Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie! :)

Mam całkiem pokaźny zapas pokarmów dla moich młodych ryb. Czy to dobry pomysł aby odsypać do pojemników małe ilości, a resztę spakować w wiaderka, torby foliowe i zamrozić? Chciałbym zachować ich wartość na jak najdłuższy czas.

Opublikowano

Właśnie sam też zastanawiałem się nad utratą właściwości suchych pokarmów.

Pytanie czy pokarmy po otwarciu rzeczywiście tracą swoje wartości ??

Mam kilka opakowań po 200g i patrząc ile tego zeszło w ciągu 3 miesięcy to wydaje się, że obecny zapas starczy jeszcze na rok.

Jeżeli mrożenie ma sens to musiałbym poporcjować na kilka paczek starczających na powiedzmy miesiąc.

Opublikowano

Zamrożona sucha karma ci się nie zbryli (na pewno nie granulki) więc nie ma sensu porcjować, jak się kończy odsypujesz tyle ile potrzeba a resztę ponownie do zamrażalnika.

Opublikowano

Dlatego preferuję małe opakowania. Używam pokarmy Hikari 57g. Jak dla mnie jest to bardzo praktyczne opakowanie bo nie martwię się o przeterminy i łatwiej mi jak coś zmienić pokarm na inny beż wyrzucania starego z powodu przeterminowania . Wolę mieć więcej różnego ale w małych opakowaniach.

Opublikowano
Dlatego preferuję małe opakowania. Używam pokarmy Hikari 57g. Jak dla mnie jest to bardzo praktyczne opakowanie bo nie martwię się o przeterminy i łatwiej mi jak coś zmienić pokarm na inny beż wyrzucania starego z powodu przeterminowania . Wolę mieć więcej różnego ale w małych opakowaniach.

Masz rację, z tym, że kupowanie pokarmu w małych opakowaniach jest nieekonomiczne.

Chociaż z drugiej strony wyrzucanie przeterminowanego też jest mało ekonomiczne, więc trzeba robić przemyślane zakupy:)

Opublikowano

Nawet nie trzeba mrozić pokarmów suchych. Wystarczy że są szczelnie zamknięte i nie za często otwierane. Czyli odsypać można z 50gr pokarmu i potem na bieżąco dosypywać.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Tak jak Stan pisze-ewentualnie do lodówki-osobiście tak przetrzymuje.Ale szczerze to nie wiem jak długo tak można??(chodzi o pokarmy OSI-bez daty ważności na opakowaniu;))