Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Co do wybarwienia się, to nie kwestia podłoża, a kondycji i samopoczucia ryb. Jeżeli zdrowa ryba będzie czuła się bezpiecznie i miała dobre warunki to będzie się wybarwiać. Mocne oświetlenie, jasne tło i mała ilość kryjówek mogą przeszkadzać. NIe ma co na siłe dorabiać teorii o jasnym tle i niewybarwianiu się ryb.

Ja nie twierdzę że w zbiorniku z ciemnym podłożem i ciemnymi kamieniami ryby się wybarwią a w jasnym nie tylko że w ciemnym barwy będą bardziej podkreślone.A to czy ryba ładnie się wybarwi zależy także od wody,pokarmu,obsady itd.

Opublikowano

Z moich obserwacji wygląda to tak, że u niektórych gatunków (np. M. chewere) wystrój ma wpływ na ubarwienie ale samic. Samice w moim "ciemnym" akwa były ciemno brązowe bez widocznych pasków, natomiast po przeniesieniu do akwa z jasnym wystrojem ich kolor stał się dużo jaśniejszy i pokazały się lekkie paski charakterystyczne dla tego gatunku. Natomiast samiec był identyczny w obu przypadkach (oczywiście w zależności od nastroju był bardziej lub mniej wybarwiony). Jak dla mnie jest to logiczne zachowanie, samiec jest kolorowy bo tym odstrasza konkurencje i zachęca samice, które to z kolei (zwłaszcza przy inkubacji) szukają schronienia i nie bardzo chcą się rzucać w oczy ;). Tyczy się to samic szaroburych bo takich zmian nie zauważyłem u samic intensywnie ubarwionych (yellow, red red)

Opublikowano

Sławek-meszek i jurgen - pytanie do Was: czy ryby na filmie stanowiącym clue tematu mają odpowiednie warunki do pokazania pełni swoich możliwości barwnych?

I czy są to M. msobo?

Wszyscy wiemy, że warunki chowu mają zasadniczy wpływ na wygląd ryby.

Ta sama ryba przeniesiona do trzech różnych akwariów, z różnym oświetleniem będzie - w każdym z nich - inaczej wyglądała.

Dotyczy to w szczególności ryb, których chwilowe samopoczucie ( dążenie do tarła, pozycja w hierarchii stada itp. ) ma wpływ na intensyfikację ubarwienia jak właśnie M. msobo, L. hongi, C. z. Cobue, P. interruptus i wiele innych.

A co do " uszlachetniania " zdjęć i filmów - jest tu - na forum - kilku fachowców.

Opublikowano

Dla cierpliwych mam kolejny filmik nakręcony tym samym telefonem w nocy, bez refleksów od okien, oświetlenie nie zmienione. Nadal jest bardziej blado niż w rzeczywistości.

Zarazem zapytuję, czy zmiana oświetlenia na Power Glo Hagena może wyciągnąć mocniejszą barwę z niebiesko ubarwionych zarówno Msobo jak i Demasoni?

Wyprzedzając zarzuty o mocne przerybienie zbiornika, małe żółtki Msobo czekają na transport do Mortisa, a małe Demasoni też muszą podrosnąć, aby nie stały się pokarmem w nowym zbiorniku siostrzeńca z dorosłymi rybami, do którego zmierzają niedługo.

Dwie samiczki Afry Cobue póki co czekają na chętnego klienta, bo próba dostawienia haremu Cobue 2+3 F1 skończyła się tragicznie dla obu samców, jak się zaczęły wybarwiać i pokazywać swoją agresję do doroślejszych ryb (Demasoni i Msobo).

Btw jakby ktoś z podlaskiego szukał samiczek Cobue F1 mogę odstąpić, pochodzą z Aquaafriki z Gdańska-jest papier.

Filmik z dzisiaj:

RYBY - YouTube

Jargos, a Ty czym oświetlałeś baniak przy tych zdjęciach w swojej big galerii?:D

A tu film z zeszłego tygodnia nagrany aparatem za dnia:

My Edited Video - YouTube

Opublikowano

Wszyscy wiemy, że warunki chowu mają zasadniczy wpływ na wygląd ryby.

Ta sama ryba przeniesiona do trzech różnych akwariów, z różnym oświetleniem będzie - w każdym z nich - inaczej wyglądała.

Dotyczy to w szczególności ryb, których chwilowe samopoczucie ( dążenie do tarła, pozycja w hierarchii stada itp. ) ma wpływ na intensyfikację ubarwienia jak właśnie M. msobo, L. hongi, C. z. Cobue, P. interruptus i wiele innych.

.

Bardzo interesująca wypowiedź ;) przytoczę twoje słowa napisane w galerii na temat mojego msobo :P obecnie 11 strona.

Przyjrzyj się uważnie samicom.

Nie mogą mieć nawet cienia paska - niezależnie od kierunku padania światła i nastroju w jakim się znajduje.

To w końcu jak to jest bo już zgłupiałem :) .

Opublikowano
Jargos, a Ty czym oświetlałeś baniak przy tych zdjęciach w swojej big galerii?

zdjęcia były robione z lampą, także nie ma znaczenia czym było świecone. Świeciłem różnie w swoich zbiornikach, miałem świetlówki, naświetlacze led 12000k i RGB, a teraz moduły led W+R+B i w każdym oświetleniu msobo po mimo słabej pozycji w zbiorniku pokazywały swoje piękno.

Opublikowano
Witam , dla mnie ten samiec ma dużo wspólnego z Metriaclima Msobo Heteropictus.

Rzeczywiście wygląda jakby miały ze sobą coś wspólnego.

Opublikowano
Bardzo interesująca wypowiedź ;) przytoczę twoje słowa napisane w galerii na temat mojego msobo :P obecnie 11 strona.

To w końcu jak to jest bo już zgłupiałem :) .

W tym wątku omawiane są samce - różnorodność oraz stopień ich wybarwienia.

Przytoczony cytat nr 2 dotyczy samic M. msobo.

Opublikowano
W tym wątku omawiane są samce - różnorodność oraz stopień ich wybarwienia.

Przytoczony cytat nr 2 dotyczy samic M. msobo.

Liczyłem się z taką obroną :P tylko,że w galerii był samiec :rolleyes: zresztą co za różnica skoro w jednym poście piszesz,że nic nie powinno wpływać na ubarwienie,a w drugim całkiem odwrotnie,że wszystko ma na to wpływ :-) .

Oczywiście u mojego msobo jest bardzo różnie z ubarwieniem ;) szczególnie podczas tarła lub potyczek z Maisonem.