Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jako, że mam bardzo podobny problem podepnę się z pytaniami tutaj zamiast zakładać nowy wątek. Otóż zauważyłem od dłuższego czasu, że kilka ( są to pojedyńcze przypadki) głównie pseudotropheus elongatus mpanga jedna nie chce w ogóle jeść druga natomiast je, ale dalej chudnie jak ta pierwsza tak samo zaczyna się dziać z jednym osobnikiem Iodotropheus sprengerae chodź ten je jak najęty. Od jakiegoś czasu szukam jakieś metody na to. Czy metranidazol podziała również i na to ? Nie zaburzy to doszczętnie na florze bakteryjnej w baniaku i czy po skończonej kuracji normalnie zadziałaś węglem aktywnym ?

Opublikowano

Witaj.

U mnie było bardzo podobnie. Jedna chudła a reszta OK. Zastosowałem Metronidazol według przepisu kolegi Leszka i widzę wyraźną poprawę. Ryba, która jadła i chudła przestała być osowiała i pływa z resztą grupy. Ryby nadal ocierają się i mają białawe plamy więc zastosuję

Baktoforte S według zaleceń Leszka. Ogólnie na ocieranie nie stosowałbym Metranidazolu a raczej Baktoforte S bo to ewidentnie choroba skóry a nie wewnętrzna.

Co do flory bakteryjnej w akwarium to nie zauważyłem żadnych zmian ani skoku parametrów. Metronidazol podawany w pokarmie raczej nie wpłynie na bakterie w akwarium. Trzeba pamiętać o jednym. Ryby muszą przyjmować pokarm aby kuracja była skuteczna. Ryba, która nie przyjmuje karmy musi być leczona w inny sposób.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witaj,

Czy możesz podać więcej informacji na temat zbiornika tj. obsada, stosowany pokarm, parametry wody kranowej, parametry wody w zbiorniku, jakich testów używasz do sprawdzania parametrów, jak często podmieniasz wodę.

Bardzo dużo osób stosuje poważne leki bez powodu, które w konsekwencji bardziej szkodzą niż pomagają.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

to dla ogólnej wiadomości i ja napiszę jak zmodyfikowałem nieco sposób podawania leku .

na początku wszystko jest tak jak zrobił JemioloSeba za radą kolegi z innego forum, do momentu posypywania proszkiem granulatu. ja wsypałem roztarty proszek do fiolki od testów, zalałem małą ilością wody i zrobiłem roztwór. część leku się nie rozpuści. tym roztworem polewałem granulat od hikari(świetnie chłonie ciecz), w takiej ilości żeby granulat zassał cały płyn. Teraz samica rdzawego wesoło pływa po akwa i dokucza innym współmieszkańcom.

może się komuś przyda