-malawi.pl/start-pominieciem-cyklu-azotowego-dojrzewania-mozna-t24339p2.html

Jednak nie był to żaden start nowego baniaka jak u ciebie ale zwykły przeszczep biologii ( przeniesione 70kg piasku ze starego akwarium i nie wiem co tam jeszcze w filtrach bo mgliście napisane)

IMHO więc wnioski kolegi o stabilności zbiornika po 48h są zupełnie słuszne i bez tych wszystkich specyfików i jak najbardziej możliwe wszak pod warunkiem że mamy 70kg piasku z dojrzałego baniaka. Wystarczyło zebrać tylko 1cm tego z wierzchu ( dostęp tlenu) bo tam siedzi kompletna żywa działająca od pierwszych sekund biologia nitryfikacyjna.

Przy starcie zupełnie nowego baniaka dałbym jednak standardowo:

- uzdatniacz kranówy

- pożywkę dla bakterii nitryfikacyjnych czyli amoniak ( pod różną postacią wybraną przez ciebie ale ja polecam WA)

- typowe bakterie nitryfikacyjne bez pożywki jak Microbe-Lift Gel Filter, Prodibio Biodigest, Seachem Stability a Specjal Blend tak na dokładkę:D

Chyba że kolego z morskiego sumpa wyjmiesz 2l złoża ( siporax,grys lub co tam siedzi) wypłuczesz z soli w miednicy wodą z uzdatniaczem i przełożysz do tego sumpa słodkowodnego.

Wtedy już nic nie dawaj poza pożywką dla przeszczepionych bakterii a po kilku dniach jak zniknie NO2 masz gotowy baniak na wpuszczanie ryb. :shock:

I jak już rybcie będą - wtedy lej ten Specjal Blend bo podobno NO3 biologicznie usuwa ( czyżby taki biopolimer w płynie??) - raczej w Malawi mało realne by zauważyć , ale nie sprawdzałem to pewny nie jestem.

Opublikowano
wtedy lej ten Specjal Blend bo podobno NO3 biologicznie usuwa ( czyżby taki biopolimer w płynie??) - raczej w Malawi mało realne by zauważyć , ale nie sprawdzałem to pewny nie jestem

Może rozwiniemy tu czy gdzieś indziej?

Opublikowano
Może rozwiniemy tu czy gdzieś indziej?

Jeśli miałbym testować "biopolimer w płynie" to na pewno w nowym temacie i na pewno jeden z tych dwu

http://erybka.pl/product-pol-7044-Red-Sea-NO3-PO4-X-100-ml.html

bo ma takie opinie akwarysty w erybka

Autor: Tomasz, Wrocław Ocena: 5*

Skuteczny środek, ale trzeba uważać z dawkowaniem. Z ulotki wychodziło 3,6 ml na dzień, ale po pierwszej dawce woda zmętniała. Zmętnienie ustąpiło samo po kilku dniach. Zmniejszyłem dawkę do 1 ml i było już ok. NO3 spadło z kilkudziesięciu do 5-10 mg/l."

lub ten

http://erybka.pl/product-pol-9341-Tropic-Marin-Elimi-NP-50-ml.html

oba tanieją w oczach bo konkurencja i wiadomo że to węgiel organiczny i jak podejrzewałeś w NGBC i TMBT specjalne szczepy bakterii - podobnie jak te kostki czy podkówki. Te zapewne nie potrzebują miesiąca by wystartować biologię bo powstaje wszędzie w całej wodzie baniaka jednocześnie - tak przynajmniej mniemam.

Zauważam identyczne zachowanie jak przedawkowanie NGBC czy TMBT. też woda mętnieje, spada poziom tlenu O2 a rośnie poziom CO2 - przy dawce 7mlNGBC/l miałem tak samo a ryby pływały pod powierzchnią łapiąc powietrze. Wystarczyło dodatkowe napowietrzanie i za kilka minut było po sprawie. Jak już NO3 spadło to tak duża dawka nie robiła już problemów - tylko przy starcie to zauważyłem.

Niestety Patryku w obu akwariach mam już biopolimery i stałe poziomy NO3 5-10 więc nie mam jak testować - może kiedyś w morskim ale to inne warunki filtracji - tu cudowny wynalazek -odpieniacz którego w słodkim na razie brak:idea: