Skocz do zawartości

POMOCY!! Otopharynx lithobates sulphur head

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytałem o motywy jakimi się kierujesz odławiając inkubujące samice, czyli o to co wyjaśniłeś w punkcie 2 ;-)

Każdy ma oczywiście subiektywny poziom wrażliwości, ale mi zawsze dużo radości sprawiało dopingowanie "maluchów", ukrywających się pomiędzy skałami przed starszymi osobnikami, a widok wielopokoleniowej obsady składającej się z różnej wielkości ryb, pływających razem jest czymś urzekającym ;-)

Niemniej jednak tak jak słusznie zauważyłeś, kiedyś niestety musi nadejść czas redukcji obsady i wtedy pojawia się problem ze znalezieniem nowego domu dla ryb, ale mimo wszystko wydaje mi się, że z pozbyciem się nawet niewielkiej ilości zadbanych i odchowanych ryb dobrej jakości nie powinieneś mieć problemu. Szkoda mi po prostu tych samic, dla których wystarczającym stresem są pierwsze inkubacje, a dodatkowo się stresują przenosinami do kotnika.

Opublikowano

Mam dość nietypowe akwarium i wydaje mi się, że ciężko było by mi odchować jakiekolwiek młode.

Jeszcze nie zdążyłem się nim pochwalić na forum, jakoś ciężko mi się zabrać do zrobienia fajnych zdjęć + jakiegoś filmiku. A pewno krytyka się posypie :P

Jest to moje pierwsze akwarium, zakładane niestety trochę na szybko i dopiero po wielu błędach, i za pomocą tego forum w końcu zapanował w nim jakiś ład...

Poza tym, jest dość małe 120x50x50cm i nie wiem, czy przy nagłym przypływie 12, 24 i więcej nowych ryb nie zrobił by się straszny burdel.

Aktualny przykład: 2x otopharynx było teoretycznie po 12 sztuk, pytanie czy nie było by więcej gdyby nie stres odławiania + 1x yellow, którego będę odławiał jutro/pojutrze.

Przy aktualnym stanie 12 ryb w akwarium, zrobiło by się 48... jakoś tego nie widzę ;)

Opublikowano

Nie zakładaj że wszystkie przeżyją. W środowisku naturalnym przeżywalność narybku też jest nie duża. Ja w swojej 2 letniej karierze w moich akwariach widziałem może 10 sztuk pływającego narybku. A samice inkubują ikrę niemal non stop. To trochę może brutalna selekcja, ale młode jak się postarają to potrafią ukryć się w skałach. Jednak Yellowy potrafią zapolować. Bądź co bądź nie miałbym co robić z całym odłowionym i odchowanym narybkiem. Sporo o tym myślałem i nie ma na to żadnego lekarstwa. Odchowana młodzież którą gdzieś oddasz / sprzedasz, może skończyć fatalnie.

Opublikowano
Mam dość nietypowe akwarium i wydaje mi się, że ciężko było by mi odchować jakiekolwiek młode.

Jeszcze nie zdążyłem się nim pochwalić na forum, jakoś ciężko mi się zabrać do zrobienia fajnych zdjęć + jakiegoś filmiku. A pewno krytyka się posypie :P

Jest to moje pierwsze akwarium, zakładane niestety trochę na szybko i dopiero po wielu błędach, i za pomocą tego forum w końcu zapanował w nim jakiś ład...

Poza tym, jest dość małe 120x50x50cm i nie wiem, czy przy nagłym przypływie 12, 24 i więcej nowych ryb nie zrobił by się straszny burdel.

Aktualny przykład: 2x otopharynx było teoretycznie po 12 sztuk, pytanie czy nie było by więcej gdyby nie stres odławiania + 1x yellow, którego będę odławiał jutro/pojutrze.

Przy aktualnym stanie 12 ryb w akwarium, zrobiło by się 48... jakoś tego nie widzę ;)

Czekamy na Twoje fotki, nie przejmuj się słowami krytyki przecież to pierwsze akwarium a każdy popełniał błędy. Z tego co piszesz nabierasz doświadczenia i dobrze że nie widzisz większej ilości ryb w swoim zbiorniku. Postawiłeś sobie wysoko poprzeczkę wybierając Otopharynxa, masz rację bardzo trudno będzie utrzymać w takim zbiorniku np.: dwóch samców.

Życzę powodzenia ;)

Czekam, czekam i nic może kolega konradmk opisze jak pomaga samicy przy inkubacji. Temat ciekawy i opisywany w literaturze, zapewne znajdą się zwolennicy jak i przeciwnicy. Zakładasz temat? czy ja mam zacząć.