Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
...prefiltr bardzo dobrze się sprawdza .Ja przy nim do kubełka zaglądam raz na pół roku ale to tylko po to aby wzrokowo się upewnić ,że wszystko jest ok. Gdybym sugerował się parametrami typu NO2 i NO3 to jeszcze długo bym tam nie zaglądał. W modułach oryginalnie jest okrągła , rzadka gąbka. Ja zamiast tej gąbki wkładam watę akwarystyczną w bardzo dużej ilości. Efekt jest taki ,że woda jest kryształ. Watę zmieniam raz na 1.5-2 miesiące.

Czy będzie pasował do HW-302 tego nie wiem bo ja mam NCV-1500.

No to się pomyliłem z tym filtrem :) Właśnie się zastanawiałem nad watą tyle że chcę ją wsadzić do modułu aquaela 1500 zamiast gąbki, bo z gąbką to ostro przesadziłem.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Nie chce zakładać nowego tematu a podepnę się tutaj.

Czy takie ustawienie filtrów będzie wpływało na jakość filtracji ?

Mam na myśli wew. Circulator za skałą z prawej strony. Wydmuch jest skierowany wzdłuż tylnej szyby dzióbkiem do góry. Gąbka czyli zasys jest trochę przysłonięty skałą.

Ustawiłem tak żeby schować cała pompę. Czy wpływa to na jakość filtracji ? Lepiej jak dam ten filtr na boczną szybę przed skałę ?

post-14668-14695724641889_thumb.jpg

Opublikowano

Ja bym dala wyloty nieco inaczej. Wylot z cyrkulatora na przednia szybę, a wylot z kubełka (po zlikwidowaniu deszczowni) na tylną. Chodzi o to żeby woda była skierowana na gąbkę mechanika.

Opublikowano

Bardziej chodzi mi o to czy przysłonięta gąbka tym dużym kamolem będzie blokowała jakość działania cyrkulatora ?

Co do Twoich ustawień to może i rzeczywiście to jest lepsze rozwiązanie :)

Opublikowano

To co podaje właśnie eliminuje przysłanianie gąbki przez kamień, ponieważ woda płynie z drugiej strony. Miałam podobny układ w poprzednim akwa i się sprawdzał. Wylot z mechanika w górę a z kubełka lekko ku dołowi. Niestety musisz trochę pokombinować w jaki punkt mają dmuchać wyloty.