Skocz do zawartości

pierwsze Malawi (720l) - dylematy początkującego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zrób po prostu dwie szuflady wysuwane z krótszego boku. Odzyskasz przynajmniej część powierzchni pod akwarium i będziesz miał miejsce na graty do akwa ;)

Tu masz prowadnicę 70 cm, zawsze to coś:

http://www.meble.pl/p26995,prowadnica-kulkowa-2132-dl-70cm-35kg-wysuw-75-accuride-czarna.html

Ale widziałem na stronie Accuride, że mają też i 1,5 metrowe prowadnice choć lepiej nie pytać o cenę ;)

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Ciekawe i praktyczne. Faktycznie. Thx.

Z tego co pamietam to u ciebie kaseciak oklejony jesy ale granit tak? Gdzie szukałeś stosownej okleiny nadajacej sie do wody? Wpisywac wyszukiwanie folii meblowej czy po jakim sladzie isc?

Opublikowano

Jak skorzystasz z pomysłu spiocha z tymi szufladami to nad nimi daj wysuwany blat na robienie testów bo potwierdzam co napisał Piotr. On ma dziury a ja zaplamiłem na zawsze dwa obrusy.

Tego już się nigdy nie odplami - nie rusza żaden odplamiacz.

Uznaję argument otwierania okna jako ostatecznie decydujący o ustawieniu zbiornika.

Andrzeju filmik specjalnie kręciłem dla rafika w dzień licząc się z odblaskami by pokazać że przy obecnej technice nie jest zasadniczym przeciwwskazaniem akwarium w oknie. Ale ma to swoje wymagania które i tak rafik będzie szybciej czy póżniej musiał wziąć pod uwagę -te wysokie NO3 w kranie. W przeciwnym razie podmiany wody go przygniotą.

Opublikowano

Przeskoczyłeś z moją wiedzą o kilka poziomów - NO3 ??.... rozumiem że najwyzszy czas sprawdzić parametry wody kranowej a potem nauczyć...

Dziś przeglądałem galerię aby zaskoczyć w wystrój jaki mnie przekonuje.

Wapień filipiński fajnie dość wygląda i chyba parametry wody też będzie poprawiał - zgadza się?

Jak nie to może dolomit biały głazy jakieś tylko czy z białym piaskiem białe kamienie to nie będzie przegięcie i innym kolorem kamieni przełamać?

Co do tła to skomentujcie taki pomysł :

koncepcja jest że czarne tło mimo że popularne i dodaje głębi będzie wg żony zbyt przygnębiające. Woli niebieskie. W obecnym mam folię i to wklejoną od środka (wygląda fajnie). Jak nakleje na zewnątrz to bez zlewania wody nie zmienię potem... Zastanawiam się nad:

1) oklejeniem arkusza spienionego pcv folią wtedy łatwo można zmieniać w przyszłości jak sie znudzi

2) albo okleić szkło od normalnie ( od wewnątrz chyba lepiej wygląda czy iść w zewnątrz? ) a w razie czego spienione pcv czarne włożyć gdybym między niebieskim i czarnym rozważał

3) skoro niebieski kolor to bardziej ciemny wchodzący w granat ... takie produkują też pcv - to może kupić arkusz granatowego spienionego pcv - grubość max może 2 mm i mam mobilne tło.

Tylko się głośno nie śmiać proszę i śmiało komentować:)

Opublikowano
W obecnym mam folię i to wklejoną od środka (wygląda fajnie). Jak nakleje na zewnątrz to bez zlewania wody nie zmienię potem...

.... w takim układzie to i tego wewnętrznego nie wkleisz bez spuszczania wody. Co do oklejania spienionego PCV o grubości 2-3mm folią samoprzylepną trzeba się zastanowić czy czasami ta folia nie zniekształci ( powygina ) tej płyty. Może wtedy warto pomyśleć o czymś bardziej grubszym np. PCV 10mm . Ale to trzeba sprawdzić.

...w moim odczuciu niebieskie tło i białe kamienia to kolorystyka bardziej morskiego szkła. Ale to akurat sprawa gustu i ma się Tobie i żonie podobać.Warto tutaj zastanowić się nad rybami (ich kolorystyką ) i do ich kolorów dobrać kolor tła? Bo może się okazać ,że będziesz miał bardzo cukierkowo i mało wyraziście.

...oczywiście to co napisałem to tylko mój gust i mój punkt widzenia:)

Opublikowano

A Ty u siebie jak masz tło zrobione jeśli mogę podpytać? czerń jest intensywna na zdjęciu widzę.

Gdyby taki patent z pcv - powiedzmy 5 mm się sprawdził to śmiało można zmieniać - chyba wyciągniecie i włożenie przy lekko upuszczonej wodzie problemu chyba dużego nie sprawi. A może się mylę?

