Skocz do zawartości

Propozycja ochrony czystości ras ryb z jeziora Malawi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety dla mnie jest to nierealna misja. Do tego ja nie do końca neguje hodowanie ryb czy choćby okazjonalne zbycie ryb przez malawiste. Nie mamy wtedy do czynienia z bastardyzacją lecz ci najwyżej chowem wsobnym. Nie jest to jednak regułą bo dobre hodowle dbają o dobrej jakości a i zakupione ryby w jednym źródle często nie są rodzeństwem a populacja rozrodowa w większej hodowli nie odbiega znacząco od pojedynczego stada w jeziorze. Promujmy dobre hodowle ( zgadzam się, że nie ma idealnej ), informujemy ludzi na Forum choćby przy okazji doradzania obsad . Dla mnie sprawa jest jasna. Nawet gdyby ( co jest nierealne ) wprowadzono certyfikacje ograniczenia i rozstrzelanie przez powieszenie za naruszenie czystości rasowej, finalnie uderzyło by to w nas samych i zmiotlo malawistyke z polskiej ziemi. Cena ryby dotkniętej takimi rygorem byłaby masakryczna ☺. Doradzajmy, uczmy się od siebie ale ryb nie chipujmy ;-)

Opublikowano
Chyba wyskoczyłem jak Filip z konopi... Chciałem dobrze

Wielu chciało dobrze ;-). Kuźwa koniecznie jednak muszę z tobą pogadać przy kawie, bo niby jesteśmy blisko ale jakże daleko. Gdzieś jest jakiś zimny lut w łączności pomiędzy naszymi wizjami ;-)

Opublikowano
Wielu chciało dobrze ;-). Kuźwa koniecznie jednak muszę z tobą pogadać przy kawie, bo niby jesteśmy blisko ale jakże daleko. Gdzieś jest jakiś zimny lut w łączności pomiędzy naszymi wizjami ;-)

Adrian !

Widzimy, że masz potencjał, ale nie potrafisz go odpowiednio ukierunkować.

Opublikowano

Ale to jest najlepsze:

http://forum.klub-malawi.pl/prawdziwa-nauka-malawi-niech-zyja-kundle-t25645.html

Jak się ma jedno do drugiego:shock:

Pomijając już fakt jak bardzo skoczyły by ceny ryb i kto mógłby pozwolić sobie na ich hodowlę. Wprowadzanie biurokracji i mentalności urzędasów nawet do akwarystyki może jeszcze jakieś dolegliwsze restrykcje dla tych co im się pyszczaki rozmnożą proponuję ustalić surowe kary obowiązujące od 12 roku życia a co trzeba reagować szybko;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.