Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem. Przez dwa dni filtr stał z wodą ze starego akwarium i bardzo z niego smierdzialo. Wziąłem i lekko wszystko wyplukalem aby nie zabić bakterii i po podłączeniu przy wylocie czuć nieprzyjemny zapach już w nowo napełniony akwarium. Teraz nie wiem czy ten zapach nie zaszkodzi przyszłym mieszkańcom?

Opublikowano

Witam. Jeżeli filtr stał dwa dni bez obiegu obawiam sie ze wszystkie bakterie padły i tak.

Jeżeli śmierdzi zgniłymi jajkami juz jego życie (bakterie) są nie do odratowania a jesli podłączysz go spowrotem wpuścisz do akwarium siarkowodór ;(

Opublikowano

Nie jes to zapach siarki . Ogólnie wszystko wyplukalem ale na gabkach został zapach specyficzny . Jak mogę sprawdzić czy w wodzie nie ma niebezpiecznych substancji?

Opublikowano
Mam problem. Przez dwa dni filtr stał z wodą ze starego akwarium i bardzo z niego smierdzialo. Wziąłem i lekko wszystko wyplukalem aby nie zabić bakterii i po podłączeniu przy wylocie czuć nieprzyjemny zapach już w nowo napełniony akwarium. Teraz nie wiem czy ten zapach nie zaszkodzi przyszłym mieszkańcom?

Witam o jaki filtr chodzi,wewnętrzny?

Opublikowano
Nie jes to zapach siarki . Ogólnie wszystko wyplukalem ale na gabkach został zapach specyficzny . Jak mogę sprawdzić czy w wodzie nie ma niebezpiecznych substancji?

Już to gdzieś pisałem.

Jeśli z jakiś powodów kubeł ma stać nawet kilka dni, tygodni, miesięcy to go otwieramy i wodą z akwarium płuczemy z syfu a następnie zalewamy wodą z akwarium i otwarty zostawiamy aż do uruchomienia.

Jeśli nie czujesz zapachu zgniłych jaj ( nie mówimy o zapachu siarki, zgnilizny , gówna) to jak najszybciej podłącz i uruchom.

Pierwsze kilka litrów możesz odlać do wiaderka a nie do baniaka. Grożny dla ryb może być z niego tylko siarkowodór a to zapach zgniłych jaj. Ludzie niezwykle mają na ten zapach wyczulony węch.

Czy nie zniszczyłeś bakterii nitryfikacyjnych przekonasz się po 24h wzrostem NH4 nawet do 0,15 mg/l. a pod 2-3 dniach ryby zareagują same.

Powinieneś zawsze mieć w domu "apteczkę pierwszej pomocy"

- Prodibio Biodigest

- Kordon AmQuel Plus

Jeśli to zapach tylko śmierdzącej wody to polecam odmulacze Kordona albo Microbe Lift.

Opublikowano

Filtr wewnętrzny. Cały filtr przed podłączeniem wymylem ale gąbki nadal były lekko śmierdzące i jak filtruje w akwarium można poczuć nieprzyjemny zapach. Spróbuję włożyć tam kilka młodych gupikow w ramach testu.

Opublikowano
Filtr wewnętrzny. Cały filtr przed podłączeniem wymylem ale gąbki nadal były lekko śmierdzące i jak filtruje w akwarium można poczuć nieprzyjemny zapach. Spróbuję włożyć tam kilka młodych gupikow w ramach testu.

Jeśli masz filtr zewnętrzny i wewnętrzny to proponuje wymienić gąbkę w wewnętrznym na nową