Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Fryeri z wszystkożernymi mbuna? Nowy baniak coraz bliżej i tak sobie myślę o tym pięknym gatunku. Wiem, że jego dieta różni się od saulosi, maingano i afry, więc mam po pierwsze na nie, po drugie 150x50 dna to chyba też nie wiele dla niego? Czyli raczej to zły pomysł?

Opublikowano

Frey spokojnie może być w akwa 150x50 , gorzej miałbyś z karmieniem , bo jest dużo wolniejszy do żarcia od mbuna i chcąc go nakarmić utuczysz mbunowce . Ja przed laty z powodzeniem trzymałem w jednym akwa mbune z Dimidiochromis compressiceps 1+2 i przez lata wszystkie miały się bardzo dobrze, rozmnażały sie i nie chorowały... karmiłem głownie lanymi kluskami i larwami czarnego komara, które sam pozyskiwałem i mroziłem, ale to było ponad 20 lat temu kiedy nie było dostępu do gotowych pokarmów , wiedzy itd. :)

Opublikowano
Trzymałem Fryeri z Mbuna i to w akwarium o rakim samym dnie. Bez problemu radziłem sobie z karmieniem.

Zdradzisz jak je karmiłeś, mbuna się nie przejadały. Wiadomo strasznie "ostro" jedzą, a z tego co doczytałem to fryeri jest raczej powolny... ?

Opublikowano

Witam nie jest wcale aż tak powolny , z czasem jak ryba się dobrze zaaklimatyzuje mięsko będzie jadł z ręki żywieniowo ja nie wadzę problemu .Sciaenochromis fryeri to odważna ryba pokarm bez problemu bierze z ręki bynajmniej moje a trochę tego miałem Pozdrawiam

Opublikowano

Czytam powyżej i ... może spróbuję z tym gatunkiem. Jakie pokarmy najlepiej dla predatora? Pytam, bo nawet nie czytałem o diecie miesożerców... ew. doczytam po tematach.

Opublikowano

Kup mu trochę liofilizowanego krylu. Mój to uwielbia i łatwo mi go tym karmić z ręki. Do tego artemia liofilizowana i masz super pokarm dla Mbuny jak i Twojego Fryeri. Naprawdę polecam te pokarmy w odróżnieniu do mrożonek. Może nieco drożej na starcie ale wygoda i jakość pierwsza klasa

https://www.akwarystyczny24.pl/pokarmy-liofilizowane-c-136_39_95.html?osCsid=ceb3aa14ffaf0c021e5524017d49e837.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Moja rada, jak chcesz frezja z mbuna to postaraj się kupić jak największą rybę (min. 10cm). Wiekszemu frejkowi łatwiej konkurować o pożywienie.