Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Podmiana w toku....

-- dołączony post:

Doba po podmianie 100% (lubię robić testy)

NO2-0,05

NO3-7

NH4-0,07

Ph-7,6

Temp - 28

Muszę pogratulować Ci woli walki i stanowczości w dążeniu do celu :)

Podejrzewam, że 70% ludzi które by miały taki problem jak Ty, zrezygnowałoby już dawno z Malawi i zajęłoby się "klasycznymi" biotopami :)

Jak pisał Deccorativo, już niebawem ukończysz swoją męczeńską prace zakończoną, wpuszczeniem obsady :)

Opublikowano

Ph-7,5 elektronicznie,JBL-7,6

KH-2 , stary test Salifierta 1,6

Gh-4

SIO2-poza skalą,kosmos

Ustalić już Kh sodą na 6-8 ? Co z tymi krzemianami wykombinować ?

Odszukałem ostatnie jakie zamieściłeś - nie wiem czy aktualne bo biologia potrafi wiele pozmieniać a ryby jeszcze więcej.

Możemy teraz się tym zająć.

Jak dowalisz sody to podniesiesz pH i KH ale wtedy problematyczna staje się automatyczna podmianka z dolewką. Będzie obniżała te parametry , wprowadzi wahania czego ryby najbardziej nie lubią albo będziesz wiecznie biegał i mierzył o ile spadło i ile sody dosypać.

Każdy tu ma swoje parametry wody jaka jest w Jeziorze Malawi ale wg moich :D

GH jest od 3,39 dH a twoja kranówa ma 4 dH więc tu bym nic nie ruszał

KH jest od 6,61 dH a ty masz 2 ale może poczekaj z tą chemiczną regulacją bo przyjdą ryby ( te KH2 ich nie zabije) a daj czas wodzie by się to samo wszystko poustawiało.

Najważniejsze bo pH masz 7,6 i to jest OK a tym parametrem też nie wahaj bo właśnie te wahania rybom szkodzą.

Pozostaje ten kosmos czyli SiO2:( co nie stanowi problemu jak ktoś lubi okrzemki a ryby lubią je skubać.

Jak nie lubisz okrzemek to masz dwie drogi:

- Military Helmet tak 10 szt ale wtedy tylko mogą być krasnorosty bo tych nie jedzą. Zielone pójdą na drugi rzut.

- pochłaniacze krzemianów Sera Marin Silicate Clear ale wtedy d.. ze stałej podmianki - jak nie kijem to pałą.:D - ja radzę też na razie odpuść i zobaczysz jak się temat sam rozwinie . A może w ogóle nie będzie tematu.:D Zawsze zdążysz podjąć kroki bo gwałtu nie ma.

Opublikowano

O spadku Kh przy automatycznej podmianie nie pomyślałem.Jak z tym inni koledzy sobie radzą ? Na szczęście test na Kh wykonuje się bardzo szybko.Jest opcja wyliczenia ilości podmienianej wody i wtedy też trzeba by sypać dziennie lub co dwa dni najrzadziej sodę,ale to już kula u nogi.Tak się zastanawiam czy nie postawić na tradycyjną podmianę wody a zamontowane urządzenia będą dolewać tylko odparowaną wodę.

W sprawie krzemianów rozmawiałem z właścicielem Aquaforesta i poleca Phospate Minus,który pochłania fosforany i też właśnie krzemiany.

Opublikowano

Mało kto ma w kranie KH 2 dH i o kant d.. potłuc te teoretyczne wyliczanki bo nijak nie wyjdzie pH 7,6 jakie masz w baniaku.

Dlatego radzę z tym KH się powstrzymać do ustabilizowania się parametrów tak po miesiącu od wpuszczenia ryb. Potem zobaczysz sam co dalej i czy trzeba coś działać.

Żaden z tych pochłaniaczy SiO2 ich nie usuwa tylko co najwyżej obniża poziom.

