Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zakupiłem ponad 100kg serpentynitu do 450l oraz styropian 2cm pod to. Zastanawiam się jak to układać: czy bezpośrednio na styropian kamienie i później przysypać piaskiem czy na styropian dbać cienką warstwę piasku i dopiero na to głazy.

Zależy mi aby tego styropianu nie było widać.

Opublikowano
Witam. Zakupiłem ponad 100kg serpentynitu do 450l oraz styropian 2cm pod to. Zastanawiam się jak to układać: czy bezpośrednio na styropian kamienie i później przysypać piaskiem czy na styropian dbać cienką warstwę piasku i dopiero na to głazy.

Zależy mi aby tego styropianu nie było widać.

Najpierw skałę na styropian a potem piaskiem przysypaj,a masz styropian na całej szerokości baniaka?bo możesz sobie wytnąć fragmenty styropianu tylko pod skały

Opublikowano
Najpierw skałę na styropian a potem piaskiem przysypaj,a masz styropian na całej szerokości baniaka?bo możesz sobie wytnąć fragmenty styropianu tylko pod skały
możesz tez zamiast styropianu dać piankę pod panele,ale jak kto tam woli
Opublikowano
czy bezpośrednio na styropian kamienie i później przysypać piaskiem czy na styropian dbać cienką warstwę piasku i dopiero na to głazy.

akurat to żadna różnica, jeśli mocno Ci zależy, żeby nie było widać styropianu, są trzy sposoby, #1 duża warstwa piachu, która nie gwarantuje sukcesu, #2 czarne spienione PCV zamiast styropianu, #3 styropian owinąć czarną folią

Opublikowano
Dam na całą szerokość i pod większe może dodatkowo coś wytne.

Ja sam mam na całej szerokości ale w 200l baniaku-100x40x50,tylko ja z każdej strony przyciąłem tego styropianu około 2cm od szyby żeby go nie było po bokach widać,tylko dobrze musi byc pociety styropian,bo pózniej możesz zbierać kuleczki z wody

Opublikowano

Ja Ci polecam opcję nr 2 od Jargosa, czarne pcv, jest cienkie, a nawet jak ryby się przekopią to masz czarno pod spodem, jak dokopią Ci się do styropianu (tym bardziej jak będą większe), to może być różnie i pod względem estetycznym i technicznym (jak Ci kulki styropianu zaczną wypływać spod tego piachu), poza tym styropian jednak trochę wysokości zajmuje, 2 cm to niby nic, ale na to jeszcze piach i już masz mniej wody w akwa. Napisałeś, że pod większe kamienie chcesz dać więcej styropianu, stąd wnioskuję, że boisz się o dno, niema czego, naprawdę wystarczy 3mm pcv, chodzi tylko o to żeby kamień nie leżał bezpośrednio na szkle...

Opublikowano
2 czarne spienione PCV zamiast styropianu,

...lepsze może być nawet białe lub w tym odcieniu.

-- dołączony post:

(jak Ci kulki styropianu zaczną wypływać spod tego piachu)

...to jest koronny argument przeciwko styropianowi. Kiedyś do szału mnie te kulki doprowadzały. Teraz mam spienione PCV i mam spokój. Posłuchaj rady Mateusza.