Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
...miałem teraz taką samą sytuację tyle ,że filtry nie pracowały tydzień czasu ( ale były przepłukane kranówą) . Po zalaniu akwa kranówą parametry były na tyle bezpieczne ,że mogłem wpuszczać ryby. Myślę i jestem pewny ,że największe znaczenie odegrał piasek stąd zawsze twierdzę ,że warstwa 3-4 cm jest ok ( woda jeszcze taką warstwę obmywa).Potwierdza to co napisał Deccoraticvo ,że sama woda by niewiele dała i jak ktoryś z kolegów napisał , lepiej pójść po stary piasek ( używany) jak wodę do zoologa:)

Też mi się wydaje, że wiaderko piachu z dojrzałego akwarium będzie miało więcej tzw. biologii niż woda z całego basenu. U mnie to zadziałało u Ciebie Andrzeju też. Zamiast lecieć po wodę z zoologa lepiej wyżebrać od innego akwarysty część dojrzałego złoża.

Opublikowano

U mnie natomiast swego czasu sprawdziło się jeszcze coś innego a mianowicie błotko z wyciśnietej gąbki z mechanika. Polecam to rozwiązanie każdemu. Poza tym błotem podzieli się każdy a piachem to już niekoniecznie. Pomijam też kwestię ilości bakterii z takiej gąbki.

Opublikowano
U mnie natomiast swego czasu sprawdziło się jeszcze coś innego a mianowicie błotko z wyciśnietej gąbki z mechanika. Polecam to rozwiązanie każdemu. Poza tym błotem podzieli się każdy a piachem to już niekoniecznie. Pomijam też kwestię ilości bakterii z takiej gąbki.

Dobrym też wyjściem jest kupienie nowej i wymiana na używaną od innego akwarystą. Jedna i druga osobą będą miały z tego korzyść. Kolega z nowej gąbki a ty z kolonii pożytecznych bakterii.