Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wprawdzie zdjęcie oglądam na tablecie a więc odwzorowanie koloru nie jest idealne, a fotka niezbyt wyraźnie ukazuje strukturę glonów, ale wg mnie niekoniecznie te glony wyglądają na zielenice i bardziej bym się jednak skłaniał w kierunku sinic. Zrób lepsze fotki i sprawdź czy to co powleka kamień nie jest łatwo scieralne palcem. Czy na piasku nie masz skupisk glonów sklejajacych piasek ?

Opublikowano

Załączam nowe zdjęcie. Mam nadzieję, że teraz jest trochę lepszej jakości.

".. czy to co powleka kamień nie jest łatwo scieralne palcem" - Nie jest łatwo ścieralne

"Czy na piasku nie masz skupisk glonów sklejajacych piasek ?" - Nie, nie zauważyłem.

post-16138-14695722883339_thumb.jpg

Opublikowano

PO4 nie mierzyłem a NO3 zaraz zmierzę. Ostatnio mierzyłem testami JBL 2 dni temu i było na poziomie 1 - 5 ppm. Jeśli to coś pomoże to mam w kubełku purigen i phosquard 250 ml.

Zaraz zmierzę aktualne poziom NO3.

-- dołączony post:

Właśnie zmierzyłem N03 i jest poniżej 5 ppm. Nawet raczej bliżej 1 ppm.

Opublikowano

Pytałem o parametry bo na podstawie tego co poprzednio pisałeś odnotowałem, że masz niziutkie stężenie NO3, co przy relatywnie wysokich stężeniach PO4 może oznaczać kłopoty z sinicami. Ale skoro masz phosquard, a jak rozumiem dawka jest dostosowana do litrażu to stężenie fosforanów powinieneś mieć w zasadzie pod kontrolą. Obserwuj jednak te glony i gdyby Cię coś niepokoiło to pisz śmiało.