Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

wiem,że do biotopu malawi zbytnio nie nadaje się korzeń ,ale jeżeli już to istnieje jakiś specjalny rodzaj drzewa? i jak go przygotować?dzięki

poz

Opublikowano

Jeśli kupisz ten korzeń w sklepie to radzę go jednak wcześniej wymoczyć. U mnie przestały barwić wodę po około trzech miesiącach. Spróbuj poszukać gdzieś na portalach aukcyjnych. Sam kupowałem takie, które były wcześniej w krewetkarium. Nie dość, że nie barwiły wody, to dodatkowo od razu tonęły.

Opublikowano

Dobre tez są korzenie klonu , nie barwią na bank wody. Ostatnio pisałem z kolesiem z Niemcowni i widziałem u niego ( i nie tylko) świetne aranże z dodatkami może nie korzeni ale patyków. Super efekt naturalności takiej jakby prądy wodne naniosły patyki (gałęzie) na kamienie. Zapytałem go jakiego drzewo itd. odpisał byle nie było iglaste i koniecznie mega , mega wysuszone. Oczywiście trzeba je żeby nie wypłyneły zamocować w kamieniach itp.

Opublikowano

Myślę że dobrym pomysłem będzie drewno wyciągnięte ze zbiorników wodnych, które swoje już tam odleżakowało. Nie powinno już bawić wody i oddawać garbników itp, bo co miało oddać to już oddało. Zastosowałem ostatnio nawet prawdopodobnie sosnę (resztki czerwonawej kory) i zero problemów. Obserowałem tylko kilka dni w piwnicy czy nie zacznie puszczać żywicy, ale jest suche. Dobre będą takie puste w środku mocno wyerodowane przez wodę kłody itp.

Opublikowano

Na sucho, może nawet trochę dłużej czekało już nie pamiętam. od końca sierpnia jest w akwa. Jak nie masz pewności czy dacz radę ocenić to może lepiej faktycznie kupić jak tu doradzano o ile to są sprawdzone gatunki. Ja nie kupuję więc nie wiem.