Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Osobiście zastosowałem ja z rok temu po kilkunastoletniej przerwie. W sumie sól akwarystyczną w stężeniu zaproponowany przez Edka w BTN na problemy skórne ale nie pomogło tylko samiec Astatotilapia dostał bloat. Za pewne znowu nie zastosuje jej przez kilkanaście lat.

-- dołączony post:

Leki podałem do baniaka 450 l tak se wykombinowałem jeżeli to ustrojstwo siedzi w rybach to w akwarium też, bactoforte na 400l a metro sory 3op 20 tabletek po 250 mg czwarte trzymałem na doładowanie ale go nie podałem. Ryby oczywiście z Malawiana i problemy od początku.

Czyli podałeś w odpowiedniej dawce. Ja zawsze jednak uzupełnialem następna dawką.

Opublikowano
Ryby oczywiście z Malawiana i problemy od początku.

Nie tylko my mamy problemy z rybami od Malawiana. Wynika z tego, że to cholerstwo zostało przywiezione od niego i jak widzę problem nadal istnieje. U mnie poza częstym ocieraniem się o podłoże 3 sztuki Copadichromis`ów były chude jak żyletki. Pokarm przyjmowały ale chudły w oczach. Niestety z 8 sztuk właśnie tego gatunku zostało tylko 3 i jak na razie mają się dobrze (poza ocieraniem się).

Opublikowano

Ryby też mam z Malawiana. Nie wysuwałbym jednak tak daleko idących wniosków, chociaż na pewno bym tego nie wykluczał. Jestem przekonany, że miały to w sobie Copadichromisy, ale czy złapały to w Malawianie, czy w Niemczech, czy w jeziorze, tego nie wiem.

Opublikowano

Witajcie, zaczalem wlasnie nowy watek " co to za cholerstwo", poniewaz jestem juz prawie pewien, ze to raczej nie Bloat dziesiatkuje mi ryby i co wazne wlasnie 3-4 tygodnie temu dokupilem ryby z tego samego zrodla co Malawian czyli hodowla na SLowacji - cichlid.sk i wlasnie mniej wiecej od tego czasu ryby zaczely padac !!! ( choc przedtem tez mi kilka padlo ale po tym kupnie znacznie czesciej i wiecej . . .)