Skocz do zawartości

Oświetlenie LED - pomoc w wyborze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jako że w akwarystyce oprócz obserwowania rybek najciekawszym jest ciągłe ulepszanie, poprawiania i ogólne majsterkowanie, chciałbym wymienić moje 2 świetlówki na LEDy. Akwarium nie jest za duże (100cm) i posiada standardową pokrywę taka jak ta: http://www.nais.net.pl/dwaem/Sklep/Pokrywa3/1.png

Szperałem trochę po forum, ale w większości projektów które robiliście są albo lampy wiszące albo do większych zbiorników. Jak sądzicie, jest w ogolę sens do takiego plastiku montować ledy? Pokrywa taka jest dość nisko nad lustrem wody, więc w grę wchodzi pewnie większa liczba diod o mniejszej mocy żeby rozproszyć trochę światło. Jeśli miałbym w ogóle się zabierać za temat, chciałbym użyć sterownika oraz diod RGB ale mam wątpliwości czy RGB tak nisko zawieszone nad taflą nie zrobi dyskoteki, czy to światło będzie się dobrze "mieszać".

Proszę o jakieś sugestie, jakiego sprzętu mogę użyć oraz czy to w ogóle ma sens przy takiej małej bańce. Dodam też że wiedzę w zakresie elektryki mam niewielką i głównie z waszych tematów z forum, ale zapał jest więc jestem pewien że prędzej czy później sobie z tym poradzę. Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Opublikowano

W umie jeszcze przed chwilą byłem na tym etapie co ty teraz, dziś mam sterownik tc420 i moduły samsung biały zimny oraz lg niebieski i czerwony, wszystko planuje również umiścisz pod standardową pokrywą. Planuje za niedługo zarzucić jakieś foty więc jak ci się nie śpieszy to będzie efekt końcowy do oceny :)

Baniak mam mniejszy niż ty bo 80cm, a że też specem od elektryki nie jestem padło na moduły które są banalne w montarzu:p

Wysłane przy użyciu Taptalk

Opublikowano
W umie jeszcze przed chwilą byłem na tym etapie co ty teraz, dziś mam sterownik tc420 i moduły samsung biały zimny oraz lg niebieski i czerwony, wszystko planuje również umiścisz pod standardową pokrywą. Planuje za niedługo zarzucić jakieś foty więc jak ci się nie śpieszy to będzie efekt końcowy do oceny :)

Baniak mam mniejszy niż ty bo 80cm, a że też specem od elektryki nie jestem padło na moduły które są banalne w montarzu:p

Witam.Scoby a masz moduły 4-soczewkowe?sam przymierzam się do modulów ale rgb,ale jestem laikiem w tych sprawach więc co powiecie o takich http://www.zarowka-led.com/led_moduly.php?login=1 ,czy lepiej moduły dodać białe zimne+dodatkowo kilka szt red i blue

Opublikowano

Fus,

Tutaj masz świetny temat o oświetleniu led w akwarium

http://forum.klub-malawi.pl/oswietlenie-led-t25154.html

Co do twoich obaw. Mam takiej samej długości akwa i zrobione własnoręcznie oświetlenie wg tego projektu http://forum.klub-malawi.pl/oswietlenie-laika-rgb-cob-10w-200w-t23683.html tutaj dalsze wykonanie http://forum.klub-malawi.pl/oswietlenie-laika-rgb-cob-10w-200w-t24324.html. Poradziłem sobię bez problemów chociaż z elektroniką nie miałem do tej pory zbyt dużo do czynienia.

Na mojej belce są 3 diody power led RGB, sterowane Conradem, zawieszone tuż nad taflą i zapewniam cię, że dykoteki nie uświadczysz. Jeżeli będziesz miał sterownik, to lepiej wsadź diody o większej mocy, bo będzie możliwość regulacji intensywności oświetlenia. Uwierz, że zrobienie oświetlenia wg powyższych linków nie jest problemem a efekt końcowy więcej niż zadowalający :)

Jeżeli jednak masz obawy, to pomyśl chociaż o wymianie standardowych świetlówek na te bardziej dedykowane do Malawki.

Opublikowano

ja mam 3 soczewki nie sa to rgb tylko oddzielnie kolor czerwony i niebieski plus biały zimny myślę że będzie łatwiej sterować oświetleniem przy takim układzie

Opublikowano

Zagłębiam cały czas temat ale jakoś nie mogę się na nic zdecydować. Decyzja zapadła że będzie LED, ale nie mogę się jeszcze zdecydować na konkretne rozwiązanie.

