Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jeżeli chodzi o sikanie, to było malutko,

NO3 ok 40-50, PH - 8

PH -8,5

Rzecz najważniejsza, testy ZOOLEK.

Grzesiu ty chyba nie rozumiesz co ja do Ciebie opowiadam:D

Prosiłem o wynik pomiaru NO3 w kranie, a nie usprawiedliwianie się.

Widzę że nie nasikałeś za dużo jak kolega belfort i wygląda że masz dojrzały od tygodnia baniaczek ale potrzebny do potwierdzenia tylko ten jeden pomiar - pliss.

Ta twoja powyższa najważniejsza rzecz - testy Zooleka - to moim zdaniem pomyłka.

Test na pH prawdopodobnie masz taki ogólny a nie na zakres Malawi czyli 7,4-9 bo te pH 8,5 to tak samo z siebie z kranówy wychodzi?

Natomiast test na NO3 Zooleka to zupełnie nie wiarygodny potrafi na starcie pokazać w kranówie NO3 np 20 mg/l a po zakończeniu startu w dojrzałym już zbiorniku NO3- 10 mg/l. czyli zgubić azotany które mogły tylko rosnąć.

Szybko go zużyj i kup JBLa lub Saliferta na NO3 bo one mają dużą czułość i stabilne są.

Andrzej lubię się z tobą spierać:D

Oczywiście że cykl rusza, rusza - ale zatrzymał się na Nitrobacter - to bardzo częsty przypadek nawet bez tego gigasikania. belfort nie podaje NH4 ale poziom NO2 - 5 mg/l już świadczy o tym że na końcu bo to kiedyś wreszcie ruszy tak NO3 -pod 100 mg/l. tylko czekać trzeba będzie aż te bakterie poćwiczą by taki ciężar unieść ( czyli się namnożyć)

To tak Andrzejku jak byś mnie kazał podnieść sztangę 100kg - za chiny ludowe nie podniosę;) ale jak kilku kolegów pomoże to kiedyś - kto wie:???:

Opublikowano
To tak Andrzejku jak byś mnie kazał podnieść sztangę 100kg - za chiny ludowe nie podniosę ale jak kilku kolegów pomoże to kiedyś - kto wie

..bo to jest Heniu efekt "dziwnych" startów którym jestem przeciwny. Bo szybko? Można i tak..Pytanie tylko po co? A efektem są już często kłopoty na starcie.

Opublikowano
Bo szybko? Można i tak..Pytanie tylko po co? A efektem są już często kłopoty na starcie.

Po to by wpuścić ryby a nie czekać miesiąc i ciągle słuchać docinków małżowinki - że stoi puste i co z ciebie za akwarysta.:( i kiedy wreszcie będą te ryby.

A jeszcze się nie przyznałeś że nasikałeś do baniaka bo by w ogóle nie podchodziła do akwarium:D całkiem przechlapane

Opublikowano

Małżowinkę Panie Henryku trzeba nauczyć cierpliwości i spokojnie wytłumaczyć, że tak ma być i już, twardą ręką trza i zrozumie :P pokręci nosem, ale poczeka, a jak się nie będzie mogła doczekać to i pasja się w niej zaszczepi szybciej, jak już rybki po ponad miesiącu zobaczy ;)

Opublikowano
Po to by wpuścić ryby a nie czekać miesiąc i ciągle słuchać docinków małżowinki - że stoi puste i co z ciebie za akwarysta. i kiedy wreszcie będą te ryby.

...ale w ten sposób sami pozbawiamy się tego co w akwarystyce najpiękniejsze - obserwacji . Czasami odnoszę wrażenie ,że bardzo chcemy jakby wyręczać naturę chemią ,mechaniką itp. Bo co mi da to ,że zrobię start w 2 tygodnie skoro noszę się z zamiarem założeniem akwa np. pół roku? W ten sposób zatracamy istotne walory ( możliwość obserwacji natury) na rzecz tylko walorów estetycznych ( też ważnych) . Chemia, technika ma nam tylko pomóc a nie stanowić istotę akwarystyki . Myślę ,że trzeba umieć rozróżnić technikę akwarystyczną od samej istoty, idei posiadania akwarium z wycinkiem natury w domu.

Opublikowano

Andrzeju, ale co chcesz obserwować w pustym akwarium? Skoro jedyne co pokaże Ci, że coś się dzieje, to testy.

Przy starcie na WA dajesz odpowiednią ilość amoniaku i wiesz, że "ruszy", nie musisz się zastanawiać jak w przypadku moczu czy to już czy jeszcze nie. Tak naprawdę omijasz pierwszy proces i to ten najgorszy. Chciałbym przypomnieć, że mocz zawiera wszystkie syfy których chce pozbyć się Twój organizm.

Wysłane z telefonu

Opublikowano
Andrzeju, ale co chcesz obserwować w pustym akwarium? Skoro jedyne co pokaże Ci, że coś się dzieje, to testy.

Piotrze..po prostu sam proces . Możesz tam przecież sypać pokarm ,mięso , wpuszczać ryby startowe i obserwować . Piotrze..przez 27 lat zajmowania się hobbystycznie akwarium nigdy nie startowałem akwa na mocz czy inne "wynalazki". Owszem..rozumiem tych co chcą szybko...

-- dołączony post:

Chciałbym przypomnieć, że mocz zawiera wszystkie syfy których chce pozbyć się Twój organizm.

..ja przecież tego sposobu ani w tym poscie ani nigdy nie polecałem:) Wręcz odwrotnie:)

Opublikowano

Prosiłem o wynik pomiaru NO3 w kranie, a nie usprawiedliwianie się.

Widzę że nie nasikałeś za dużo jak kolega belfort i wygląda że masz dojrzały od tygodnia baniaczek ale potrzebny do potwierdzenia tylko ten jeden pomiar - pliss.

Odpowiadam: NO3 w kranie 5