Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam na początek to może byś się przedstawił jak to robią inni w tym dziale ;)...A tak poza tym nic nie napisałeś o samym zbiorniku oświetleniu jak i o filtracji w nim,piszesz miesiąc po starcie(jakie parametry masz jeśli je mierzyłeś oczywiście)a co do akwarium to trochę że tak powiem klimat garażowy bez obrazy oczywiście urazić nie chciałem,zapewne z opisu posta planujesz obsadę z Pseudotropheus saulosi to musiałbyś poszukać kamieni np otoczaki,serpentynt,piaskowiec itd na składzie w postaci brył(ogólnie według gustu) i ułożyć np dwa gruzowiska po bokach baniaka...najlepiej zajrzyj sobie do galerii http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?c=40 może znajdziesz inspiracje na poprawę aranżacji ;) Ps.popraw linka bo już nie widać fotki twojego baniaka

Opublikowano

Mi link działa więc nie wiem o co chodzi spróbuj jeszcze raz jak nie to wstawię nowy. Opis baniaka: styropian , bialy piach kwarcowy 1mm, kamienie : czarny łupek ( ułożony nieco inaczej niż proponujesz foto.) Filtr zew. Jbl e901 300 litrów, wewnętrzny nie pamiętam dokładnie, wiem tyle że max 100l. Grzalka 150W z termostatem , napowietrzacz lampy 2x30W biała i Niebieska. Piszesz ze styl garażowy , a przecież zdjęcie Ci się nie ładuje. .. wut? Nie obrażam się właśnie o takie proste informacje mi chodziło dzięki!

Opublikowano
Piszesz ze styl garażowy , a przecież zdjęcie Ci się nie ładuje. .. wut?

Działało na początku i twój baniak widziałem,teraz już nie działa...a co do stylu garażowego ;) to tak jak tobie pisałem poszukałbym innych kamieni i to zmienił ale jak ci się podoba takie ustawienie to ok ;)

Opublikowano
Jest nowy link i nowe informacje , mi sie to podoba i jeśli nie będzie to przeszkadzać mieszkańcom mojego Malawi to chciałbym to tak zostawić :)

No jasne jeśli tobie się podoba to tak zostaw,jedynie to zakryj ten sprzęt tj grzałkę,filterek wysokim kamieniem ,nikt ci na siłę nie karze nic zmieniać,pytałeś o rady co dodać,zabrać,zmienić więc dałem ci tylko propozycję ;)

Opublikowano
co dodać zabrać z mojego pierwszego malawi , jest miesiąc po starcie i rybki są już zamówione u chodowcy. Piszcie :)

]

Ja tam wszystko widzę i jak autorowi się podoba to mnie tym bardziej ale czepnę się tego powyżej cytowanego.

Rozumiem że miałeś lub masz jeszcze stare akwarium ( funkcjonujące czy nie) z dalszych wyciskań z ciebie info wiemy o JBL e901 - co tam siedzi i czy przełożyłeś coś ze starej filtracji czy to stary cały e901 czy też sklep-nówka.

Dążę do wyjaśnienia czy ten miesiąc czekania to był start biologii, przełożenie starej działającej czy też nie masz żadnych testów wody i nic nie wiesz o stanie baniaka a chcesz wpuszczać ryby.

Potrzebne wyniki pomiarów testami kropelkowymi raczej JBLa a nie badziewiastymi takich parametrów choć.

pH z zakresu 7,4-9

NO2

NO3