Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Od 1 mniejsze opory , rzadsze płukanie gąbek.

Od 2 zawór na obejściu potrzebny przy FBF-ie

Od 3 komplikuje się o jedną rurke a zyskujesz mniejsze opory i więcej możliwośći ustawień wylotów wody dla polepszenia cyrkulacji.

Co planujesz w tych korpusach z baypassem ?

.

Myślałem 2xmatrix albo inne bio + 1xpurigen

Z purolite trochę więcej zabawy- sam nie wiem.

Czyli jak nie planuje FBF to baypass niepotrzebny?

Jedna rura przez biologię a druga prosto do akwa i szlus :)

-- dołączony post:

Na wylocie (3) dałbym jak pisałem wyżej korpus z purolitem. Taki korpus zakańczasz małym zaworkiem 1/2cala i wężykiem od osmozy i masz od razu reaktor na purolite.

Muszę to przemyśleć bo kusząco to wygląda

Opublikowano
Jeżeli chodzi o korpusy to nie ma to znaczenia. Korpus z purigenem by sobie odpuścił i zrobił bym odejście z układu z jednym korpusem zasypanym purolite i wyjściem z tego korpusu prosto do akwarium( widzisz jaki jest przepływ). Dlaczego purolite ? , ponieważ tańszy i lepszy od purigenu. Do purolite daj ten wkład na zasyp na bank sie sprawdza.

Stan o jakim ty purolite mówisz? Lepszy niż purigen?, Miałem zamiar teraz kupić purigen i teraz mnie zaskoczyłeś nowością. Co to za żywica? Nie jest ona do zmiękczania wody?

Opublikowano

Nie wieżę że nie znasz tematu !

Blok absorbera azotanów na Purolite A520 E Made by Henryk Deccorativo.

Temat przyklejony w tym dziale na drugiej pozycji.

-- dołączony post:

Czyli jak nie planuje FBF to baypass niepotrzebny?

Jedna rura przez biologię a druga prosto do akwa i szlus :)

-- dołączony post:

W uproszczeniu tak to może wyglądać , jednak nie rezygnowałbym z następnej rury z korpusem na Purolite. Daj się namówić a nie będziesz żałował.

Nie rezygnuj z trzech mechaników , same zalety . Ponadto weź korpus do ręki i zobacz jaki ma realny przepływ , przyłącze możesz mieć na 1" a przepływ max 1/2".

Znajomy zrobił dwa zasysy po dwa korpusy czyli razem 4 a to efekt w 3 metrowym zbiorniku.

https://www.facebook.com/100009179975160/videos/1418331068482879/?pnref=story

Opublikowano

Dzięki za informacje. Jak tylko się wygrzebie z nawału pracy zawodowej, ruszam z budową narurowca. Blok Purolite też spróbuje zrobić :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

nie będę pisał kolejnego tematu, podepnę się pod ten:) akwarium 375-540l, zastanawiam się nad budową nanurowca właśnie do takiego litrażu, myślałem nad dwoma wlotami (po obu stronach akwarium, po dwa korpusy na wlot, następnie pompa i trójnik, jedna rura do akwarium a druga na biologie (trzy korpusy z metrixem i jeden z purigenem) i do zbiornika, ogólnie mamy wtedy dwa wlewy i dwa wyloty. Co o tym myślicie? jeszcze jedno pytanie, czy taka pompa

POMPA ELEKTRONICZNA IBO BETA 25-60 ENERGOOSZCZĘDNA (5286850018) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img18.allegroimg.pl/photos/400x300/52/86/85/00/5286850018@@AMEPARAM@@18@@AMEPARAM@@52/86/85/00@@AMEPARAM@@5286850018

się nadaje?