Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie napisałem, że wypłukuję piach ktory jest w akwarium.

Płuczę nowy piach i Dosypuję do starego akwa, żeby mieć wiecej pracującego już złoża biologicznego w nowym.

Opublikowano
ale czasem dzięki jakimś podpowiedziom można uniknąć np. problemów z cyrkulacją, dlatego poddałem to Waszej ocenie.

....nam trudno ocenić ustawienie kamieni. Sam to ocenisz obserwując odchody i czy cyrkulacja daje rade je spychać do sasysu.

..my tylko wizualnie ,estetycznie oceniamy:)

Opublikowano

No i już to wygląda lepiej niż poprzednie ułożenie kamieni...ale znając życie to dam sobie palucha odciąć :P że i tak za nie długo będziesz robił zmiany,ale jeśli Tobie się podoba zostaw jak jest...nie żebym cię namawiał ale nie myślałeś nad zmianą tła na czarne no i inne kamienie bardziej na kształt brył o np takie https://gardenaqua.files.wordpress.com/2010/03/kamieniee.jpg lub serpentynit,otoczaki itd poszukaj na składach lub w sklepach ogrodniczych możliwości jest wiele...Z tym niebieskim tłem trochę się to razi w oczy...Mam nadzieje że cię nie uraziłem a decyzja i tak będzie należeć do ciebie :) Pozdrawiam

Opublikowano

Nie urazłeś. Tło czarne nawet mam i zakładałem, ale to jakoś bardziej i zonie i mi się podoba. W rzeczywistości wyglada lepiej i daje wrażenie głębi jakby woda sięgała gdzieś dalej.

Kamienie to gnejs i takie właśnie chciałem.

Wczoraj poleciała do akwa pierwsza około 5kg porcja piachu do piaskownic z Leroya. Zostalo jeszcze z 3kg do płukania. Reszta już siedzi w starym akwarium i czeka na przeprowadzkę.

Opublikowano
Nie urazłeś. Tło czarne nawet mam i zakładałem, ale to jakoś bardziej i zonie i mi się podoba. W rzeczywistości wyglada lepiej i daje wrażenie głębi jakby woda sięgała gdzieś dalej.

Kamienie to gnejs i takie właśnie chciałem.

Wczoraj poleciała do akwa pierwsza około 5kg porcja piachu do piaskownic z Leroya. Zostalo jeszcze z 3kg do płukania. Reszta już siedzi w starym akwarium i czeka na przeprowadzkę.

Spoko rozumiem najważniejsze że wam się podoba ;)....A co do piachu to najlepiej o granulacji 0,8-1,2mm bo mniejszej może ci latać po akwarium...no chyba że zakupiłeś piasek firmy KREISEL to on jest jak najbardziej odpowiedni pod względem granulacji

Opublikowano

Ten piach mam już od roku w akwarium i teraz płuczę resztę która nie zmiesciła sie w mniejszym. Fakt było w nim trochę drobnego pyłku, ale przy płukaniu się go pozbywam. A zasyfiony tak jak i ten Kreisel :-)

Opublikowano

Dalej twierdzę że jak wstawisz kaseciak to szybko zamienicie z żoną to niebieskie tło na czarne spienione pcv tylko wsadzić już trudno jak stoi kaseta przyklejona silikonem do wzmocnienia.

Kasetę rób najprostszą wersję 6.0 grubość wewnątrz 10cm, wysokość od "podłogi" do górnej krawędzi wzmocnienia wzdłużnego lub nieco wyżej a komory standard.

1cm osadnik + 5cm gąbka ppi45 + 3-4 cm komora eljota z grzałką + 15-20cm komora złoża i pompy razem wyjdzie długość - 30cm.

Pompa Atman 306 2000l/h zasysem w dół a wylot z kolankiem i zaworem regulacyjnym (wszystko jest w komplecie za 90 zł) i na prawdę będzie wylatać stale 2000l/h. W ściance komory pompy 2-3 nacięcia 2mm do nieco niżej jak lustro wody i masz skimmer jak marzenie.

Złoża od 0,5l Matrixa do 1l zwykłej 2-3cm czerwonej lawy wulkanicznej za 6zł albo każda ceramika rurkowa tyż za 6 zł. Bakterie mają w d... ile płaciłeś za złoże i tak będą wszędzie po równo gdzie dupska da się usadzić w tym najwięcej w piasku 1-2cm. Pod pompę a nad złoże dajesz 0,5l węgla aktywowanego a na to NGBC - 0,5l i masz akwa jak bajka z kryształ-wodą za kaskę maleńką. .

Resztę pisz na pw bo to szczegóły tylko pozostają np jak zrobić regulację skimmera.

Opublikowano

Zamowilem dzisiaj taką ceramikę

WKŁAD FILTRACYJNY AQUAEL BIOCERAMAX PRO 600 1L (5436364449) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img14.allegroimg.pl/photos/400x300/54/36/36/44/5436364449@@AMEPARAM@@14@@AMEPARAM@@54/36/36/44@@AMEPARAM@@5436364449

, bo w kuble mam zeolit i keramzyt.

Do tego kupiłem też Kordon Amquel Plus, to chyba już absorbera w kaseciaku nie będę potrzebował? Czy może się mylę?