Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Rozumiem ze wczesniej nalezy go wypłukać.

Bakterie Prodibio nie leje się czasem do filtra?

..

...wypłucz w letniej wodzie z kranu. Prodibio możesz wlać bezpośrednio do akwa w okolicę zasysu. Nie musisz lać bezpośrednio do kubła unikając jego otwierania.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Tak więc postawiłem baniak. Niebawem fotki. Kupiłem skały szarogłazy, myślę że nie będą nic złego puszczać do baniaka.

Jako tło czarne pcv 3mm, na bokach także. Niestety przyssawki odmówiły posłuszeństwa i wszystko się odkleja od pcv ;( rada? Filtr wewnętrzny który jest przyssany podniósł tło...tak więc planuję górę tła przykleić do szyby na silikonie akwarystycznym.

-- dołączony post:

Czy jeśli woda jest mętna, zapewne przez piasek kreisel, to moge włączyć filtr biologiczny? Czy tylko mechaniczny?

Opublikowano

Wypłukałeś dokładnie ten piasek? Zazwyczaj woda na początku jest mętna chociażby przez rozwój pierwotniaków. Po paru dniach to ustępuje. Filtry włącz obydwa.

Opublikowano
Tak więc postawiłem baniak. Niebawem fotki. Kupiłem skały szarogłazy, myślę że nie będą nic złego puszczać do baniaka.Czy jeśli woda jest mętna, zapewne przez piasek kreisel, to moge włączyć filtr biologiczny? Czy tylko mechaniczny?

Ja skały szorowałem szczotką i polałem wrzątkiem dla pewności,po ostygnięciu prosto do baniaka,a co do piasku to widocznie źle go wypłukałeś,wiadomo troszkę mętna jest,np u mnie po około 2 godzinkach zrobiła się klarowna....Aco do filtrów to muszą być włączone 24/h.No i czekam na fotki baniaka ;) pozdrawiam

Opublikowano
nie wiem czy nie zrobiłem błędu. 20-30mm grys koralowy

a wygląda to tak:

Wiem , że już po ptakach ale grys kupuje się drobniejszy 10-20mm (chociaż wcale aż taki on drobny nie jest) . W ten sposób uzyskujesz większą powierzchnię dla filtracji biologicznej.