Skocz do zawartości

nieoczekiwane pojawienie się ślimaków

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak ponoć żaba przeżywa jak sie ją rozmrozi , tyle , że z żabą łatwiej by było sobie poradzić , hehe :D

Opublikowano

Nie wiem jak mbuna, ale ryby z grupy non-mbuna bez problemu radzą sobie ze ślimakami. Zakładając non-mbunarium kupiłem "trawkę". Niestety uchowały się w niej ślimaki, te czerwone. Po kilku dniach miałem w akwarium czerwono. Gdy wpuściłem po pewnym czasie obsadę (C. borleyi, O. black orange dorsal, P. steveni, D. compressiceps) po dwóch dniach po ślimakach pozostało wspomnienie. Niestety, mogły mi przywlec pasożyty, więc wspomnienie było niemiłe ;) Jeśli mbuniaki gorzej sobie radzą ze slimakami, możesz je rozgniatać, wtedy bez problemu je zjedzą. Niestety nie pozbędziesz się ich definitywnie.

Opublikowano

Czy jeśli zrobiłbym mały restarcik czyli cała woda z akwa przelana by była do beczki na czas oczyszczenia akwarium było by to niebezpieczne dla ryb tzn. czy zachwiał bym równowagę biologiczną?

Opublikowano

Czyszczenie nie pomoże, ewentualnie wygotowanie wszystkiego co jest w akwarium, IMHO zabieg nierealny. Ponadto zniszczysz biologie akwarium, która w dużej mierze znajduje się w piasku.

Opublikowano

Helenki ponoć wyjadają bardzo dobrze. Walczyłem ze ślimakami jeszcze w mieszanym akwarium, dla mnie to była walka z wiatrakami w której poległem. Wszystkie próby spełzały na niczym, pozbyłem się dużych osobników mechanicznie, wygotowałem żwir i piach itd, na chwile spokój i powrót ślimaków.

Opublikowano

To powinno ci pomóc"

AZOO NANO-TECH SNAIL TREATMENT 250ml ___na ŚLIMAKI (5558760247) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img02.allegroimg.pl/photos/400x300/55/58/76/02/5558760247@@AMEPARAM@@02@@AMEPARAM@@55/58/76/02@@AMEPARAM@@5558760247

Ja np. lubię ślimaki w akwarium szczególnie świderki mam je w każdym zbiorniku i specjalnie je zaszczepiłem nie zauważyłem też żeby były jakąś plagą reguluje populacje helenkami

• Dziękuję 1