Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Brak odzewu w tym temacie zmobilizował mnie do napisania kilku słów na temat piasku w diecie ryb. Rola piasku w jelitach zwierząt np. ptaków ma znaczenie przy trawieniu nasion, pomaga on w rozdrabianiu pokarmu. Zdania hodowców są podzielone jedni twierdzą że jest niezbędny inni twierdza że niewłaściwy może powodować zgon ptaka. Gastrolity (piasek) były od lat wykorzystywane przez dinozaury, krokodyle do rozdrabiania pokarmu w żołądku. Pierwszy raz napotkałem informację o piasku kiedy hodowałem ryby z Tanganiki, okazało się że w ich układzie pokarmowym (niektórych gatunków) można znaleźć nawet 25 % piasku. Dla mnie nie było to dziwne, skoro ptaki tego potrzebują to może i ryby roślinożerne wykorzystują piasek jako rozcieracz pokarmowy. Jednak nie znalazłem żadnej informacji która by to potwierdziła.

Po kilku latach poznałem hodowcę Tropheusów , a że mieliśmy wspólne zainteresowania zaczęliśmy się spotykać. Po kilku spotkaniach na których wiodącym tematem były ryby , znajomy zaczyna opowiadać jak to padały mu ryby kiedy w akwarium miał nienaturalny piasek (drobny z ostrymi krawędziami). Wiedzieliśmy że piasek ma jakieś znaczenie w procesach trawiennych ale czy ostry piasek może powodować zgon ryb? Było to dawno temu, może powodem zgonów był inny czynnik tego nie wiem do dziś.Gdy obserwuje ryby kopiące w podłożu jestem niemal pewien że piasek ma jakieś znaczenie w diecie tych ryb.

Tak jak przy hodowli ptaków tak i tu znajdą się przeciwnicy tej teorii, jednak fakty są inne

"Ale gdy feralna mozaika wpadła pod lupę naukowców, okazało się, że jest w niej „lepsza połowa”. Tak brzmiał tytuł artykułu, który ukazał się w 2002 r. Tą lepszą połową były szczątki ptaka, któremu nadano imię Yanornis. Potem, już w ramach zwyczajnych wykopalisk, odkryto jeszcze cztery skamieniałości tego zwierzęcia. W jednej z nich w miejscu żołądka znajdowały się resztki ryby.

W 2004 r. opisano kolejny okaz Yanornis z zachowaną zawartością żołądka. Tylko że tym razem były to gastrolity - kamyczki, które pomagają bezzębnym ptakom rozcierać twarde części roślin. Roślin, a nie owadów czy ryb! Jak to pogodzić z wcześniej odkrytym niewegetariańskim posiłkiem?

Naukowcy doszli do wniosku, że Yanornis umiał się przestawiać z jednej diety na drugą. W porze obfitości ryb żywił się mięsem. Gdy go zabrakło, przestawiał się na trudniej strawny pokarm roślinny,,

Cały tekst: http://wyborcza.pl/1,75476,3336115.html#ixzz3dyDSFMaW

Ryby które wykorzystują piasek :

Mugilidae

Gillaroo

Co o tym myślicie, zapraszam do wyrażania swoich opinii.:D

• Dziękuję 2
Opublikowano
Po kilku spotkaniach na których wiodącym tematem były ryby , znajomy zaczyna opowiadać jak to padały mu ryby kiedy w akwarium miał nienaturalny piasek (drobny z ostrymi krawędziami). Wiedzieliśmy że piasek ma jakieś znaczenie w procesach trawiennych ale czy ostry piasek może powodować zgon ryb?

Niekoniecznie musiało mieć to związek z procesami trawiennymi. Ryby przesiewają piasek i pozbywają się go otworami skrzelowymi, może tu dochodziło do uszkodzeń.

Myślę, że zwłoki pyszczaków zostały poddane niejednej sekcji, więc gdyby w ich żołądkach znaleziono piasek, zostałoby to gdzieś odnotowane i przeanalizowane. Ja tym tematem się nie interesowałem, ale myślę, że gdyby tak było, na pewno trafiłbyś na takie informacje.

.

Opublikowano
gdyby w ich żołądkach znaleziono piasek, zostałoby to gdzieś odnotowane i przeanalizowane

Odnotowanie :) :

„Podczas badania treści zołądkowej ryb z rodzaju Gephyrochromis znaleziono spore ilości piasku, co oznacza, że zębowe sitko nie działa idealnie, ale na tyle skutecznie, że ryby te mogą najeść się tam, gdzie inne mbuna nie znalazłyby nic do jedzenia”

Byłby to dalszy ciąg cytatu z artykułu Ada Koningsa o Gephyrochromis pt. „Przesiewacze z jeziora Malawi” (Magazyn Akwarium nr 11/2010):

„Ciężkie ziarenka piasku przelatują przez gąszcz zębów, podczas gdy lekkie glony zatrzymywane są na czubkach zębów”

przywołanego w wątku http://forum.klub-malawi.pl/gephyrochromis-lawsi-opis-spostrzezenia-hodowcy-t25762.html, ale … nie mogłem przepisać całego arta :)

PS. Nie wiem, czy to jest w 100%-ach na temat, ale zareagowałem na hasło: „piasek + żołądek”

• Dziękuję 3
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Moim skromnym zdaniem ryby pochłaniając pokarm pochłaniają również minimalne ilości piachu,nawet jak robią to bezwiednie to jednak to robią i "zły"piasek lub inne podłoże może im zaszkodzić,dlatego od zawsze w swoich akwariach stosuję piasek rzeczny,żwirek rzeczny i wszystko jak najbardziej naturalne,roboty żeby to przemyć co niemiara ale potem przynajmniej spokojnie śpię :)