Skocz do zawartości

Akwarium 100x50x50 filtr HW-302 , AquaEl Circulator 1500

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Tak jak pisałem w innym wątku, przygotowuję się do restartu akwarium. Do akwarium 100x50x50 planuję kubełka HW-302 i do tego coś do środka. Czy taki kubełek będzie odpowiedni? I co do niego, filtr wewnętrzny, czy jakaś pompa? Dzięki za sugestie. :)

Opublikowano

Witaj, ten kubełek na biologa w zupełności wystarczy, jako wkłady proponuję żwir koralowy, a jako filtr wewnętrzny możesz kupić Aquael Circulator 1500 i będzie ok ;)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki. :) A sam żwir koralowy wystarczy? Nie trzeba już dawać ceramiki?

A na tego Aquaela dać jakąś gąbkę, czy lepiej w inny sposób to rozwiązać?

Opublikowano

Ceramikę, jak i każde inne złoże do kubła, dajemy po to, żeby bakterie miały się na czym osadzać (ewentualnie aktywny węgiel, jedni po kuracjach, inni na stałe). Żwir koralowy jest bardziej porowaty od ceramiki, co za tym idzie, ma większą powierzchnię dla bakterii do ich osiadania, możesz, ale nie musisz już nic dodawać, dla spokoju możesz dać dwa kosze grysu (żwiru - polecam gradację 20mm) i jeden ceramiki, a na cyrkulator załóż gąbkę ;)

• Dziękuję 2
Opublikowano

Filtry już zamówione, mam natomiast wątpliwości co do żwiru koralowego w kubełku. Wzięły się one stąd, że zmierzyłem dzisiaj parametry mojej kranówki. pH wynosi ok. 8, a twardość ogólna 11. Nie są one złe dla Malawi. Obawiam się natomiast, że po dodaniu żwiru koralowego, zwiększy mi on nadmiernie twardość wody. Czy zastosowanie samej ceramiki bardzo obniży efektywność filtracji?

Opublikowano

W ogóle nie obniży efektywności filtrowania, ale z drugiej strony, taka ilość żwiru zupełnie nie wpłynie na parametry wody więc nie masz się czym martwić ;)

Opublikowano

Do Aquael Circulator 1500 polecam kupić od razu 2 kolanka, bo dość mocno odstaje od szyby. Ja w taki sposób cofnąłem sobie gąbkę, żeby się tak nie rzucała w oczy.

Opublikowano
... Żwir koralowy jest bardziej porowaty od ceramiki, co za tym idzie, ma większą powierzchnię dla bakterii do ich osiadania, możesz, ale nie musisz już nic dodawać, dla spokoju możesz dać dwa kosze grysu (żwiru - polecam gradację 20mm) ...

Im więcej bakterii tym efektywniejsza filtracja.

Ja mam ( dodatkowo kilka litrów ) żwir koralowy ( 10-20 mm ) wysypany na podłoże w akwarium.

Działa jak dodatkowy kubeł.