Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Także nie widzę tu błędu ani z racji przesiadki ani z powodu przerw w dostawie prądu o czym świadczą wyniki testów.

Brakuje mi tylko pomiaru NO3, jeśli i ten parametr jest poniżej 40 mg/l to pozostają tylko choroby.

Bloat ma charakterystyczne objawy - poczytaj to a jeśli z fotek ci się zgadza to na pewno spełniłeś dwa z trzech powodów bloatu.

Stres i nie prawidłowa dieta brakuje tylko soli kuchennej;) zastanawia mnie jeszcze ta wysoka temp 28-29C i 14h świecenia - co sądzicie nie za dużo tego.?

http://www.cichlid-forum.com/articles/malawi_bloat.php

Opublikowano
Także nie widzę tu błędu ani z racji przesiadki ani z powodu przerw w dostawie prądu o czym świadczą wyniki testów.

Brakuje mi tylko pomiaru NO3, jeśli i ten parametr jest poniżej 40 mg/l to pozostają tylko choroby.

Bloat ma charakterystyczne objawy - poczytaj to a jeśli z fotek ci się zgadza to na pewno spełniłeś dwa z trzech powodów bloatu.

Stres i nie prawidłowa dieta brakuje tylko soli kuchennej;) zastanawia mnie jeszcze ta wysoka temp 28-29C i 14h świecenia - co sądzicie nie za dużo tego.?

http://www.cichlid-forum.com/articles/malawi_bloat.php

NO3 - 20 mg/l

Poczytałem i wszystko się zgadzało, wydanie książkowe. Temperatura podejrzewam od długości świecenia, do ilu skrócić czas świecenia?

Czy objawy u innych rybek mogą się opóźnić? puki co pozostałe ryby są aktywne.

Opublikowano
NO3 - 20 mg/l

, do ilu skrócić czas świecenia?

Czy objawy u innych rybek mogą się opóźnić? puki co pozostałe ryby są aktywne.

Świecenie jest potrzebne tobie , roślinom jeśli je masz no i niektórym glonom jak np okrzemki by znikały. Rybom nie koniecznie cały czas więc dostosuj do obecności domowników.

Z tego co wiem to skuteczność leczenia bloatu w dużej mierze zależy od szybkości podjętej kuracji ale to już inni się na tym lepiej znają. Ja na szczęście jeszcze nigdy nie musiałem swoich ryb leczyć na bloat.

Opublikowano

Oczywiście, że nie wszystkie ryby muszą zachorować razem. Niektóre w ogóle nie muszą. Ja bym odłowił te z objawami i zrobił im kurację w osobnym akwarium. Dawkowanie Metronidazolu znasz więc w małym akwarium będzie łatwiej.