Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Marek, ja mam tylko gąbki wsadzone w sumpie od Ciebie, w pierwszej komorze. Weszło 50l gąbek, a jak będzie potrzeba to wsadzę jeszcze z 3l siporaxu. Na razie ryby są młode i ta filtracja wystarcza. Więc nie kombinuj za dużo z mediami filtracyjnymi :)

Opublikowano

Wkłady faktycznie zawsze można wkładać w miarę potrzeb,ale przegrody w sumpie warto już zaprojektować.Akwarium będzie kleić Przemek i projektuję na razie to wszystko by było dopracowane.W sumie jak to zawsze bywa,zawsze coś by się poprawiło.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Akwarium nadal w fazie projektów,dużo pracy i nie ma kiedy tego dopieścić.Kieruję się z filtracją w stronę ciągłej podmiany,ale nie wiem jak to najlepiej zaprojektować.Sump na pewno będzie i jedną z moich myśli jest by miał na odpowiednim poziomie przelot do kanalizacji,ale nie wiem czy są bardziej sprawdzone sposoby.

Opublikowano

Zastanawiam się czy przy ciągłej podmianie nie zlikwidować całkowicie sumpa.Wylot do kanalizacji zrobiłbym jak to kiedyś widziałem,przez otwór na bocznej ścianie akwarium na poziomie lustra wody,oczywiście jakoś zabezpieczona koszyczkiem.Wlot wody wężykiem i ile się wleje tyle wyleci do kanalizacji.Dla zabezpieczenia na pewno będzie taki drugi otwór.

Może ktoś doradzić czy dobrze kombinuję ? Może są lepsze pomysły ?

Wymyśliłem jeszcze by w zimie wodę ogrzać,przepuszczę wężyk RO przez żeberka kaloryfera dla ogrzania.

Opublikowano

Mam elektrozawór i to podwójny,ale bardziej myślałem o ustawieniu zaworu wodnego ręcznie i tu się rodzi pytanie czy tak w ogóle da radę,pewnie ciężko będzie ustalić ilość wymienianej wody.

Ktoś widział taką podmianę ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Trochę pozmieniałem i mam już prawie wszystko ustalone prócz sumpa,który będzie miał wymiary 85x45x40h cm.

post-6519-14695726168949_thumb.jpg

post-6519-1469572617004_thumb.jpg

post-6519-14695726171183_thumb.jpg

Opublikowano
Zastanawiam się czy przy ciągłej podmianie nie zlikwidować całkowicie sumpa.Wylot do kanalizacji zrobiłbym jak to kiedyś widziałem,przez otwór na bocznej ścianie akwarium na poziomie lustra wody,oczywiście jakoś zabezpieczona koszyczkiem.Wlot wody wężykiem i ile się wleje tyle wyleci do kanalizacji.Dla zabezpieczenia na pewno będzie taki drugi otwór.

Może ktoś doradzić czy dobrze kombinuję ? Może są lepsze pomysły ?

Wymyśliłem jeszcze by w zimie wodę ogrzać,przepuszczę wężyk RO przez żeberka kaloryfera dla ogrzania.

Ja właśnie kombinuję , by zamiast sumpa dać ciągłą podmianę, zaś komin wykorzystać jako filtr mechaniczny, coś w rodzaju kaseciaka i tam wcisnąć grzałkę.

Opublikowano

Kolejny sump do oceny,może ostatni jeśli nie Znajdziecie błędów.Od prawej komora spadu wody z akwarium o szerokości 10cm,na górze wata i niżej gąbka.Następnie dwie komory na wkłady filtracyjne po 19cm szerokości.Kolejna komora 5 cm na watę lub gąbkę i ostatnia na pompę obiegową NJ6000 bo taką mam.

Na bocznej lewej szybie widać trzy czerwone krążki,to od góry rewizja w razie przepełnienia sumpa,następny przelot ustalający poziom w komorze pompy i jeśli zdecydowałbym się na ciągłą podmianę to elektrozawór tylko by dolewał wodę a poziom sam się będzie ustalał.I ostatni przelot do spuszczania wody z sumpa,ile się da oczywiście.Wymiary sumpa 83x48x40cmh a wysokość przegród 20cm.

post-6519-14695726177164_thumb.jpg