Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Wpadł w moje ręce taki zasilacz jak w temacie i mam z nim mały problem.

Chciałbym go użyć do napędzenia sterownika Conrada w połączeniu z takimi panelami led jak poniżej.

Problem w tym że po podpięciu do zasilacza jednego panela mam tylko mrugnięcie i na tym koniec. Gdy podpinam 5 szt paneli oryginalnymi kablami to kompletnie nic się nie dzieje.

Dziś próbowałem podpiąć pasek led i też cisza. O co chodzi? Coś źle podłączam, czy coś z zasilaczem?

60aa0b465618.jpg

064906a291e3.jpg

Wysłane z mojego SM-P600 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ciężko powiedzieć czy źle podłączasz skoro nie piszesz jak to robisz :)

W instrukcji jest napisane, ze daje na wyjściu 100-215V wiec sam rozumiesz do czego te Ledy się już nadają ;) Chyba, że czytam inną instrukcję ;)

Wysłane z telefonu

Opublikowano

To jest zasilacz stałoprądowy 120-400mA do określonej ilości diod w szeregu.

Napięcie wyjściowe 100-215V czyli na szereg diod typu PowerLED od 30szt do 66 szt w szeregu (policzyłem 3,25V na diodę 1W bo on ma max 400mA).

Przy mniejszej ilości pewnie włączyło się zabezpieczenie.

Opublikowano

Podłączam tak, po lewej stronie uziemienie pod uziemienie, pod N - neutralny, pod L - faza.

Prawa strona to oryginalna wtyczka która idzie pod panel led również z oryginalnym przyłączem.

Gdy nie podepne paneli led i podepne miernik to pokazuje napięcie 0,7V

Wysłane z mojego SM-P600 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zasilaczy stałoprądowych nie powinno się podłączać najpierw do zasilania a potem do diod.

Zalecana kolejność:

- podłączyć diody,

- włączyć zasilanie 230V

Jeśli to oryginalne panele z kompletu do tego zasilacza to być może coś jest uszkodzone.

Skoro przy 1szt tylko mrugnie a przy 5szt nic to spróbuj kolejno po 2szt, 3szt itd.

Może się okazać że 1szt daje za małe obciążenie aby zaskoczył a 5szt za duże i włącza się zabezpieczenie.

• 2 tygodnie później...