Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam pyszczaki Saulosi oraz Rdzawe.

Karmię 2 razy dziennie następującymi pokarmami :

OSI Spirulina Flakes - codziennie wieczorem

OSI CICHLID FLAKES - co trzeci dzień rano

NATUREFOOD PREMIUM CICHLID PLANT - co trzeci dzień rano

NATUREFOOD PREMIUM COLOR PLUS - co trzeci dzień rano

Taki system karmienia realizuję od 1 miesiąca.

(wcześniej przez miesiąc podawałem po kolei każdy z posiadanych pokarmów)

Z tego co poczytałem wynika, że mam 3 pokarmy roślinne i 1 mięsny.

Wygląda na to, że jednak za mało mięsna ta dieta.

Gdybym dodał jeszcze jeden lub dwa pokarmy mięsne chyba by było lepiej zbilansowane.

Dlatego myślę nad bezpiecznym urozmaiceniem diety moich podopiecznych.

Z założenia odrzucam mrożonki - nie chciałbym ryzykować.

Myślałem bardziej o pokarmach liofilizowanych lub po prostu dodaniu jakiegoś mięsnego w granulacie.

Zastanawiam się nad kilkoma propozycjami do poszerzenia jadłospisu w kierunku mięsnym :

1. New Life Spectrum Cichlid Formula

2. O.S.I. VIVID COLOR FLAKES

3. Liofilizowana artemia lub kryl

Czy się mylę i mógłbym kontynuować obecną dietę ?

Opublikowano

Ten Naturefood Color to taki dla wszystkożernych ryb, więc Vivid Color jest Ci nie potrzebny. Dokup NLS Cichlid i dieta się urozmaici. Karm rybki rano mięskiem , a wieczorem podawaj pokarmy lekkostrawne. Głodówka raz w tygodniu.

Co do mrożonek, raz w tygodniu możesz podać bez obaw oczlika, który posiada właściwości oczyszczające kiszki rybek. Dietę ustaw w proporcjach 50/50

• Dziękuję 1
Opublikowano
Witaj

Pomyśl o żywym solowcu, rozwielitce lub mrożonkach bo twoja dieta wydaje się nazbyt sucha. Zobaczysz jak po takim pokarmie ,,oblizują " się ryby. :D

Trochę się obawiam wprowadzania mrożonek ze względów bezpieczeństwa moich ryb.

Pisałem o tym na wstępie.

Zdaje sobie sprawę, że pokarmy suche to nie to samo ale ostatecznie zdrowie podopiecznych stawiam na miejscu pierwszym.

Dlatego też pomyślałem o pokarmach Liofilizowanych jako bezpieczniejszej formie pokarmów naturalnych.

Wielu bardzo chwaliło na forum też New Life Spectrum Cichlid Formula jako świetne źródło pokarmu mięsnego ale bezpiecznego.

Opublikowano

Jeśli coś mogę doradzić ze swojego doświadczenia to polecam Naturefood Supreme Artemia - wiele można powiedzieć o tym pokarmie różnych rzeczy, ale na pewno nie to, że jest to suchy granulat ;-)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Nie bój się mrożonki, wielu klubowiczów podaje je swoim podopiecznym i jest ok. Nie kupuj mrożonek typu mix malawi czy sekstet Malawi tylko pojedyncze typu oczlik, Artemia (solowiec), kryl, larwa czarnego komara. Po otwarciu mrożonki jeśli była rozmrażania i się zepsuła poczujesz odrazu nawet jak będzie zamrożona to wtedy do wywalenia lub do reklamacji Przed podaniem opłucz pod bieżącą wodą i aby nie było lodu i wszystko będzie super.

Opublikowano

Dokładnie jak pisze Mortis, ja podaję raz na jakiś czas mrożonkę i jest ok tylko trzeba ją dokładnie przepłukać. Polecam firmę Ichthyo Trophic w połączeniu z jakimś zaufanym sklepem ;)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Bardzo dziękuję Wszystkim za sugestie i propozycje do uzupełnienia diety moich pupili.

Zamówiłem na próbę jedno opakowanie Naturefood Supreme Artemia i rozejrzę się za dobrym dostawcą mrożonek.

Spróbuję obu pokarmów ale początkowo będę je wprowadzał bardzo ostrożnie.