Krzemiany to najtrudniejsza zołza do usunięcia i nawet RO tego nie usuwa tylko z poza skali JBLa zmniejsza do 0,8ppm dopiero złoże do całkowitej demineralizacji po RO np MB20 usuwa SiO2 do poziomu 0,1-0,2ppm więc nie licz za bardzo ani na tego Aquaforesta ani na Serę.

Jak wszyscy obiecują cuda a wychodzi jak każdy pochłaniacz fosforanów - pochodzi miesiąc i już zapchany jak podmianki stale dowalają że skali braknie. Sera robi to najlepiej ale bez cudów. Sprawdzałem Seachema Phosguarda, Kordona PhosRida i Serę Marin i JBLa wkład na tlenku żelaza do usuwania fosforanów i krzemianów taki do ich filtrów ten najdłużej działał. Wszystkie te czarno-rude są długodystansowe, ale nie robią tego błyskawicznie. Szkoda kasy Marku -poczekaj.

Opublikowano

Dzisiejsze pomiary,komplet i to już chyba na tym skończę,następny pomiar zrobię w wtorek a w środę wyjazd po ryby.

NO2-0,07

NO3-7

NH4-0,07

Kh-3 podałem wczoraj 36g sody na test podbicia

Gh-3

Ph-7,9 elektroniczny 7,7 kropelkowy

SiO4- poza skalą

PO4-0,04 Hanna

Opublikowano

Ostatnie badanie wody przed zakupem ryb.Trochę się zmartwiłem bo mi woda zmętniała jakieś dwa dni temu.

NO2-0,07

NO3-7

Ph-7,8

temp. 25 st.

NH4-0,07

Opublikowano

czym Ty mierzysz te NO2, że masz 0,07 ???.... zaczekaj może jeszcze, aż NO2 będziesz miał <0,01, bo wtedy jest w pełni dojrzały zbiornik.... co prawda jak teraz wpuścisz ryby, to nic nie powinno się stać, ale może też NO2 skoczyć w górę jak nie jest w pełni wydolna biologia.... czasem pod koniec dojrzewania akwa mętnieje woda, bo pojawiają się pierwotniaki, powinna się wyklarować za dwa, trzy dni

Opublikowano
Test JBL podaję wynik między 0,05 a 0,1 tak między tymi kolorami wychodzi.

to jak ci się nie spieszy z obsadą , to zaczekaj jeszcze aż NO2 spadnie do <0,01 i bedziesz miał w pełni dojrzały zbiornik.... myślę , ze to kilka dni

