Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zgadzam się z kolegami,akwarium wygląda na świeżo zalane,i na dodatek ryby wpuszczone,kolego maniek1984 masz niedojrzałe akwarium,mierzyłeś parametry ph,gh,kh,no2,no3,nh3??? Aby zbiornik był gotowy na wpuszczenie zwierząt, musi w nim zajść pełen cykl azotowy:

NH3/NH4 -> NO2 -> NO3

Opublikowano

spokojnie nie nerwowo,z zalaniem macie racje bo swieze podloze oraz kamienie woda w 70% ze starego akwarium wiec niema sie co martwic:),

filtry zewnetrzne jak i wewnetrzny dojrzałe,woda tak jak wspomnialem w 70% stara czyli dojrzała:)

a rybki mam juz rok:)

akwa te same jedynie co zie mnienilo to wystrój+tło

Opublikowano
spokojnie nie nerwowo,

filtry zewnetrzne jak i wewnetrzny dojrzałe,woda tak jak wspomnialem w 70% stara czyli dojrzała:)

Nie dziw się kolegom bo mamy ciągle do czynienia z podstawowym błędem akwarysty.

Zapamiętaj.

Stara woda z dojrzałego baniaka jest bezwartościowa bo tam nie ma za grosz bakterii nitryfikacyjnych i poza syfem, patogenami oraz NO3 i PO4 nic nie wnosi do nowego baniaka.

Cenny jest 1 cm piasku ze starego akwarium wsypany na wierzch tego nowego no i filtr zewnętrzny z nie ruszaną biologią.

Jeśli to przeniesiesz możesz od razu wpuszczać ryby a biologia nawet nie drgnie.

Opublikowano

Lepiej niż na pierwszym zdjęciu na pewno. Ale trochę pyłu chyba tam pływa? No i chyba widzę tam film bakteryjny wiec możesz zrobić sobie skimmer za jakieś 15zl. Projekt masz w dziale diy. :)

Opublikowano

jeszcze minimalnie jest,woda nie jest jeszcze krystaliczna ale idzie w dobrym kierunku filtry zrobią swoje:)

a co do skimmera to świetny pomysł:) ale puki co się wstrzymie,zebrałem delikatnie poziom zanieczyszczeń,dodatkowo skierowałem wylot mechanika tak ze jest fajny ruch tafli wiec powinno być ok a dodatkowo uzyskałem natlenienie zbiornika:) bez bąbelków