Skocz do zawartości

Pomoc mentalna - 240 na 375l?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szafka super. Złożyć się nie powinna. Ja bym tylko dał mimo wszystko jakieś 10 cm kawałki na plecach do skrajnych boków, bo bym się bał, że pod obciążeniem moge się lekko wygiąć po łuku i nierównomiernie ciężar te dwie środkowe ścianki przejmą. Ale ja mam żonę konstruktora budowlańca więc myśleniem może trochę spaczonym zaraziłem się ;) Na wszelkie fabryczne szafki z cienkiej meblówki patrzę zawsze z przerażeniem ;)

Opublikowano

Faltr caly czas pracuję w starym baniaku. Jest dojrzały. W czwartek wymieniam akwarium na mix z przednią szybą OW. Wszystko czeka tylko na szkiełko, parę godzin roboty i powinno śmigać. Piasek mam wypłukany, serpentynit również. ...

Opublikowano

Szkiełko umyte. Spienione pcv na dnie, kamloty ułożone. Wiadomo o gustach się nie dyskutuje. Chodzi mi tylko o cyrkulację, myślę że układ kamieni na to pozwoli...?

post-15145-14695723795516_thumb.jpg

post-15145-14695723797719_thumb.jpg

Opublikowano
Chodzi mi tylko o cyrkulację, myślę że układ kamieni na to pozwoli...?

...prawdopodobnie tak. Ale sam się przekonasz jak będą odchody. Dobrze zrobiłeś ,Że dałeś białe PCV. Nie rzuca się w oczy jak pysie się dokopią:) A układ kamieni bardzo mi się podoba i kamienie same w sobie.

Opublikowano
Chodzi mi tylko o cyrkulację, myślę że układ kamieni na to pozwoli...?

Nie powinno być problemów z cyrkulacją przy tym ułożeniu kamieni,tak jak AndrzejWałb pisze,przekonasz się jak będą odchody gdzieś zalegać,najwyżej zakupisz falownik który odpowiednio ustawiony zmiecie ci wszystkie zanieczyszczenia do mechanika i kłopot z głowy ;)

Opublikowano
Nie powinno być problemów z cyrkulacją przy tym ułożeniu kamieni,tak jak AndrzejWałb pisze,przekonasz się jak będą odchody gdzieś zalegać,najwyżej zakupisz falownik który odpowiednio ustawiony zmiecie ci wszystkie zanieczyszczenia do mechanika i kłopot z głowy ;)

Mam falownik, koralie 3200. Zdziwiony jestem co do ilości piasku. Wsypałem ok 15 kg i zobaczcie sami ile tego już jest w baniaku. Myślę, że jeszcze z 5 kg i dość. Co do gradacji, sklep podaję 0,3-1 - sami zobaczcie... na worku 25kg podane jest 0,5-1,2 i w to już uwierzę... Jestem zadowolony :)

post-15145-14695723802498_thumb.jpg

post-15145-14695723811996_thumb.jpg

Opublikowano
Zdziwiony jestem co do ilości piasku. Wsypałem ok 15 kg i zobaczcie sami ile tego już jest w baniaku. Myślę, że jeszcze z 5 kg i dość.

...wychodzi trochę mniej z tego powodu ,że jednak kamienie stawiałeś bezpośrednio na dnie ( na podkładce) a nie na piasku . W związku z tym zmniejszyła się powierzchnia na którą nasypałeś piasek a to równa się mniej piasku wsypanego:) Gdybyś piasek wysypał na dno a na to kamienie wyszłoby Ci więcej piasku. I tak trochę się ubije pod wpływem wody.

Opublikowano
...wychodzi trochę mniej z tego powodu ,że jednak kamienie stawiałeś bezpośrednio na dnie ( na podkładce) a nie na piasku . W związku z tym zmniejszyła się powierzchnia na którą nasypałeś piasek a to równa się mniej piasku wsypanego:) Gdybyś piasek wysypał na dno a na to kamienie wyszłoby Ci więcej piasku. I tak trochę się ubije pod wpływem wody.

Masz rację oczywiście, mimo wszystko nie spodziewałem się aż takiej różnicy, ale to nic. Piasku będzie na zapas. Stawiałem kamienie bezpośrednio na pcv, żeby uniknąć podkopania. Jutro zalewam...

Opublikowano
Masz rację oczywiście, mimo wszystko nie spodziewałem się aż takiej różnicy, ale to nic. Piasku będzie na zapas. Stawiałem kamienie bezpośrednio na pcv, żeby uniknąć podkopania. Jutro zalewam...

Zostaw jak jest ten piach,ewentualnie dołożysz trochę jak zalejesz baniak ;)