Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów z moim małym małym pierwszym baniaczkiem malawi. Mam na imię Tomek, zamieszkuję w sosnowcu, niestety wynajmuję mieszkanie dlatego byłem zmuszony pozwolić sobie tylko na 112l'owe akwarium.

Szkło: 112l

Sprzęt jaki w nim siedzi:

Filtr biologiczny, kaskada XP-08 680l/h

Filtr mechaniczny, nie pamiętam już jego nazwy 700l/h

Falownik JVP-110 2000l/h

Podłoże to piasek kwarcowy małej granulacji, oświetlenie zrobione z pasków ledowych RGB. Chce dodać jeszcze trochę kamieni ale nie wiem czy wtedy ryby będą miały dość miejsca na pływanie.

Obsada:

1 dorosły samiec saulosi, 1 dorosła samica saulosi, 2 4cm'owe saulosi oraz 7 2cm'owe sauloski, planowana obsada to 3 samice oraz 1 samiec saulosi. Dwa dorosłe osobniki niestety trafiło do mnie wogóle nie planowane.

attachment.php?attachmentid=6386&stc=1&d=1433958595

post-16219-14695722697334_thumb.jpg

Opublikowano

Witaj na forum, śmiało dodaj kamieni, wejdź do galerii z baniakami, jest tam kilka fajnie urządzonych 112 i sam zobaczysz, że mają sporo gruzu ;) no i z tą biologią to tak jak Yaro napisał... Powodzenia w hodowli ;)

Opublikowano

A więc postaram się zmienić w najbliższym czasie filtr na biologię, przyznam, że cena tego filtra co kupiłem mnie naciągnęła.

Co do kamienia to właśnie nie podoba mi się takie puste akwarium ale myślałem, że pysie będą nie zadowolone z braku miejsca na pływanie, podjadę w wolnym czasie na skład kamienia i dokupię parę ładnych łupków. Dziękuję za fachowe i bardzo cenne dla mnie informację co do mojego zbiornika :)

Opublikowano

Jeśli chodzi o obsadę to dobrze, że chcesz mieć saulosi w proporcjach 1+3, ja w swoich 112 miałem 1+4 i też było dobrze ;) Witaj i powodzenia !

Opublikowano

Witam, powodzenia :)

Kamyków śmiało daj więcej, nie wiem czy przy tym falowniku nie będzie ci piach latał bo widzę że masz drobny. Poobserwuj sobie czy się nie muli nim woda :)

No i jak gąbka leży na piasku to będzie ci się co chwila zapychać przy takim drobnym.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• Witamy po 15 latach. Trzymamy kciuki za powrót. Ja cały czas w klubie, więc za bardzo nie widzę przeskoku, pewnie był on płynny więc z ciekawością spytam się jaki jest Twój punkt widzenia. Co do obsady nie lubię doradzać, bo to często indywidualne podejście, jest trochę ryb całkowicie żółtych wśród samic tak jak ch. saulosi czy msobo, choć one trochę pomarańczowe tak samo jak samice M. estherae, no i yelowek.
    • Cześć po 15 latach powrót do Malawi (pewnie część starszych użytkowników może mnie pamiętać). Moj poprzednik nick Rajwus15, malawi 450l i 160l 😉 kilka lat klubowicz Widzę, ze dokonal się pewnego rodzaju przeskok w wiedzy/rozumieniu mbuna Akwarium 160x50x60h, tworzy się  - planuje: M. fainzilberi maison reef (moj ulubiony gatunek, mialem wczesniej kilka lat w 450l) L. trewavasae chilumba C. demasoni (kilka sztuk, nie do konca moj wybor, ale musza byc)   Mysle nad akcentem zoltym - propozycje?   Mozliwe ze ostatecznie zostana 3 gatunki, pierwotnie wezme uklady 1+3, badz mlode prawdopodobnie z aquahaus gaus, ale pewnie wyjdzie z czasem Dzieki i pozdrawiam
    • Po co nawozisz? Trafiłeś na forum miłośników ryb z j. Malawi, nie uświadczysz u nas bogactwa roślin. Podejrzewam, że Ty założyłeś akwarium z innym biotopem.
    • Będe bardzo wdzięczny za podpowiedzi od bardziej doświadczonych akwarystów
    • Cześć, Mam pytanie dotyczące okrzemków w moim nowym akwarium. 200l brutto-150 l wody netto, filtr aquael ultramax2000, co2 (indykator ciemnozielony), oświetlenie 2x 14 w aquael leddy tube + sinkor x 42 w (aktualnie sinkor świeci na 70%, a leddy tube są wyłączone od momentu jak pojawiły się okrzemki), świece 7 h dziennie. Akwarium ma 4 tygodnie, a okrzemki zaczęły się pojawiać ok tydzień temu. Chyba za wcześnie zacząłem nawozić potasem + mikro + makro + carbo( mikro i makro 1/4 dawki, a carbo pełna dawka), jak pojawiły się glony to przestałem lać mikro i zostałem tylko przy carbo, makro i potasie. Podpowiedzcie czy to normalne? czy coś jeszcze moge zrobić żeby się ich pozbyć? Szybę czyści się łatwo, ale znaczna część monte carlo jest pokryta okrzemkami, a pomimo to widzę, że nowe zielone listki wystają ponad glony, ale potem znowu są zasłaniane i znowu się pokazują i tak w kółko... Mniej więcej w 3 tygodniu no2 i amoniak zeszło do 0 i jak utrzymywało się tam kilka dni to wpuściłem parę ślimaków i parę krewetek amano. Dodam, że to moje 2 akwarium- pierwsza jest kostka 30 l z krewetkami i tam okrzemki też pojawiły się na starcie, ale nie w takiej ilości.  
    • Tak, to ten piasek. Normalny, zwykły piach, najbardziej naturalny, jaki może być.
    • @pozner takie coś? https://www.castorama.pl/piasek-kwarcowy-dekoracyjny-099-kreisel-25-kg/5907418096203_CAPL.prd Nawet bym nie wpadł na market budowlany, jak potrzebowałem piasek zawsze zamawiałem wywrotkę 😆 ale patrząc po cenie warto podjechać 
    • Podobny kolor ma zwykły piasek z Castoramy. Wymieszać go możesz ewentualnie z żwirem kwarcowym i drobnymi kamykami.
    • Czy ktoś z forumowiczów używał może kiedyś piasku aqua della sand brown? To mój ulubiony kolor piachu, ale na taką powierzchnię dna sobie raczej nie pozwolę 🤣 wiadomo jak to jest ze zdjęciami - każde wychodzi inaczej. W każdym razie chodzi mi o taki trochę cieplejszy, żółtawy, a nie biały. Szukam na allegro ale nic mi nie wpada w oko.  
    • @poznerPamiętam o plaży, mam 3 metry kwadratowe dna, a tylko niespełna 700 kg kamieni. Nie muszę wykorzystać wszystkich. Mam świadomość jakie wybrałem gatunki i jak niewiele z nich potrzebuje do szczęścia kamienie. @Jetstormwychodzi na to, że w Holandii jest taniej niż u nas... może kolejne szkło będzie trzeba importować 😉
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.