W sumie się zastanawiam czy jak przy czarnym tle mocno tył będzie doświetlony też białymi ledami to akwarium to rozjaśniłoby też pewnie i może taki efekt by fajnie wyszedł. Jak oglądaliśmy galerie to baniaki ciemne nas nie przekonały - rybom to bliżej natury ale i one i ja mam być zadowolony .

Co do ryb to na gatunkach sie nie znam jeszcze - kolorowo ma być ale i też pasować do siebie i aby się podobało ale dobór będę ustalał chyba na końcu - też w konsultacji z kolegami tutaj.

Opublikowano
Gdyby taki patent z pcv - powiedzmy 5 mm się sprawdził to śmiało można zmieniać - chyba wyciągniecie i włożenie przy lekko upuszczonej wodzie problemu chyba dużego nie sprawi. A może się mylę?

..jeżeli folia nie zniekształci tej płyty to będziesz super mobilne. Ja myślę ,że jak zadzwonisz do Radwanic to oni Ci udzielą odpowiedzi bo przecież zajmują się reklamą i pewnie różne rzeczy tym oklejają:)

..ja mam zrobione ze styropianu 2cm rzeźbione pędzelkiem z rozpuszczalnikiem a na to naklejałem "kamienie" ze styropianu a wszystko pokryte dwoma warstwami CX5 i pomalowane czarnym akrylem. Przy porannym czy też dziennym świetle nie bardzo widoczne jest moje tło bo mam tylko jedną świetlówkę z przodu a na niej czarny odbłyśnik i kieruję światło na środek dna i bardziej na przednią szybę a już nie wspomnę o folii na bokach . Natomiast przy nocnym oświetleni ( bardzo ciemnym niebieskim ) tło jest pięknie wyeksponowane. Ja osobiście lubię takie mroczne klimaty w naszym biotopie.

-- dołączony post:

chyba wyciągniecie i włożenie przy lekko upuszczonej wodzie problemu chyba dużego nie sprawi. A może się mylę?

...to można robić bez problemu.

Opublikowano

rafik ty się zastanów.

Planujesz baniak 200x60x60 więc zapewne ci wkleją wzmocnienie poprzeczne a to nie pozwala wkładać grubego pcv bo się nie zegnie albo pęknie. Często dzielimy takie tło na dwie części by weszło i pod wzmocnienia wzdłużne i pod poprzeczne.

Ponieważ nie jesteście z żoną zdecydowani na kolor tła to proponuję najpierw kupić tło tapetę dwustronne niebiesko/czarne + smar Juwela do przyklejenia bo to nie wielki koszt i ocenicie sami co wam odpowiada. Na ten smar można tło przyklejać dowolną ilość razy po obu stronach

Tło dwustronne (fototapeta) nr. 9015 (60cm wys.) (5262155822) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img19.allegroimg.pl/photos/400x300/52/62/15/58/5262155822@@AMEPARAM@@19@@AMEPARAM@@52/62/15/58@@AMEPARAM@@5262155822

albo coś z tego

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=t%C5%82o+dwustronne+60cm&bmatch=s0-uni-1-4-0820

Trzeba jednak pamiętać że fotki wychodzą szczególnie z lampy błyskowej fatalnie bo od tylnej szyby się odbija i tył nie jest matowy tylko błyszczący - ale ocenić już się da .

Kupienie matowej spienionej pcv niebieskiej to marzenie ściętej głowy bo trzeba zamawiać i kupić cały arkusz i to w hurtowni.

Możesz także spróbować z tłem zewnętrznym na smar Juwela o efekcie kamieni ale kamienie trzeba już wcześniej wybrać.

Ja raczej starm się nie wpływać na gusta innych i podpowiadam raczej drogi wyjścia niż konkrety więc nie licz na zbyt dokładne podpowiedzi - to się wam ma podobać.

Opublikowano
Ponieważ nie jesteście z żoną zdecydowani na kolor tła to proponuję najpierw kupić tło tapetę dwustronne niebiesko/czarne + smar Juwela do przyklejenia bo to nie wielki koszt i ocenicie sami co wam odpowiada.

...tak naprawdę to ten smar nie gwarantuje "gładkości" powierzchni. Ma to do siebie ,że powstają bąble..Dlatego jeżeli chodzi o efekt to wolę samoprzylepną folię. A cenowo chyba jest to samo...

-- dołączony post:

Trzeba jednak pamiętać że fotki wychodzą szczególnie z lampy błyskowej fatalnie bo od tylnej szyby się odbija i tył nie jest matowy tylko błyszczący

...z tym można bez problemów sobie poradzić.

-- dołączony post:

Planujesz baniak 200x60x60 więc zapewne ci wkleją wzmocnienie poprzeczne a to nie pozwala wkładać grubego pcv bo się nie zegnie albo pęknie

..i to faktycznie już jest problemem.