Skocz do zawartości

Pomoc mentalna - 240 na 375l?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
No ja żadnym specem od mebli nie jestem więc jak mówisz że udźwignie to udźwignie :)

Ale sama szafka wygląda naprawdę na precyzyjną robotę :)

Dzięki, no ja też nie jestem, ale myślę, że płyta 70 cm zapobiegnie złożeniu się mebla... Heh nie ukrywam, że zasiałeś we mnie nutę niepewności. Teraz się zastanawiam czy nie dołożyć dwóch płyt po 10 cm przy skrajnych bokach... Może ktoś doradzi? Patrząc na szafki różnych producentów, to nie są one jakoś specjalnie "pancerne"

Opublikowano
Może ktoś doradzi? Patrząc na szafki różnych producentów, to nie są one jakoś specjalnie "pancerne"

Paweł jest miodzik i jak ja się znam na szafkach to te plecy w środkowej części usztywniły całość szafki i nie trzeba nic dokładać a jest lekko. Już ci pisałem że powinieneś z tatą założyć stolarnię. Przy okazji pozdrowienia dla seniora.:)

To nie jest rama samochodu terenowego tylko szafka pod akwarium - to się tak nie giba chyba że masz słonia w domu:D

Czyń następne kroki do celu - mentalnie jestem z tobą.

Opublikowano
Paweł jest miodzik i jak ja się znam na szafkach to te plecy w środkowej części usztywniły całość szafki i nie trzeba nic dokładać a jest lekko. Już ci pisałem że powinieneś z tatą założyć stolarnię. Przy okazji pozdrowienia dla seniora.:)

To nie jest rama samochodu terenowego tylko szafka pod akwarium - to się tak nie giba chyba że masz słonia w domu:D

Czyń następne kroki do celu - mentalnie jestem z tobą.

Dzięki, pozdrowie Staruszka :) To jestem spokojniejszy. Co do dalszych kroków - zamówiłem prefiltr, KAP i 4 kg piasku dodatkowo. Pewnie na wtorek będzie. Z biopolimeru narazie zrezygnuje, dotychczas biolog sobie radził, więc tak to zostawie. Zakupiłem też belkę led'ową beamswork power led 800 (kto ciekawy znajdzie) 2in1 ciekaw jestem oświetlenia nocnego. Nie mogę się doczekać :) Wrzucam foto szafki po lekkiej zmianie blatu górnego... Dzięki za pomoc.

post-15145-14695723165722_thumb.jpg

Opublikowano
Z biopolimeru narazie zrezygnuje, dotychczas biolog sobie radził, więc tak to zostawie. .

I dalej będzie sobie radził tylko NO3 będzie rosło gwałtownie bo to nie roślinne - ale twój wybór - kubłowanie co tydzień masz pewne.

Opublikowano
...to będzie szafka z drzwiami?

Bez drzwi, zrezygnowałem z drzwiczek. Mam teraz i tam gdzie kubeł, szafka rezonuje i buczy. Nie będzie mi przeszkadzał widok filtra.

Opublikowano
, szafka rezonuje i buczy

...to fakt. Ja stawiałem na styropianie , teraz mam na grubej gąbce . Czym silniejszy filtr tym bardziej rezonuje . Czasami pomaga wymiana wirnika. Raz jest lepiej raz gorzej:) Ale drzwiczki a właściwie to co widać bez nich to sprawa naszego gustu. A spytałem tylko z ciekawości..A tak na marginesie to wykonanie i szafka podoba mi się.

Opublikowano
...to fakt. Ja stawiałem na styropianie , teraz mam na grubej gąbce . Czym silniejszy filtr tym bardziej rezonuje . Czasami pomaga wymiana wirnika. Raz jest lepiej raz gorzej:) Ale drzwiczki a właściwie to co widać bez nich to sprawa naszego gustu. A spytałem tylko z ciekawości..A tak na marginesie to wykonanie i szafka podoba mi się.

Cieszy mnie to :) Będę zamieszczać fotki z progresu przeprowadzki. Szkło odbieram w czwartek, ewm w pt. Będzie się działo...

Opublikowano

Jak pech to pech. Zbiornik stoi już u mnie na miejscu ale nie może zostać zalany. Ubity mam prawy róg przedniej szyby. Pracownik firmy klejącej zbiornik zdeklarował się załadować zbiornik na auto i wtedy doszło do uszkodzenia ale niestety zauważyłem to dopiero w domu, kto by wpadł na to, żeby otworzyć podstawkę z tektury i sprawdzić rogi. Zadzwoniłem do firmy, kazali dzwonić po weekendzie i powiedzą co zdecydowali. Jak twierdzą - mogłem sobie sam to zrobić i poniekąd mają rację. Masakra, ryby są spowrotem w 240l, nalałem im ok 50l i czekam... Serce mnie boli z tego wszystkiego, nie życzę tego nikomu i uważajcie na przyszłość :(

Opublikowano
kto by wpadł na to, żeby otworzyć podstawkę z tektury i sprawdzić rogi.

...Paweł..To jest bardzo częsta usterka w trakcie ładowania czy rozładunku akwa. Sam byłem świadkiem jak ktoś kto przywiózł mi akwa w pewnym momencie podniósł za jeden koniec i po prostu pociągnął kilka cm po betonowej posadzce. I to wystarczyło...karton się przetarł i lipa.. Szyba jak jest pęknięta to raczej to widać..a tam właśnie nie..Stąd tam właśnie należy ZAWSZE przy odbiorze zajrzeć:)