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Napięcie jak u S.  Kinga. Dobrze, że wszystko się poprostowało.
    • Witam malawijskie towarzystwo! Minęły już 3 miesiące od mojego ostatniego wpisu. Od tamtej pory mocno ruszyły glony, ryby podrosły a akwarium w końcu żyje pełnią życia. Oczywiście znalazła się też masa problemów - od nich właśnie chciałbym zacząć dzisiejszą aktualizację. Podczas codziennego obserwowania ryb grupy mbuna z jeziora malawi zawsze najbardziej robiła na mnie wrażenie ich ruchliwość, która w połączeniu z niebanalnymi kolorami pyszczaków dawała oczom prawdziwy spektakl skrawka pięknego biotopu w moim własnym salonie. Pierwszy problem pojawił się wtedy, gdy ryby przez przeszło miesiąc czasu żyły w ciszy pod kamieniami. Było to o tyle kłopotliwe, że ani ja nie mogłem się cieszyć widokiem ryb, ani ryby nie mogły cieszyć się odpowiednio szybkim wzrostem. Ich płochliwość spowodowała zmniejszenie apetytu a co za tym idzie spowolnił także ich przyrost masy. Przyczynę problemu wykryłem dość szybko. Jak tylko wykluczyłem możliwość zbyt słabych parametrów wody odkryłem, iż mój kot notorycznie wrzucał zakrywkę od pokrywy akwarium do jego środka. Duża częstotliwość takiego działania spowodowała strach do pływania w toni u ryb. Jak tylko połączyłem kropki zabezpieczyłem zakrywkę tak, aby kot już nie mógł wrzucić jej do akwarium. Same ryby zacząłem na nowo przyzwyczajać do człowieka stosując głodówkę (oczywiście w granicach rozsądku - zamiast 3 razy dziennie dostawały raz). Gdy ryby zaczęły wychodzić zza kamieni przy karmieniu z powodu większej chęci do jedzenia szybko zaczęły z powrotem przyzwyczajać się do człowieka. Największy problem nastąpił około miesiąc temu: Otóż nie myśląc za dużo przy montowaniu oświetlenia opartego na modułach led postawiłem na przyklejenie go akrylem do pokrywy akwarium… Jak można się domyślić akryl w środowisku olbrzymiej wilgotności nie miał prawa wyschnąć, co poskutkowało odpadnięciem całej listwy z oświetleniem prosto do środka akwarium. O zaistniałej sytuacji dowiedziałem się dopiero po powrocie z pracy, kiedy to woda była już na tyle mętna od akrylu, że bałem się o zdrowie ryb. Od razu zabrałem się za podłączenie węży do akwarium, jeden pompował wodę przez balkon a drugi nalewał świeżej z kranu. Po godzinie okazało się, że wąż odprowadzający wodę z akwarium nie wyrabiał nad tym dolewającym i w salonie miałem wody po kostki. Szczęście w nieszczęściu, że żadna ryba nie ucierpiała. Nie mniej jednak wyciek wody spowodował zwarcie w zasilaczu od oświetlenia, który przez to, że leżał na podłodze za akwarium został zalany wodą. Po ogarnięciu sytuacji i ponownym zamontowaniu oświetlenia tym razem na śrubach, sytuacja się ustatkowała. Nie będę ukrywał, że spodziewałem się zdziesiątkowania populacji mojego akwarium, co na szczęście nie miało miejsca i ani jedna ryba nie przypłaciła mojego błędu życiem. Od tamtej pory wszystko śmiga jak należy więc mogę teraz napisać coś o samych rybach. Zacznę od gatunku Metriaclima Fainzilberi Makonde - ryba która tak jak wcześniej pisałem jest najbardziej związana ze środowiskiem skalnym przez co nie jest stałym bywalcem toni wodnej. Omawiany gatunek prawdopodobnie trafił mi się w statystyce 9+6 - o ile nie mylę się, iż samice mogą być tylko OB. Mooże jeszcze coś wyjdzie w ciapki ale szczerze wątpię. Z aż 9 samców tylko dwa dają się we znaki reszcie obsady. Dzieli ich +- 1cm wielkości. Większy osobnik zajmuje grotę po środku akwarium i nie narusza zbytnio cielesności innych ryb. Mniejszy samiec okupujący grotę w prawej części akwarium dużo bardziej natarczywie pokazuje swoją dominację na tym obszarze akwarium, ale nie robi przy tym większej krzywdy innym rybom. Nieustannie odgania nieproszonych gości ze swojego terytorium, ograniczając się przy tym jedynie do krótkiej pogoni. Z obserwacji tej dwójki nadal ciężko mi dojść do tego, który z nich jest rzeczywistym liderem u tego