Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem czy ktoś mnie opierniczy za OT ale patrząc na Twoje akwarium to czuję że wzorowane było na Angry Birds. masz zielone glony i tu większa ilość malawistów chciała by takie posiadać. Piszesz że dwa tygodnie po starcie a czy został zamknięty cykl azotowy? czemu mają służyć te kamienie zamiast piachu?

Przepraszam za swą krytyczną wypowiedź i za OT ale dawno nie widziałem takiej pomyłki jeśli chodzi o zbiornik.

Nie gniewaj się ale poczytaj podstawy o tym biotopie, a na pewno stworzysz fantastyczne akwarium

Opublikowano

Adamie zapewne koledzy nie pozostawią na tobie suchej nitki i dostanie ci się jeszcze za inne sprawy.

Ja jestem bardziej tolerancyjny i nie ocenię tego "twojego Malawi" choć ręka świerzbi:twisted: lecz skupię się na technikaliach.

Ja zauważam dwie sprawy o jakie pytasz

1/ To piękne początki zielonych glonów na kamieniach

2/ Zieloną wodę od glonów co czyni ją mało klarowną wręcz nie przeżroczystą i zapewne o to ci chodziło.

Jako lekarstwo na te drugi jak i na rozwój pierwszego punktu nie pomogą kolejne restarty sparzanie kamieni bo to natura.

Jak ruszają bakterie to i glony. Domyślam się że w Irlandii już tak jest wszystko na zielono:D

Możesz tą zieloną wodę próbować filtrować przez watę akwarystyczną i co dzień dwa wymieniać - może w końcu te z wody ustąpią.

Masz także alternatywę - możesz użyć wytrącacza fosforanów z wody akwariowej który pozbawi te fruwające glony pożywienia i w całości przeniosą się na skały - czego ci życzę.

Proponuję zakup Microbe Lift Phosphate Remover 118ml i wlanie jednorazowo 7,5 ml na każde 200l wody w baniaczku.

Powinno w kilka godzin załatwić problem na długoooo.

Napisz o filtracji jakie pompy gąbki na mechaniku - bo to też może być powodem.

Opublikowano

Ja z chęcią wysłucham wszystkiego więc śmiało proszę :D

Na pewno wyciągne wnioski .

Co do Irlandii też jest zielona to fakt.

Preparatów niestety tutaj nie ma takiego wyboru jak w Polsce , jak będe na wakacjach to kupie ale co do tego czasu , może podmiany wody dadzą rade ?

A co do filtra jest taki :

Ferplast BluWave 05 - Zintegrowany system filtracji 3-stopniowej:

- mechanicznej

- biologicznej

-absorpcyjnej

1) Mechaniczna 2-stopniowa filtracja – dzięki wykorzystaniu zróżnicowanej porowatości gąbki BluMec

2) Filtracja biologiczna wykorzystująca połączony efekt działania krążków ceramicznych BluRings oraz plastikowych kulek BluBalls.

3) Filtracja adsorpcyjna z zastosowaniem węgla aktywnego, gwarantuje czystą i pozbawioną zapachu wodę.

4) BluPower, Mocna, wydajna i niezwykle cicha pompa. Stworzona aby zapewnić najlepszą możliwą filtrację. Niskie zużycie energii i doskonałe parametry.

5) Komora grzałki

Objętość filtra: 5,3l

Moc pompy BluPOwer: 6W

Zalecana moc grzałki: 100/150W

Max przepływ wody w l/h: 500

Opublikowano

Wiem wy tam macie pokręcone wszystko.

Taki prawie identyczny filtr przysłał mi rok temu kolega pemergency z Londynu co mnie natchnęło do zbudowania wersji 7.0 kaseciaka ( znajdziesz ten temat na forum).

Ta filtracja jest OK tylko pompa raczej do roślinnego a nie do świnek jakimi są pyszczaki.

To ma faktyczny wypływ wody jakieś 300l/h więc może tylko pracować jako biologia i to słabieńka bo biobale to IMHO najgorsze złoże biologiczne. Jakbyś podał wyniki pomiarów testem kropelkowym azotynów NO2 to byśmy wiedziele czy się wyrabia ta biologią.

Do baniaczka 200l potrzebna ci głowica pompy o wydajności 1000-1500l/h z bardzo drobną gąbką o wiele drobniejszą niż to co siedzi w tym filterku.

Przy tej konstrukcji kamieni to moim zdaniem nie masz wcale cyrkulacji wody więc woda zielenieje i nic jej nie filtruje z tej zieleniny. Te gąbki wszystko puszczają bo są za gruboziarniste.

Jak widzisz piękny opis budowy i działania filtra to nie wszystko.

