Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, proszę o pomoc w identyfikacji choroby.

Dziś zaobserwowałem, że 2 z 4 zebr są osowiałe, nie pobierają pokarmu i mają nienaturalnie wzdęte brzuchy, proszę o pomoc w identyfikacji choroby, mam wrażenie że to bloat.

Parametry wody w normie, ryby pływają u mnie od około miesiąca i do chwili obecnej miały się dobrze. Ostatnio nic w diecie nie zmieniałem, raz/dwa razy w tygodniu podaje im mrożony kryl (oczywiście po wcześniejszym rozmrożeniu) poza tym Spirulinę Forte Tropicala, Astacolor sporadycznie i głównie New Life Spectrum Cichlid Formula.

W związku z temperaturami jakie są ostatnio, w akwarium miałem przez kilkanaście ostatnich dni temperaturę ponad 30 stopni, od czasu do czasu schładzałem mrożoną wodą w butelkach, ale efekt był mizerny, przez wczorajszą noc obniżyłem temperaturę z 30.6 do około 26 wentylatorem, w czasie podwyższonej temperatury (2 dni temu, dziś już ich nie widzę) zaobserwowałem w głównym zbiorniku zielonkawe odchody jakby z drobinami piasku, nie podawałem żadnych zielonych pokarmów, glonów też raczej nie mam. Ze zmian jakie były w ostatnim czasie to zwiększyłem moc oświetlenia i uruchomiłem absorber azotanów na purolite, zasadziłem nurzańce (około półtora tygodnia temu).

załączam poglądowe zdjęcia

Ryby odłowiłem do osobnego akwarium, (woda i piasek i wkłady filtrujące ze starego) i zastosowałem kurację metronidazolem (do wody) w dawce 5 g na 100 litrów, samica ma znacznie bardziej wzdęty brzuch i to ona cały czas siedziała przy dnie między nurzańcami i ciężko oddychała, samiec (dopiero po odłowieniu się tak wybarwił) w większym zbiorniku obrał sobie miejsce pod wylotem z filtra, obie ryby nie przyjmują pokarmu. (byłem u weterynarza ale przypisał mi tylko jedno opakowanie 20 tabletek po 250 mg, dlatego zdecydowałem się odłowić ryby do mniejszego zbiornika)

Aktualizacja 16.08: Jedna z ryb zdechła (samica), druga leży na boku ze spuchniętym brzuchem :/

Aktualizacja 16.08 20:43: druga ryba zdechła ;/

nie mam zielonego pojęcia co to było za choróbstwo, żadna z chorób opisanych http://www.domowe-akwarium.pl/choroby-ryb.php nie pasuje w pełni, może macie jakieś pomysły, pozostałe ryby mają się w porządku.

U zdechłych ryb po śmieci można było zaobserwować nastroszone łuski w części wzdętego brzucha, chore ryby nie traciły ubarwienia, nie miały żadnych plam.

Jeśli macie jakieś pomysły piszcie, bardzo chciałbym się dowiedzieć co zabiło mi 2 ryby :/

post-13979-14695723707148_thumb.jpg

post-13979-14695723714445_thumb.jpg

post-13979-14695723722226_thumb.jpg

post-13979-14695723730042_thumb.jpg