Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Osobiście zastosowałem ja z rok temu po kilkunastoletniej przerwie. W sumie sól akwarystyczną w stężeniu zaproponowany przez Edka w BTN na problemy skórne ale nie pomogło tylko samiec Astatotilapia dostał bloat. Za pewne znowu nie zastosuje jej przez kilkanaście lat.

-- dołączony post:

Leki podałem do baniaka 450 l tak se wykombinowałem jeżeli to ustrojstwo siedzi w rybach to w akwarium też, bactoforte na 400l a metro sory 3op 20 tabletek po 250 mg czwarte trzymałem na doładowanie ale go nie podałem. Ryby oczywiście z Malawiana i problemy od początku.

Czyli podałeś w odpowiedniej dawce. Ja zawsze jednak uzupełnialem następna dawką.

Opublikowano
Ryby oczywiście z Malawiana i problemy od początku.

Nie tylko my mamy problemy z rybami od Malawiana. Wynika z tego, że to cholerstwo zostało przywiezione od niego i jak widzę problem nadal istnieje. U mnie poza częstym ocieraniem się o podłoże 3 sztuki Copadichromis`ów były chude jak żyletki. Pokarm przyjmowały ale chudły w oczach. Niestety z 8 sztuk właśnie tego gatunku zostało tylko 3 i jak na razie mają się dobrze (poza ocieraniem się).

Opublikowano

Ryby też mam z Malawiana. Nie wysuwałbym jednak tak daleko idących wniosków, chociaż na pewno bym tego nie wykluczał. Jestem przekonany, że miały to w sobie Copadichromisy, ale czy złapały to w Malawianie, czy w Niemczech, czy w jeziorze, tego nie wiem.

Opublikowano
czy w jeziorze, tego nie wiem.

Moje to F1 więc jezioro odpada. Oczywiście Niemiec wykluczyć nie możemy ale coś na rzeczy musi być. Może warto zapytać Pana Marcina, czy nie ma takich problemów...

Opublikowano

Witajcie, zaczalem wlasnie nowy watek " co to za cholerstwo", poniewaz jestem juz prawie pewien, ze to raczej nie Bloat dziesiatkuje mi ryby i co wazne wlasnie 3-4 tygodnie temu dokupilem ryby z tego samego zrodla co Malawian czyli hodowla na SLowacji - cichlid.sk i wlasnie mniej wiecej od tego czasu ryby zaczely padac !!! ( choc przedtem tez mi kilka padlo ale po tym kupnie znacznie czesciej i wiecej . . .)