Jaka głowica u ciebie do dostania to nie wiem ale jak wpiszesz Aquael Circulator 1500 to zobaczysz o co biega a do tego taka gąbka okrągła czy kwadratowa.

WKŁAD FILTRACYJNY GĄBKA 20x10x10 cm PPI 45 (5392973757) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img15.allegroimg.pl/photos/400x300/53/92/97/37/5392973757@@AMEPARAM@@15@@AMEPARAM@@53/92/97/37@@AMEPARAM@@5392973757

Ten Microbe Lift może u was być trudny do dostania więc zacznij od tej filtracji mechanicznej i zobaczymy.

Lepiej pytaj tu koleżeństwo dwa razy niż raz kup coś nie przydatnego - to tak na przyszłość

Opublikowano

Nie mam takiego testera mam tylko paski takie 5 w 1 i tutaj wskazuje NO2 między 0 a 0,5.

Zaczne od gąbki w takim razie i się rozejrze za lepszym flitrem z pompą 1500 litrów.

Co do cyrkulacji jest osobno pompka i napowietrza myslałem , że tak da radę ale teraz już sam nie wiem .

Opublikowano

Następne nie właściwie ulokowane pieniążki.

Testy paskowe są zbyt mało dokładne( delikatnie mówiąc) w naszej akwarystyce a są dość drogie.

Temat dotyczy glonów więc nie mogę ci doradzać tu o wszystkim.

może pisz na pw albo załóż temat w Podstawach np Akwarium Adama.

Widzę lecące prosto do góry bąbelki powietrza więc cyrkulacja wody żadna.

My napowietrzamy wodę poruszając taflą bez bąbelków ale za to woda kręci się w baniaku dość intensywnie tak że zamiata gówienka z podłoża, a gąbka na mechaniku zbiera zanieczyszczenia mechaniczne w tym także tą zieloną wodę. Pyszczaki to silne ryby w większości uwielbiające silne prądy wody.

Adam poczytaj FAQ tam masz odpowiedzi na wszystkie twoje wątpliwości a w galerii zobaczysz typowe aranżacje wystroju naszego biotopu.

Sam zdecydujesz co i jak, bo z tych kamieni co masz można ułożyć fajny klimacik Malawi ja to już widzę:D .