gatunku. Wielkość oraz okupowana przestrzeń skłania mnie ku stwierdzeniu iż to większy samiec wiedzie prym. Z drugiej jednak strony mniejszy osobnik wykazuje większą agresję wobec innych ryb i wcale nie schodzi z drogi temu pierwszemu. Myślę, że moje wątpliwości rozwieje zaobserwowanie wyczekiwanego przeze mnie ich spotkania na neutralnym gruncie, które podpowie mi kto tu jest maczo. Drugi gatunek to Metriaclima Msobo Magunga - gatunek widoczny non stop, uwielbiający pływanie w toni. Tutaj nie mam za dużo do powiedzenia. Wszystkie ryby tego gatunku to nadal żółtki nijak odróżniające się od siebie nawzajem. Jedyne co wiem to to, że dwa osobniki powoli nabierają „brudnej żółci” co świadczyć może o ich powolnym wybarwianiu się ku niebiesko-czarnym kolorom dorosłych samców. Trzeci i ostatni już gatunek w moim akwarium to Metriaclima Kingsizei Lupingu - ryba widoczna najczęściej ze wszystkich, bojąca się człowieka najmniej. Wiecznie zainteresowana wszystkim spoza i w akwarium, pierwsza do jedzenia i pogodnie nastawiona. Tutaj o jakimkolwiek samcu nie mam pojęcia, każda ryba wygląda identycznie a odróżnia ich jedynie wielkość. Nie mogę się doczekać momentu, kiedy jakiś samiec wybarwi się na kolory dominanta. Przy istniejącej sytuacji zbiornika i takim a nie innym usposobieniu gatunków póki co w akwarium jest zdecydowanie za żółto. Przełom w tej sprawie będzie dopiero w nowym, większym baniaku po dodaniu czwartego gatunku, kiedy to bilans ryb o tym kolorze troche zmniejszy się w stosunku do całości obsady. Tutaj jeśli jeszcze ktoś to czyta prosiłbym o sugestie jaki gatunek mógłbym dodać. Chciałbym utrzymać akwarium w klimacie ryb z rodzaju Metriaclima. Nowy baniak będzie miał 700l także możecie pisać swoje propozycje co by do niego pasowało, uwzględniając oczywiście dopasowanie do obecnej obsady. Póki co na celowniku mam Metriaclima hajomaylandii. Tak akwarium prezentuje się na dzień dzisiejszy: IMG_8375.mov   Na koniec wrzucam filmik z wczorajszego wieczornego karmienia i życzę wszystkiego dobrego, pozdro! IMG_8269.mov  
    • No  i sprawa wyjaśniona w tym konkretnym przypadku. Ja cały czas stosuje coś takiego jak w linku .  Ma zwolenników i  sceptyków. Osobiście polecam. https://www.ustm.pl/produkt/wkłady-sedymentacyjno-weglowe-sto/
    • Odpisali mi z zoolka. Oto co napisali: W przypadku preparatów firmy ZOOLEK wskazujemy termin do którego produkt zachowuje swoje właściwości. Nie podajemy terminu przydatności po otwarciu. Jeśli chodzi konkretnie o preparat Antychlor, to spokojnie zachowuje on swoje działanie nawet po przekroczeniu terminu. OK to gitara. Mogę spokojnie używać ten antychlor. Nie musze się przejmować jakąkolwiek datą ważności.
    • Przeczytałem ten artykuł co podałeś, wynika z niego że mam ten nowy prefiltr bo mam 2 kosze zamiast jednego wielkiego.
    • Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale kiedyś był problem z obiegiem wody w JBL. Firma zmieniała konstrukcję górnego koszyka. Może to właśnie Twój problem? https://www.akwarystyczny24.pl/artykul/nowy-prefiltr-w-filtrach-jbl-cristal-profi-greenline-ii-158
    • Napisałem wczoraj do zoolka. Może dzisiaj odpiszą.
    • Data  na opakowaniu antychloru to data ważności produktu w zamkniętym i oryginalnym opakowaniu ( w odpowiednich warunkach) .  Masz racje poddając wątpliwości. Po otwarciu substancje aktywne mogą się  pomału ulatniać i degradować. napisz do producenta to udzieli wyjaśnień .
    • Chyba napisze do zoolka bo czuje że nic się tutaj nie dowiem... 
    • Nie zadawaj mi takich pytań bo ja na przykładzie testów kropelkowych miałem na myśli ważność antychlorów na np. pół roku albo więcej. Przykładowo bo chce się tego dowiedzieć. Nic nie pisałem o 48h bo to bzdura. Moje pytanie kieruje do kogoś kto zna się na chemii i czy może mi powiedzieć ile czasu ważności mają antychlory po pierwszym użyciu?  Do kogoś kto się naprawde na tym zna.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.