Opublikowano

Podpowiem tylko ze zastanów.sie nad tym tc420 koszt to w sumie tyle co 3 sciemniacze a mozliwosci masz zajebiste ;)

Oczywiście są też inne sterowniki ale tc jest banalny i mi spasował ;p

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Wczoraj nie robiłem badań , a w dzisiejszych azotyny spadły do poziomu 0.4-0.5 coś takiego, amoniak po codziennym sypaniu pokarmu cały czas 0, a azotany wzrosły z 10mg/l do jakichś 15mg/l. Także chyba powoli domyka się cykl. 
    • Chciałem się z Wami podzielić pewnym istotnym spostrzeżeniem. Często pada pytanie, jakie ryby wybrać, żeby mieć wypełnioną całą toń, a nie tylko ryby przy dnie. Po moich obserwacjach i testach doszedłem do wniosku, że gatunek ma drugorzędne znaczenie.  Oczywiście Yellow czy Maingano będą trzymać się bardziej w skałach, ale na rozkład w pionie ma wpływ coś innego - karma. Gdy karmiłem pokarmem pływającym we wczesnych latach, ryby pływały w całej toni. Później przerzuciłem się na Naturefood, który jest tonący i ryby przykleiły mi się do dna. Gdy się zorientowałem, to w ostatnim roku zacząłem karmić znów pływającym/wolno tonącym i ryby znów mi się ładnie podniosły.
    • Moje akwarium ma już 8 lat. W międzyczasie uratowałem jedną pielęgnicę z poza Malawi od niechybnej śmierci, więc teraz ciut różnorodniej. Za to moje pysie mają wolną rękę co do aranżacji, więc wyżarły wszystkie rośliny i zbudowały ogromną zaspę po lewej
    • W domu mam 22,5 st. W akwarium 26st. (z grzałką 200W w środku). Grzałka będzie mi potrzebna do podmian, bo leje wodę z sieci i przy podmianie temperatura spada do 21 stopni. Nie chcę fundować rybom taniej huśtawki.
    • Hej  Ile masz stopniu w domu? Może się okazać, że grzałka jest zbędna. Ja mam teraz w akwarium temp. 24.9 bez grzałki akwarium ponad 1000l. W domu 23. U mnie wodę grzeję pomka w kasecie oraz oświetlenie LED 
    • Jeśli ktoś tak jak ja się zastanawiał, to w grzałce JBL e500 są króćce 3/4”  Można ją spiąć z osmozą za pomocą złączki 3/4gw na 3/8.
    • Adekwatnie do działań. Od zera ok. 2 miesiące. Szybciej  przy użyciu np brudu z gąbki z dojrzałego akwarium; startery w butelkach to ściema. Jeśli nie dodajesz karmy, to brak źródła NH4+. Brak rozrostu populacji życia bazującej na pierwszym etapie nitryfikacji oraz brak rozrostu bakterii heterotroficznych. Jeśli chcesz jak najlepiej: dodawaj codziennie karmę (1/5 docelowego karmienia, do wlotu); możesz dodać 1 ml nawozu wieloskładnikowego dla roślin doniczkowych, jeśli masz pod ręką; wyrzuć bioceramax i naturemax i zastąp gąbkami. Spokojnie czekaj, aż NH4+/ azotyny będą zero ( może być zakwit wody; trzeba przeczekać).Po wszystkim podmiana wody normalizująca azotany i możesz wpuszczać ryby.
    • Witam, nie jestem pewien czy wszystko jest w porządku z moim cyklem azotowym w akwarium. Od 3 tygodni amoniak w moim akwarium wynosi 0mg/l, azotyny 1mg/l, azotany 10mg/l, ph > 8. Co prawda w moim akwarium pojawiły się dwa nieduże skupiska zielenić, które mogłyby zjadać nadmiar pojawiających się azotanów z przerobu azotynów. Stąd moje pytanie czy wszystko się dzieje prawidłowo czy jednak coś schrzaniłem ?   Poniżej specyfikacja mojego akwarium Posiadam akwarium 375 l ( wody realnie 250 litrów ). Filtr ultramax bt (2x gąbka 20 ppi, 1x gąbka 30 ppi, 1x bioceramax, 1x naturemax). Przepływ na filtrze realny 600l/h. Do tego falownik 5000l/h poruszający taflą wody. Akwarium zalane 30 stycznia, zatem dziś jest dokładnie 4 tydzień od zalania. Woda 27 stopni, stosowałem przez prawie 3 tygodnie seachem stability(wlałem 1,5 butelki przez ten okres, czyli jakieś 500ml). Na 3 dni w ubiegły weekend wyciągnięte media filtracyjne z filtra do akwarium z powodu awarii filtra (woda z chwilowo założonego filtra wewnętrznego i falownika wtedy skierowana była na media filtracyjne które były przy tafli wody) . Pokarmu przez ten czas wsypałem 5 razy ( 2 spore szczypty , 3 małe , ostatni raz tak naprawdę wsypałem pokarm jakieś 2,5 - 3 tygodni temu , była to duża szczypta, 3 dni temu wsypałem malutką szczyptę pokarmu ). Zrobiłem podmianę wody dokładnie 2 tygodnie po starcie akwarium ze względu na to że amoniak bardzo podskoczył , a wyczytałem że duże stężenie amoniaku wstrzymuje procesy rozwojowe bakterii, które rozkładają azotyny.  Z góry dziękuję za odpowiedzi!  
    • W zasadzie po bardzo krótkiej żywotności tego tematu można go uznać za zamknięty 😅 Dotarł do mnie kompletny brak sensu w tym projekcie. Takie akwarium musiałoby kosztować chyba z 1500zł żeby opłacało się rozważać jego realizację.
    • Ja poruszę inną kwestię. Z czego by była wykonana taka rama? Jeśli ze stali/żelaza, to ciężar takiej ramy byłby ogromny. Jeśli z aluminium, to ciężar dużo mniejszy, ale koszt chyba spory. Chyba że jeszcze z czegoś innego.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.