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja od kilku miesięcy mam w swoim Hypermaxie złożem HEL-X MBBR 13KLL+ [https://allegro.pl/oferta/hel-x-mbbr-13kll-1-litr-wklad-filtracyjny-14189135440] Złoże to, podobnie jak K1  wymaga ciągłego ruchu wody w filtrze - najlepiej gdy woda porusza je od góry. Niestety obieg wody Hypermaxie jest od dołu i wymusza go konstrukcja koszy filtra. Próbowałem różne metody, zacząłem od wycinania dna w koszach, żeby zapewnić większą przestrzeń na złoże - niestety kierunek wody do góry unieruchamiał złoże "pod sufitem" i nie było ono w stanie się poruszać. Ostatecznie wyjąłem wszystkie kosze, zostawiłem tylko ten przykręcony do głowicy filtra jako zabezpieczenie pompy. Filtr mam wypełniony w 60% złożem, woda wpada od góry i porusza całe złoże. Obudowa filtra jest na tyle gruba, że w normalnych warunkach nie słychać jak złoże pracuje w środku - jak przyłożę telefon do filtra i nagram dźwięk  wtedy słychać, że coś tam w środku stuka. Chciałbym tu jednak podkreślić, że przed Hypermaxem mam dwa prefiltry HW 603. Z drugiej strony akwarium mam starego poczciwego Unimaxa 500 z dwoma prefiltrami HW 603, w którym w dolnych koszach mam trochę ceramiki i żywice PA 202, natomiast dwa górne kosze mają wycięte dno i fruwa w nich reszta złoża MBBR. W sumie mam 8l złoża, dobrane tak, aby stanowiło 60% pojemności filtrów. System się u mnie sprawdza, co tydzień przy czyszczeniu prefiltrów robię podmianki ok 30% wody i nie mam żadnych problemów z parametrami wody.
    • W mojej opinii dobra ceramika to tylko chwyt reklamowy i mit. Najtanszy pumeks ogrodniczy będzie działał tak samo jak nieporównywalnie drogi Matrix. Oczywiście to Twoj wybór i pieniądze. Osobiście wybrałbym gąbki, są sprawdzone przez wielu użytkowników tego forum.
    • To mnie mocno zdziwiłeś. Gdybym jednak zrezygnował z pomysłu odnośnie K1 to może jakaś dobra ceramiką? No nie wiem a może mieszanka Aquaela NANOMAX BIO,NATUREMAX BIO i PEARLMAX BIO? Więcej gąbek niż 3 kosze to bym już nie chciał.
    • Nie licz na to, że K1 w koszach będzie się w jakikolwiek sposób poruszać. Jako złoże stałe będzie dużo mniej skuteczne od ruchomego. Dlatego zamiast K1 wypełnij kosze pociętą w kostki gąbką 10ppi.
    • Witam wszystkich. Jeżeli temat w złym miejscu to bardzo proszę o przeniesienie do właściwego działu. Mam do was pytanie a właściwie kilka pytań odnośnie mojego zamysłu odnośnie mediów w Ultramax BT.  Docelowo będą pracować dwa filtry Ultramax Bt i oba z takimi samymi mediami. Mój zamysł jest taki licząc od góry: 1 - GĄBKA 30 PPI 2 - EVOLUTION AQUA K1 3 - EVOLUTION AQUA K1 4 - GĄBKA 30 PPI 5 - GĄBKA 20 PPI Czy według was taki układ mediów w filtrze może być? Trochę poczytałem tutaj na forum o K1 i bardzo mnie zaintrygował ten rodzaj wkładów filtracyjnych. Kosz w filtrze według producenta ma 1,9 l. Ile K1 powinno się znaleźć w jednym koszu? Do oporu?Czy zostawić trochę luzu? Czy K1 słychać w filtrze jak się poruszają czy jednak kosz w filtrze to trochę za mało i za duźo ruchów K1 nie będą miały? Macie u siebie w filtrach K1? Jak się sprawdza? Z góry bardzo wam dziękuję za każdą wypowiedź w tym temacie. Pozdrawiam  Robert   
    • Witam,   Mam szanse dostać stół z byłej linii produkcyjnej za darmo. Jest to prosty blat z drewna o grubości 4 cm, wymiary to 180x90cm. Blat jest łączony z 6 desek o wymiarach 180x15x4. Wszystko jest oparte na stelażu metalowym, spawanym, profil zamknięty, wymiary profilu to 5x3 cm. Stół jest w bardzo dobrej kondycji, bez wypaczeń, trzyma wymiary na całej długości i wysokości. Chciałbym na tym postawić na środku nowe akwarium 120x40x50 gr. szkła 8mm, wszystko razem pewnie będzie ważyło około 320-350 kg. I pytanie czy z waszych doświadczeń wynika, że taki stół wytrzyma takie obciążenie? Jeżeli komuś potrzebne zdjęcie do lepszej oceny sytuacji to mogę poprosić to mi prześlą.   Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam
    • No już mam tego Eheima i jest już podłączony i pracuje. Nie było żadnych problemów. Sama konstrukcja tych filtrów zarówno 250 jak i 600 jest dużo wyżej niż tego Jbla e1502. Nie wiem co mnie wtedy podkusiło aby brać tego jbla.
    • @duchJeżeli chodzi o nasz biotop  to pamiętaj , że bez względu jaki filtr uruchomisz to deszczownia jest zbędna. Dodatkowe , osobne napowietrzanie może się przydać w razie jakiejś choroby czy awarii ale też bez niego się obędziesz chociaż nic nie stoi na przeszkodzie aby było. Natomiast deszczownia zawsze zmniejsza przepływ filtra i to w sposób znaczący.  Jeżeli ustawisz wylot filtra czy filtrów w ten sposób , że  wylatująca woda będzie łamać lustro wody to będziesz miał wystarczające i bardzo dobre napowietrzanie.  Ja we wszystkich akwa z rybami z J.Malawi  zawsze tak robiłem. Czyli jest tu pewne pole manewru aby nie zmniejszać przepływu .
    • A ja się z tym nie zgodze bo mam w drugim baniaku 112 litrów Eheim Professional 4+ 250 (czyli mniejszy) i jest bajka, filtracja jest super, nie zapycha się szybko nawet po pół roku pracy. A przed nim miałem pare lat temu Aquael Unimax 250 i to dopiero był szajs. Bardzo szybko się zapychał. System automatycznego zalewania totalnie przekombinowany(już po 2 miesiącach nie chciał zalewać filtra). A ultramax albo hypermax? Niewiem, może są lepsze, nie będe się wypowiadał bo ich nie testowałem.
    • Miałem u siebie w 260 l dwa Eheim Professional 4+ 600 i powiem ci że to był mój największy błąd.Z filtracją był dramat.Robiłem różne kombinacje z wkładami(gąbki,waty itd) i wielkie g.... Może ta firma robiła kiedyś dobre filtry ale na przykładzie tych dwóch egzemplarzy mam zupełnie inne zdanie. Jak dla mnie teraz Ultramax BT lub Hypermax BT. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.