Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanko, od niedawna jestem dumnym posiadaczem stada Saulosi i ich zachowanie wzbudziło moją ciekawość. Mianowicie ryby w ciągu dnia swobodnie pływają po akwa i co ważne podpływają pod tafle wody (sporadycznie ale bez stresu) natomiast jak rzuce im jedzonko (płatki spiruliny z Tropicala) to zachowują się jakby sie go bały i jedzą dopiero po tym jak zacznie tonąć. Czy to normalnie zachowanie ?

Wysłane przy użyciu Taptalk

Opublikowano

Przyczyna takiego zachowania może tkwić całkiem gdzie indziej. Zaobserwuj czy one się boją podpływać do jedzenia w momencie gdy jesteś przy akwa. Ty kojarzysz to z podawaniem jedzenia a może tak być ,że jak Ciebie widzą to się po prostu boją. Sypniesz , odejdziesz to podpływają. Zaobserwuj czy tak jest. Zaobserwuj też czy chowają się jak podchodzisz do szkła a będziesz miał odpowiedź:) Moje kiedyś pływały za mną jak szedłem wzdłuż akwa albo jak po szybie wodziłem palcem po szkle:) Potem się czegoś wystraszyły i jak mnie w dzień widziały to się chowały. Następnie im to minęło;) A przyczyny mogą być różne i chyba w innym temacie już o tym wielu z nas tu pisało. A takie obserwacje pokazują nam całe piękno ryb i ich zachowań;)

Opublikowano

No właśnie ciekawostka to to że boją się tylko jak coś "naruszy" tafle wody, ale pewnie masz rację że im przejdzie, poprostu dziwne , że ryby nie potrafią się przemuc nawet dla jedzonka ;)

Opublikowano
No właśnie ciekawostka to to że boją się tylko jak coś "naruszy" tafle wody, ale pewnie masz rację że im przejdzie, poprostu dziwne , że ryby nie potrafią się przemuc nawet dla jedzonka ;)

Sam mam saulosi i też miałem taki przypadek,spróbuj 1 dzień ich nie karmić,zobaczysz u mnie pomogło a na dodatek teraz jak karmię to wsadzam rękę z pokarmem i jedzą mi z ręki,po prostu daj im czasu i powinno być ok ;)

Opublikowano

Moje sauloski boją się dynamicznych ruchów. Jak szybko podejdę do akwa albo machnę ręką to się chowają a jak wolno to pływają za palcem. Mam biurko obok akwarium i jak siedzę przy kompie to potrafią 2h wisieć przy bocznej szybie i patrzeć na mnie żebrając o jedzenie :)